Categories
My Links
Генерална

« ЖЕЛЕЗНИЦЕ СРБИЈЕ. ДИРЕКЦИЈА ЗА ПРЕВОЗ. Зашто пишете латиницом? | ГВОЗДЕН ОТАШЕВИЋ,НОВИНАР,ЧАЧАК. Пошта се не налази у Атеници већ у Кулиновцима - Кулинов. Пољу. »

НИН - ЗА ДИРЕКТОРА.Штета што ће нагр.роман Гатал. бити сврстан у хрват.култ.баштину, због латинице.
jovansolajic | 24 Јануар, 2013 13:04
ЗА ГЕНЕР.ДИРЕКТОРА ЈЕЛЕНУ ДРАКУЛИЋ - ПЕТРОВИЋ - ЛИЧНО.
 
Поштована г - ђо
 
И ове године доделили сте Нинову награду за роман написан на српском језику, али штампан латиницом. Штета за вашу кућу, за поштованога писца Гаталицу, штета за нашу државу и нашу културну баштину. Самим тим што је штампана на латиници, ова књига у културној западној хемисвери биће уписана у хрватску баштину. Они - на Западу су се определили - да све оно што буде одштампано латиничним писмом на југо језицима сматраће да се ради о хрватској културној баштини.
Вама није стало да ваш награђени роман се назове српским романом нити вам је стало да станете на пут  непрекидног затирања ћирилице - српског писма и српске традиције. Свака друга држава - да се налази у нашем положају, условила би правило да за награду долазе о обзир само романи писани на српском језику и на ћириличном писму- писму које је по Уставу у службеној и јавној употреби у Србији.
Размислите добро о овоме што сам вам написао и шта сам хтео са овим да кажем.
С поштовањем,
Јован Шолајић, Чачак
Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.
 
 #
Add Comment
Додај коментар

Запамти ме