Categories
My Links
Генерална
Председник Републике Србије - Апел, да не дозволи даље растакање државе Србије.
jovansolajic | 30 Март, 2011 14:17

ЗА ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ - БОРИСА ТАДИЋА - ЛИЧНО

Г- не Председниче,

У Политици од 26. марта т.г., читам наслов " Стручни тим за закон о имовини Војводине ". И синоћ на ТВ Б - 92 информација - " Чанак поручује да су они спремни да разговарају о враћању имовине Војводини - железнице, електропривреде, путева , итд".

Господине председниче, куда води Србију овакав след ствари. Много ме подсећа на 1974. годину. Многе надлежности - преко 150. пренето је са Републике на АП Војводину. Само глуп човек могао је да верује да ће се аутономија на томе завршити. Сепаратисти траже још - па још.

Војвођанско руководство не преза и да крши Устав наше државе. Примера ради - у чл. 10 Устава прописано је да је у Србији у јавној употреби српски језик и ћирилично писмо. А, у ставу 2. чл 26 Статута Војводине пише " Примена латиничног писма српског језика у органима и организацијама АП Војводине уредиће се покрајинском скупштинском одлуком." А, Устав и не познаје латинично писмо српског језика. Интересантно је да Уставни суд није интервенисао на ово флагрантно кршење Устава.

Моје је мишљење да се не може имовина државе Србије преносити на АП, јер би то водило у очигледну неравноправност народа. Не може да нека народна имовина у Војводини буде у надлежности АП, а примера ради та иста имовина у Чачку да буде имовина државе Србије. Значи, питање имовине се мора решити целовито , по истом критеријуму, за целу државу.

Још једно : г - не председниче, дајте да се преиспита ниво аутономности АП - аутономија је можда потребна у области образовања и културе и ништа више - више од тога руши цео систем владавине и права - нарушен је систем равноправности - народ преко својих изабраних представника руководи целокупним животом у држави, с тим што војвођани руководе целом територијом државе, а народ остатка државе не руководи пословима за територију Војводине. Посланик из Војводине у Српском парламенту решава о судбини нас из Централне Србије, а мој послаик из Чачка по истим питањима нема приступа у решавању за народ Војводине. Нема никакве логике. Ово се коси са основним принципима равноправности.

Отварају се два представништва у Бриселу : Српско и Војвођанско. Сепаратисти из Војводине кажу - то ради бржег развоја Војводине. Стварно, овде је неко луд. Војводина је најразвијенији део Републике . па треба да се развијају још брже. Па, како треба да се развијају неразвијени делови Републике. И ми слушамо како исти људи у Влади говоре да се мора више дати средстава за неразвијене крајеве - да се развијеност свих крајева мора уједначити, а онда кажу да је у реду да се Војводина брже развија.

Нема никаквог основа да се из буџета Републике Србије издваја некаквих 7% - само зато што су аутонимија. Зашто и све општине из Централне Србије не добијају тих 7%. Војводина добија у свој буџет тих 7%, а то би и добиле све покрајине по логици ствари - не дај боже када би смо и остатак Републике испарчали. Каква нелогичност - да најразијенији део Републике добија посебна средства за свој развој - значи од остатка Републике који је неразвијенији део. Неразвијенији дају развијенијим. То нигде у свету нема.

С поштовањем.

Јован Шолајић, Чачак

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 #