Categories
My Links
Генерална
Град Чачак - Комисија за називе улица, да се ул.Градски корзо пром. у ул. Краља Александра и......
jovansolajic | 10 Март, 2011 13:24

ГРАД ЧАЧАК - КОМИСИЈА ЗА ОДРЕЂИВАЊЕ НАЗИВА УЛИЦА

Поштована Комисијо,

Предлажем да промените називе улица и то: :

1. Да се улица Градски корзо назове именом Краља Александра Карађорђевића , или како се већ изворно звала пре Другог светског рата, и

2. Да се улица Скадарска назове именом Кнеза Михаила.

Пре Другог светског рата биле су паралелне улице Скадарска и Кнеза Михаила. Центар града је срушен у целости - обе стране улице Кнеза Михаила и једна страна улице Скадарска. На том месту се сада налази централни паркинг и робна кућа Партизан и цео комлекс до Железничке улице.

Било би лепше и прикладније да се улица назове Кнез Михаилова него ли како се сада зове Скадарска. После рата било је прикладније да се и зове Скадарском а не неким кнезом.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак, дана 10.3.2011. године.

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГУ - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 #
Политика - Међу нама.Када грађ.крши закон буде кажњен, а држ. служб. по истој ствари крши Устав....
jovansolajic | 10 Март, 2011 12:57

ЗА РУБРИКУ "МЕЂУ НАМА"

Поштовани уредниче, молим да објавите следеће.

Када грађанин крши закон или уредбу буде кажњен, а државни службеник који по истој ствари крши Устав - никоме ништа.

У данашњој " Политици", ваш дописник из Чачка г -ин Гвозден Оташевић, обавештава јавност, да је грађанин Ацо Ђенадић, кажњен са 5.000.- динара због погрешног паркирања.

Грађанин Ацо Ђенадић није одбио да плати казну, већ је захтевао да му полицајац записник попуни на на ћириличном писму

Пошто овај грађанин није платио казну добио је решење од Прекршајног суда у Чачку, да му се новчана казна замењује са 5 дана затвора. Али, решење је написано на латиници, мада је предходна пресуда истог суда написана на ћирилици.

Грађанин Ацо Ђенадић одлежаће 5 дана у Окружном затвору у Чачку. Он ће лежати у затвору зато што је направио прекршај што је паркирао аутомобил на недозвољеном месту. Треба да је то у реду. Међутим, ипак није у реду зато што су државни службеници : полицајац који је сачинио Записник и судија који је написао решење о претварању новчане казне у казну затвора морали да акта напишу ћирилицом, упротивном она морају бити ништавна.

Члан 10 Устава обавезује државне органе и јавне установе и јавна предузећа да пишу на српском језику и на српској ћирилици и то по аутоматизму - значи и без захтева странке. А, Закон о службеној употреби језика и писама регулисао је да грађанин несрпске националности има право да тражи да му се акта пишу на матерњем језику и на писму латиница.

Значи, у држави Србији, по Уставу и поменутом закону, државни органи морају да пишу ћирилицом и то по аутоматизму, а на латиници само ако то странка изричито захтева. А, у овом случају је то наопако - државни органи пишу по аутомазизму латиницом, с тим што на захтев странке неће да пишу ћирилицом. Стварно, то је невероватно.

Ако су пред законом сви грађани једнаки , у овом случају грађанин који је прекршио закон и грађанин који у име државе спроводи закон, док се год не исправе противзаконите грешке у поступку, извршење санкција према грађанину морало би да сачека док се мањкавости у поступку не отклоне. Ако то није тако, грађанин ће морати да лежи у затвору и ако је 100% у праву, а накнадна сатисфакција не може се ничим компензирати - јер затвор - је затвор.

Сада се поставља и питање: да ли ће полицајац бити новчано или другачије кажњен што није писао записник ћирилицом , такође и судија Прекршајног суда у Чачку.- што је решење о претварању новчане казне у затвор написао на латиници. Још, овом судији се мора узети у отежавајућу околност што је ово решење написао на латиници а предходно на ћирилици , што је очигледно била намера да се грађанин још више баци под ноге - да му се покаже да власт може да ради како јој се прохте.

Можда ће се овај полицајац и судија правдати да нису знали за Устав и закон - што је вероватно и могуће. Није ни чудо, јер сви државни органи и јавна предузећа и установе крше Устав у погледу писма и то "на велико", и ако је прошло 4. године од доношења новога Устава., Онда би неки орган или суд требао да позове на одговорност и све руководиоце државне управе ова два ресора све до министара. .

С поштовањем.

Јован Шолајић, Чачак

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

Ово писмо објавила је ПОЛИТИКА у броју од 14. марта 2011. године.

 #