Categories
My Links
Генерална
Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање - Зашто пишете латиницом ?
jovansolajic | 21 Март, 2011 13:16

ЗА ДИРЕКТОРА РЕПУБЛИЧКОГ ФОНДА ЗА ПЕНЗИЈСКО И ИНВАЛИДСКО ОСИГУРАЊЕ - ЛИЧНО.

Поштовани директоре,

У једној од емисија на РТС, рекламирате услове за бањска лечења одређених категорија пензионера на терет вашега фонда. Лепо и честитам.

Међутим, једно није у реду. Обрасце за подношење захтева одштапали сте латиницом.

Не могу да верујем, да једна тако моћна и велика државна институција, не зна да по новом Уставу, који је донет пре 4,5 године, мора да пише све ћирилицом. Наравно, и латиницом али само у случајевима предвиђеним по одредбама Закона о службеној употреби језика и писама.

Лице, које је дало налог да се образац одштампа на положају је и сигурно га држава добро плаћа, па постављам питање : како је могуће да не зна на шта га Устав обавезује. А, и директор фонда сноси велику одговорност. Директор је морао да нареди како треба писати - на коме писму - сагласно новом Уставу. Није мала грешка да државни орган и после толико година крши Устав.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак.

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ- у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 #
САНУ Београд - Академик Крестић, нека питања о раду академије.
jovansolajic | 21 Март, 2011 11:29

ЗА АКАДЕМИКА КРЕСТИЋА - ЛИЧНО

Поштовани г - не Крестићу

И ако нисам компетентан, усуђејем се да изразим своју подршку вашем мишљењу о раду досадашњег председника САНУ - академика Хајдина. САНУ представља труст мозгова нашега друштва. И као таква мора да реагује на сва текуће битна питања државе и нације. Она не сме да буде заробљеник дневне политике.

Питам се само зашто :

1. САНУ и даље ради на издавању Речника српско - хрватског језика и да ће на њему радити до 2020 године, језика који више не постоји. Питам се, зар је могуће да Влада и Скупштина дају паре за такав пројекат. О овоме је писала Политика 4. маја 2010 године.

2. Зашто САНУ није реаговала на донети Статут АП Војводине, у делу који се односи на језик и писмо - опречно Уставу - да су у Војводини равноправна писма ћирилица и латиница.

3. Зашто САНУ не реагује када Црногорска ТВ каже у једној од својих емисија да је Српска војска окупирала Подгорицу 1918 године.

4. Зашто САНУ не реагује на нечувену увреду Срба - да је српски цар Душан био окупатор Македоније и да Српска војска 1912 године није ослободила Македонију од Турака, већ да ју је поново окупирала. Тако пише у њиховим уџбеницима за ђаке и студенте.

5. Зашто САНУ не реагује на чињеницу - да су гробља изгинулих српских ратника у Првом светском рату на тлу Македоније запуштена до крајњих граница или су потпуно уништена.

Г - не Крестићу, волео бих да се огласите поводом мога писања, на било који начин. Можда је превише од мене - обичног смртника. Али, да знате да и обични људи стално мисле о горућим питањима нације и друштва у којем живимо.

Пуно поздрава и желим вам дуг и плодоносан живот. Само напред.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак.

Ово писмо објавио сам на своме БЛОГУ - Размишљања једног ЧАЧАНИНА:

 #