Categories
My Links
Генерална

« Народна банка Србије. Др Јоргованка Табаковић. Зашто смањујете себи плату ? | Министарство финансија и привреде. Зашто правите изузетке у ограничавању плата у јавном сектору? »

ПОЛИТИКА - МЕЂУ НАМА . Како да заштитимо ћирилицу од нестајања?
jovansolajic | 10 Септембар, 2012 11:43
Normal 0 MicrosoftInternetExplorer4

МИНИСТАРУ КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА - ЛИЧНО

 

Поштомани г - не министре,

 

Шаљем и вама ово писмо на знање.

С поштовањем,

 

Јован Шолајић, Чачак

 

ПРЕДСЕДНИКУ ВЛАДЕ - ЛИЧНО,

 

Поштовани господине,

 

Шаљем и вама ово писмо , на знање.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак 

 

ЗА РУБРИКУ МЕЂУ НАМА

 

Поштовани уредниче, молим да у вашој рубрици, објавите следећи чланак:

 

КАКО ДА ЗАШТИТИМО ЋИРИЛИЦУ ОД НЕСТАЈАЊА.

 

Наше традиционално писмо и по Уставу писмо у службеној употреби у Србији - српску ћирилицу може да спасе од нестајања, пре свих, држава - односно ВЛАСТ.

Власт, односно Влада, одговорна је што се и у државним установама не поштује одредба чл. 10 Устава о службеној употреби српског језика и ћириличног писма. Сведоци смо да се у свим министарстима и њима подређених установа и јавним предузећима, у великом обиму, уместо ћириличног писма за српски језик, у употреби је латиница: спољни послови, унутрашњи послови, просвета, здравље, саобраћај, култура,финансије, итд.

Даље, требало би прописати, да сви корисници буџетских средстава, у било којем проценту и износу, не само буџета Републике већ и покрајинског и градова и општина, да су у обавези да примењују одредбу о службеној употреби српског језика и ћириличног писма. Све институције у држави које на непосредан или посредан начин из буџета добијају новац узет од народа кроз порезе, доприносе и таксе,итд. морају да се обавежу да морају да пишу на српском језику уз примену ћирилице.

Публикације / новине, књиге, ТВ, РАДИО, итд/ не би требало да буду дотиране из било којег буџета, уколико у њиховом јавном општењу за српски језик не примењују ћирилицу. Поставља се питање - да ли је у реду - да публикација штампана на српском језику латиницом, би требало да буде награђивана на било који начин из неког буџета државе. Зашто се, врло често, публиковање и сл. уз примену енглеског језика, српска верзија објављује латиницом. Наравно, све ово уз велико уважавање и пуну равноправност, употребе и језика и писама националних мањина, у срединама где исте живе.

Било би и интересантно да Политика објави чланак са фотографијама - како изгледају табле страних представништава у нашој земљи и како изгледају табле наших представништава у иностранству. Које ли је писмо примењено за верзију на српском језику. Ако није на српској ћирилици, онда није сасвим у реду. И зашто је то тако , да ли треба неко да одговара за тако нешто.

 

Једном речју: треба стимулисати употребу ћирилице, а дестимулисати латиницу у српском језику.

На крају постављам питање Влади - зашто ни после скоро пуних 7. година од доношења новог Устава, није спровела у дело одредбу чл. 10 Устава - о службеној употреби српског језика и ћириличног писма. Какве мере ће Влада предузети против одговорних државних чиновника који крше Устав.

 

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак.

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Ратмишљања једног ЧАЧАНИНА.

 

 #
User Comments
Размишљања једног ЧАЧАНИНА [Reply]
C 1010 | 22 Март, 2014 19:45

It is important to have effective phone systems to work, you use it or not,
so is feel. These types of phone queue system systems generally is less than you expect to be several years down
the line. VOIP, or QSIG networking. In 1998, the FCC granted the frequency range of 47-49 MHz for cordless
phones or phone queue system handheld devices.

Add Comment
Додај коментар

Запамти ме