Categories
My Links
Генерална
Гимназија Чачак.Поводом прославе 175 - то годишњице промените име у Чачанска гимназија.
jovansolajic | 03 Март, 2011 12:14

ГИМНАЗИЈА ЧАЧАК. ПОВОДОМ ПРОСЛАВЕ 175 - ТО ГОДИШЊИЦЕ ПРОМЕНИТЕ ИМЕ У ЧАЧАНСКА ГИМНАЗИЈА.

За директора Гимназије - лично.

Поштовани директоре,

Гимназија у Чачку је једна од четири најстаријих гимназија у Централној Србији. Основана је на предлог Вука Караџића , заједно са гимназијама у Шапцу и Зајечару, 1837 године. Само је она у Крагујевцу старија од ове три - за неку годину.

Идуће године биће 175. година од постанка Чачанске гимназије. Предпостављам да ће Гимназија овај јубилеј обележити и прославити како доликује. Зато предлажем. Да промените име гимназији да се зове Чачанска гимназија уместо Гимназија Чачак. Сви кажу завршио сам Чачанску гимназију не кажу завршио сам Гимназију у Чачку. Уосталом вратите изворно име гимназији. Она се некада и звала Чачанска гимназија. Много лепше звучи него ли опште име гимназија. Све су оне у Србији гимназије само су им додали име места - сасвим прозаично и просто.

Разумем што је у неким именима избегнут придев " српски", као што су Војска Србије а не Српска војска, или Олимпијски комитет Србије, уместо Српски олимпијски комитет - мада је дискутабилно због чега се избегава придев " српски"- али за име гимназији нема никаквог оправдања.

Обрадовали би сте нас, ако идуће године / најкасније/ видимо на улазу гимназије окачену таблу на којој пише " Чачанска гимназија, 1837 ,...... итд."

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 #
Београдски КБЦ -Директору - власнику. Зашто пишете само на латиници.
jovansolajic | 03 Март, 2011 11:16

ЗА ДИРЕКТОРА / ВЛАСНИКА/ БЕОГРАДСКОГ КБЦ - А - ЛИЧНО

Поштовани директоре / власниче/.

Честитам вам на постигнутим резултатима и желим вам све најбоље у даљем раду.

Ипак имам једну примедбу. У данашњој "Политици" видео сам импресивну слику ваше клинике. Делује убедљиво. Али, смета ми што сте фирму , усред Београда, исписали латиницом и то само латиницом.

Ћирилица је у нашој земљи државно писмо и као такво заслужује бар једнак третман са латиницом - ако не налазите да ћирилица као таква заслужује предност. Није логично, и да не употребљавам тешке речи - јер ће те разумети и без њих - што не дадосте бар једнак третман ћирилици и не написасте назив фирме и на државном писму.

Слова наше ћирилице су нешто најлепше што се може видети. Верујте ми, назив фирме на ћирилици улепшаће фасаду ваше клинике, лепше него ли било какви украси.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 #