Categories
My Links
Генерална
Председник Владе Републике Србије- Честитка на избору нове Владе и четири предлога
jovansolajic | 15 Март, 2011 13:33

ПРЕДСЕДНИКУ ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ - ЧЕТИРИ ПРЕДЛОГА

Поштовани председниче Владе Републике Србије.

Честитам вам на избору нове Владе.

Желим вам да остварите постављене циљеве: да остварите већи стандард и мању незапосленост.

Ја бих вам, као грађанин, предложио да урадите нешто и по следећим питањима, која по мени представљају, веома битне ствари у функционисању државе, и то:

1. Да Влада влада. Да Влада доноси јединствене одлуке и да пред народом и пред јавношћу иступа јединствена као Влада, на челу са вама. Немојте дозволити да министри иступају пред народом са некаквим њиховим одлукама - министар може да говори у име Владе и то само ако га је председник Владе на то овластио.Ако министар у јавност изађе са изјавом која није у складу са одлуком Владе, такав министар мора сутрадан да вуде замењен.

Да само знате, колико су горак укус у народу производила саопштења : да је министар Млађан Динкић, преселио ту и ту институцију из Београда, да је министар / исти/ дао по 10.000.- ЕВРА тој и тој фирми за отварање једног радног места.

Само Влада може да влада. Не може појединачни министар ни у ком случају.

2. Финансијска дисциплина у држави је катастрофална. Без финансијске дисциплине не можете ништа да урадите. Сви ваши напори биће поништени. Ред мора да се види, пре свега у државним приходима и расходима. И обичан грађанин види да ту нешто није у реду. Многи радници раде непријављени, многе радње не издају фискалне рачуне, многе фирме исплаћују радницима плате без плаћања пореза и доприноса, многи грађани не плаћају обавезе према јавним предузећима, плате радника и чланова управних одбора у јавним предузећима нису под контролом државе, много се арчи фонд за пензијско осигурање и буџет за разно разне пензије које се дају без основа - без адекватног уплаћивања у фонд пензијског, имате много којекаквих агенција и како се све не зову, вероватно да нико не зна чему оне служе.

Зар није фрапантно да јавна предузећа истовремено раде са губицима у пословању а да повећавају плате. Никада тако није било.

Институција је на буџету, а и даље ради и троши народне паре на изради Речника српско - хрватског језика !

Националне пезнзије. За обичне смртнике Влада и Народна скупштина воде оштре борбе око тога да ли ће пензија расти за пар процената, око тога да ли треба радити годину - две више, итд., а истовремено неко доноси одлуку да се појединцима доживотно исплаћује по 50.000.- динара месечно као додатак на већ утврђену пензију. А 50.000.- динара је мислена именица већине факултетски образованих људи који су у пензију отишли радећи 40 година са уплаћивањем пензијског доприноса и са преко 60 година старости. Певач и неки други у животу су обично згрнули огроман новац и без уплаћивања држави пореза и доприноса, неки поседују скупе аутомобиле, куће, виле, јахте, чак и имају велику пензију од пензионог фонда и сада добијају додатак од 50.000.- динара. Ви овај додатак од 50.000.- динара дајете и особама које нису исуниле ни основни услов пензионера - да имају 40.година раднога стажа и године старости од преко 60 или колико година. Да ли свима пензионерима ове државе се пензиски основ утврђује на исти начин, или постоје привилиговани. Да ли и сада се некима пензијски основ утврђује на бази задње годишње плате, затим по положају и слично. Требамо да будемо једнаки. У социјализму су неки били равноправнији, да ли је то случај и сада.

3. Спроведите у дело чл. 10 Устава - Да је у Србији у службеној употреби српски језик и ћирилично писмо. Значи, све државне установе, јавне установе и јавна предузећа морају по аутоматизму да пишу све и свуда на српском језику и на ћириличном писму.А, и на латиничном писму само ако је то Законом о службеној употреби језика и писама то предвиђено.Нико од поменутих се не придржава ове уставне одредбе. Неки су и безобразни па све пишу латиницом, само као примера ради наводим :поједине здравствене установе, ТАНЈУГ, ТЕЛЕКОМ, Државна лутрија Србије, Министарство иностраних послова - табле у земљи и иностранству, саобраћајне таблице, итд.итд. Влада мора да услови свим корисницима буџетских средстава да морају да поштују чл. 10 Устава. Да се не догађа да институција добије новац из буџета за некаву активност а да се пред нашом јавношћу презентује на латиничном писму. Државни службеници морају по аутоматизму да пишу ћирилицом, а на захтев грађанина , сходно поменутом закону, на латиничном писму.

4. Немојте дозволити даље растакање наше државе. Какви региони, какви белаји. Само још један намет на народ. И овако је бирократије превише. Зар се не може водити економска и друга политика на нивоу општина, градова и округа, него су нам још потребни и региони. Свашта. Видите Чанак сада тражи и полицију за Војводину. Какву сте глупост ви руководиоци учинили. Проширили сте надлежности покрајини уместо да сте аутономију укинули. У Војводини далеко већинско становништво је српско па зашто аутономија. Видите, они су и у Статут унели одредбу да је у Војводини у употреби и латинично писмо равноправно са ћирилицом, противно Уставу и нико не реагова - чак ни Уставни суд.

На крају - немојте дозволити да се створи утисак у народу као да нема власти.

С поштовањем.

Јован Шолајић, Чачак

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 #