Categories
My Links
Генерална

« Председник Владе Републике Србије- Честитка на избору нове Владе и четири предлога | Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање - Зашто пишете латиницом ? »

САНУ Београд - Академик Крестић, нека питања о раду академије.
jovansolajic | 21 Март, 2011 11:29

ЗА АКАДЕМИКА КРЕСТИЋА - ЛИЧНО

Поштовани г - не Крестићу

И ако нисам компетентан, усуђејем се да изразим своју подршку вашем мишљењу о раду досадашњег председника САНУ - академика Хајдина. САНУ представља труст мозгова нашега друштва. И као таква мора да реагује на сва текуће битна питања државе и нације. Она не сме да буде заробљеник дневне политике.

Питам се само зашто :

1. САНУ и даље ради на издавању Речника српско - хрватског језика и да ће на њему радити до 2020 године, језика који више не постоји. Питам се, зар је могуће да Влада и Скупштина дају паре за такав пројекат. О овоме је писала Политика 4. маја 2010 године.

2. Зашто САНУ није реаговала на донети Статут АП Војводине, у делу који се односи на језик и писмо - опречно Уставу - да су у Војводини равноправна писма ћирилица и латиница.

3. Зашто САНУ не реагује када Црногорска ТВ каже у једној од својих емисија да је Српска војска окупирала Подгорицу 1918 године.

4. Зашто САНУ не реагује на нечувену увреду Срба - да је српски цар Душан био окупатор Македоније и да Српска војска 1912 године није ослободила Македонију од Турака, већ да ју је поново окупирала. Тако пише у њиховим уџбеницима за ђаке и студенте.

5. Зашто САНУ не реагује на чињеницу - да су гробља изгинулих српских ратника у Првом светском рату на тлу Македоније запуштена до крајњих граница или су потпуно уништена.

Г - не Крестићу, волео бих да се огласите поводом мога писања, на било који начин. Можда је превише од мене - обичног смртника. Али, да знате да и обични људи стално мисле о горућим питањима нације и друштва у којем живимо.

Пуно поздрава и желим вам дуг и плодоносан живот. Само напред.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак.

Ово писмо објавио сам на своме БЛОГУ - Размишљања једног ЧАЧАНИНА:

 #
User Comments
(no subject) [Reply]
vesnabalta | 21 Март, 2011 13:26

Poštovani gospodine Šolajić,

Stvarno ne znam šta su to "goruća pitanja nacije" u vreme kad polovina te iste nacije nema šta da jede.Mislim da smo se i predugo i previše bavili tim istim pitanjima, pa smo dovde dogurali.I sve uz svesrdnu pomoć SANU.Ja sam iz Vojvodine, i koji je problem sa ravnopravnošću oba pisma?Zar želimo da negiramo da u Vojvodini ima nacija kojima je pismo latinica?Svašta vi iz uže Srbije želite da promenite u Vojvodini u kojoj ne živite.Imate li vi poštovani Čačanine većih problema u životu od ovih koje ste naveli?

Веснаабалта [Reply]
jovansolajic | 22 Март, 2011 12:11

Поштована Весна,
Да ли ви схватате. У Уставу и Закону о јавној употреби језика и писама, прописан је српски језик и писмо ћирилица/ чл.10/.
А у чл. 26, став 2 Статута АПВ, пише о употреби српског језика и латиничног писма. Устав не познаје српски језик на латиничном писму.
Шта је суштина? Суштина је да се државни органи морају строго придржавати закона и Устава. Упротивном, свашта ће нам се дешавати.Бићемо још гладнији, ако не натерамо државу да се придржава Устава и закона.Јесте можда , по вама ово ситница. Али да знате ситнице и праве људске и друштвене проблеме.Када се ситнице умноже настаје прави белај.
И на крају, поменутим законом је прописано, да се у срединама као што је АПВ пише на свим могућим језицима народа који живе у таквим срединама. Али, прво све мора бити написано на српском језику и ћирилицом / чл.10 Закона/ па потом на свим другим језицима, са правом првенства српском језику на ћириличном писму.
Ако се некоме не свиђа, што је у Србији ујавној употреби српски језик и писмо ћирилица, његово је право да тражи измену Устава. Али док је Устав на снази не сме га нико прекршити, па ни Скупштина АПВ , која је директно прекршила Устав - што је несхватљиво.
Поздрав,
Јован Шолајић, Чачак

Add Comment
Додај коментар

Запамти ме