Categories
My Links
Генерална
Министарство унутрашњих послова - Мин. Зашто није усклађено питање двојног држ.са сус.земљама ?
jovansolajic | 29 Март, 2011 13:59

ЗА МИНИСТРА УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА - ЛИЧНО

Поштовани г - не министре,

Ових дана прочитали смо у "Политици" да је лидер једне странке у Црној Гори - Предраг Поповић, изгубио држављанство Црне Горе. Разлог је, јер поседује и пасош Републике Србије. Аутоматски, изгубио је и сва грађанска права у држави Црној Гори.

Колико ми је познато, у нашој држави, грађанин може да има поред пасоша Црне Горе и пасош Републике Србије.

Читамо исто тако, да је већ 10000 грађана мађарске националности поднело захтев конзулату у Суботици, за добијање пасоша и државе Мађарске.

Питам, због чега услови за стицање двојног држављанства, нису апсолутно усклађени и у реципроцитету, бар са суседним државама. Зашто дозвољавате, да се у Црној Гори, крше сва елементарна права грађанина српске нације. Срби у Црној Гори немају право на свој језик, нису конститутивни народ, нема их у у државној управи у сразмери њиховом броју, што анатемишу Српску православну цркву. Званично, примера ради , распирују мржњу, говоре на њиховој државној ТВ да је Српска војска окупирала Подгорицу 1918. године.

А, код нас у Србији, када је новинар питао једног некадашњег нашег министра чији је држављанин - избегао је одговор, јер је очигледно имао пасош Црне Горе. Чак, је био и министар а није имао наше држављанство, што представља флагрантно кршење нашег Устава.

Код нас , изгледа, да можеш да будеш посланик, министар, или било ко на челу државе, а да немаш држављанство Србије.

Поставља се и питање да ли је у реду да власник двојног држављанства може да буде постављен и изабран на одговорне државне функције. Ако се то не коси са Уставом, онда да, али уз услов, да тако мора бити регулисано и у матичној држави таквог лица.

Извињавам се што сам вам узео мало времена.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 #