Categories
My Links
Генерална
МАКЕДОНИЈА. Зашто македонска држава прогања монахе СПЦ, а наша држава ћути ?
jovansolajic | 22 Мај, 2012 12:40
Normal 0 MicrosoftInternetExplorer4

МАКЕДОНИЈА. ЗАШТО МАКЕДОНСКА ДРЖАВА ПРОГАЊА МОНАХЕ СПЦ, А НАША ДРЖАВА ЋУТИ ?

 

Мало - мало па прочитамо у новинама како државни органи БРЈМакедоније

хапсе, малтретирају монахе и великодостојнике Српске православне цркве . Затрли су све што је српско, па хоће да протерају и СПЦ.

Мало им је што су српског цара Душана прогласили за окупатора Македоније. Радије им је да њихова деца уче да је цар Душан био окупатор него ли да се диче да је  њихово Скопље било некада центар и престоница српске средњовековне државе и да је у  њему столовао српски цар Душан - цар Срба, Грка и Арбанаса. У време цара Душана па све до 1948. године на територији данашње Македоније живели су Срби, чији су потомци и данашњи Македонци, а и друге нације.

Српска војска ослободи Македонију 1912. године од Турака, а званична Македонија и то ослобођење прогласи окупацијом Македоније.

Комунисти после Другог светског рата прогласише македонску нацију. Силом или милом Србе прекрстише у Македонце , па им је и то мало - већ прекрајају историју и прогањају све што је српско. Зашто македонска власт ствара атмосферу непријатељства према свему што је српско. Зашто кад су и они до јуче били Срби. Под Турцима су се рађали као Срби по имену и презимену и крсној слави, све до 1948 . године беху Срби а сада су непријатељи - горки својој рођеној браћи- Србима .

Најстарији мост на Вардару у Скопљу више се не зове Мост цара Душана. Интерасантни су : диче се туђим и - грчком цару Александру Македонском, а не своме цару Душану. Туђе присвајају, а своје богохулно одбацују.

Млади Македонци погледајте у књиге староставне - како су вам се звали ваши прадедови и које су били нације. Питајте дедове колико је Србија дала новца за обнову Скопља 1963. године, а колико је то у процентима од све пристигле помоћи ондашње Југославије. Питајте вашу власт због чега се не одржавају војничка гробља изгинулих Срба за вашу слободу на територији Македоније: Куманово, Битољ, итд.

Македонска православна црква и македонска држава не могу решити питање аутокефалности - силом.

За све је крива комунистичка власт. Основно гесло кумуниста је било да треба уништити тзв. хегемонизам најјачих и највећих нација, цепајући их на више националности - по географском принципу, Од српске нације, изоптише народе Македоније и Црне Горе, а и БиХ, у Русији - Белорусију,Украјину и друге. За све недаће народа били су криви Српски краљ и Руски цар. Замислите, српски народ су били прогласили екслоататором осталих народа. По економским законима, које је установио филозоф Карл Маркс, није могла неразвијена Србија да експлоатише развијеније Хрватску и Словенију, већ је то морало бити обрнуто. Али, ко те пита, сила бога не моли.

Наша државо - и ако је Црква одвојена од државе, ипак је Српска православна црква велика институција Српскога народа и државе Србије, па бисте требали и ви  дипломатским каналима да направите демарш македонским властима, а све ради гајења и унапређема људских односа двају народа.

Шта ради Српска академија наука и уметности. Наши академици добијају од ове државе и од овог народа, поред зарађених пензија и додатке из буџета по 75.000.- и 85.000.- динара месечно. Не чује те се, као да не постојите. Ви  морате да одрадите паре које добијате од народа. Ваша установа уиопште не реагује - ни на какве изазове и претње српскоме народу.Срамота је, да САНУ, није предузела било какве кораке код међународне заједнице, да Срби прогнани из Хрватске, остваре бар елементарна права на своју имовину. Нико не стаде у заштиту тог прогнаног народа, већ се ови јадници сами боре и преко својих удружења код међунардних институција. Брука за државу и за САНУ

Јован Шолајић, Чачак, дана 22.маја 2012.године..

Ово мишљење објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

Овај чланак објавила је ПОЛИТИКА, у броју од 23.маја т.г., у веома скраћеном обиму.

 #
ПОЛИТИКА - МЕЂУ НАМА. Заштити име " РУСКИ ЦАР"
jovansolajic | 14 Мај, 2012 10:39
Поштовани уредниче,
 
Молим да , у вашој рубрици, објавите следеће.
 
ТРЕБА ДА СЕ ЗАШТИТИ  ИМЕ "РУСКИ ЦАР".
 
Кафана "Руски цар" у строгом центру Београда, као споменик културе, морала би бити заштићена, поред изгледа и у основној делатности, а нарочито у имену објекта. Ово здање променило је много власника, али се у нашем народу, и дан - данас зове првобитним именом " Руски цар". Име му је дао градитељ здања Антонијевић, у славу руског цара Александра II Романова - слободоумног и великог руског цара, са краја 19 века. Српски народ " Руски цар" иговара са пуно пијетета.
С тога прдлажем надлежном органу - Заводу за заштиту споменика културе, да допуни пројектни услов адаптације овога објекта, да се објекат и даље зове " Руски цар". На објекту мора бити табла са именом " Руски цар" - написана ћирилицом, а мање упадљива и табла са називом фирме - новог власника - "Вапијано". Име овога значајног споменика културе мора остати трајно, а власницима нека је дозвољено  и да стављају своје табле на којима би била написана информација о власнику објекта и делатности самога објекта. 
С поштовањем,
Јован Шолајић, Чачак
Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.
Овај чланак објавила је ПОЛИТИКА, у броју од 15.маја т.г.
 #
СТОЈИЉКОВИЋ ДЕЈАН, ПИСАЦ. Роман " ДУГЕ НОЋИ И ЦРНЕ ЗАСТАВЕ" - Зашто латиницом?
jovansolajic | 09 Мај, 2012 12:05
Normal 0 MicrosoftInternetExplorer4

ОТВОРЕНО ПИСМО ДЕЈАНУ СТОЈИЉКОВИЋУ, ПИСЦУ.

 

 

РОМАН  " ДУГЕ НОЋИ И ЦРНЕ ЗАСТАВЕ".

У интервјуу ИЛУСТРОВАНОЈ ПОЛИТИЦИ кажете да ми Срби имамо два писма. Није тачно. Срби говоре српским језиком, а српски језик званично познаје само своју азбуку и своје писмо ћирилицу / српску/. Српска ћирилица код нас је државно писмо и у службеној је употреби по важећем Уставу. Према томе, књигу сте штампали на хрватској абецеди.

Зар вам неће сметати што ће ову вашу књигу у САД, Енглеској, управо на Западу, сврстати у хрватску културну баштину, јер они тамо - ако је нешто одштампано на Југо језицима ћирилицом сврставају у српску, а латиницом у хрватску литературу / ако ова ваша књига допре до њих/.

Ви сте очигледно млад човек - али , ипак, тешко да вам можемо опростити што у роману описујете доба јуначке историје српскога народа, а не штампате традиционалним српским писмом. Пишете о традицији српскога народа а то не штампате на традициолном писму. Дајете себи право да прекрајате историју овога народа, па још нађосте да су неки новчићи ковани латиницом.

И Хрвати и Бошњаци, Босанци, Муслимани и други, некада су писали ћирилицом, па зашто се њихови писци сада у овом времену не преваре и да штампају на српској ћирилици. Па, ћирилица је код њих мрска. Они су све књиге и публикације штампане на ћирилици спалили у последњем рату, а таку су чинили и у   Првом и Другом светском рату.

Тачно је, да данашња Централна Србија није била под Турском окупацијом 500 година, већ око 350 година. Али, заборављате да су делови српскога народа: Македонија, Босна и Херцеговина, ипак били под Турцима близу 500 година. И, што је најгоре, приказујете Турску власт у финој форми. Које су то цивилизацијске тековине Турци код нас оставили. Набијали су нас на колац. Код нас није било зидане куће од цигле, док су Енглези и Французи играли валцер у мермерним палатама. Наша властела, пре доласка Турака, живела је на нивоу властеле западних земаља. А, Карађорђе и Кнез Милош / наша властела из 19. века/, живели су у кровињарама. Свет није запамтио веће мрачњаштво од владавине Турака над Србима кроз 350 или 500 година окупације. Много је бити под окупацијом и 4. године, а ви налазите да нам је било лепо под Турцима 500 година. Свашта.

 

И даље да не набрајам. Једном речју, не дирајте у традиционалне вредности Српскога народа, не пипајте у врлине, поготову митских српских јунака. Када нам је било најтеже, наши хероји су се надахњивали врлинама и херојством наших епских јунака из далеке и ближе прошлости. Дирате у нешто свето. Сипате со на отворене ране.

Ако сте били у дилеми на  коме писму да штампате - како да изабрасте латиницу, када сте књигу наменили Србима првенствено, јер други и не маре много за нашу историју. Мада наши непријатељи једва чекају да нешто негативно сазнају о нама, да би нас још више опакњкавали у свету. Мало ли нам је опште сатанизације света од последњих ратних сукоба на Балкану, односно бившој СФРЈ.

И не заборавите - латиница на којој сте штампали ову вашу књигу је хрватско писмо - хрватска абецеда, а не српско писмо како ви наводите.

Јован Шолајић, Чачак

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ- у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 

 #
СТОЈИЉКОВИЋ ДЕЈАН, ПИСАЦ. Зашто сте књигу " ДУГЕ НОЋИ И ЦРНЕ ЗАСТАВЕ" штампали латиницом ?
jovansolajic | 09 Мај, 2012 11:43

ОТВОРЕНО ПИСМО ДЕЈАНУ СТОЈИЉКОВИЋУ, ПИСЦУ.

РОМАН " ДУГЕ НОЋИ И ЦРНЕ ЗАСТАВЕ".

У интервјуу ИЛУСТРОВАНОЈ ПОЛИТИЦИ кажете да ми Срби имамо два писма. Није тачно. Срби говоре српским језиком, а српски језик званично познаје само своју азбуку и своје писмо ћирилицу / српску/. Српска ћирилица код нас је државно писмо и у службеној је употреби по важећем Уставу. Према томе, књигу сте штампали на хрватској абецеди.

Зар вам неће сметати што ће ову вашу књигу у САД, Енглеској, управо на Западу, сврстати у хрватску културну баштину, јер они тамо - ако је нешто одштампано на Југо језицима ћирилицом сврставају у српску, а латиницом у хрватску литературу / ако ова ваша књига допре до њих/.

Ви сте очигледно млад човек - али , ипак, тешко да вам можемо опростити што у роману описујете доба јуначке историје српскога народа, а не штампате традиционалним српским писмом. Пишете о традицији српскога народа а то не штампате на традициолном писму.

Дајете себи право да прекрајате историју овога народа, па још нађосте да су неки новчићи ковани латиницом. И Хрвати и Бошњаци, Босанци, Муслимани и други, некада су писали ћирилицом, па зашто се њихови писци сада у овом времену не преваре и да штампају на српској ћирилици. Па, ћирилица је код њих мрска. Они су све књиге и публикације штампане на ћирилици спалили у последњем рату, а таку су чинили и у Првом и Другом светском рату.

Тачно је, да данашња Централна Србија није била под Турском окупацијом 500 година, већ око 350 година. Али, заборављате да су делови српскога народа: Македонија, Босна и Херцеговина, ипак били под Турцима близу 500 година. И, што је најгоре, приказујете Турску власт у финој форми. Које су то цивилизацијске тековине Турци код нас оставили. Набијали су нас на колац. Код нас није било зидане куће од цигле, док су Енглези и Французи играли валцер у мермерним палатама. Наша властела, пре доласка Турака, живела је на нивоу властеле западних земаља. А, Карађорђе и Кнез Милош / наша властела из 19. века/, живели су у кровињарама. Свет није запамтио веће мрачњаштво од владавине Турака над Србима кроз 350 или 500 година окупације. Много је бити под окупацијом и 4. године, а ви налазите да нам је било лепо под Турцима 500 година. Свашта.

И даље да не набрајам. Једном речју, не дирајте у традиционалне вредности Српскога народа, не пипајте у врлине, поготову митских српских јунака. Када нам је било најтеже, наши хероји су се надахњивали врлинама и херојством наших епских јунака из далеке и ближе прошлости. Дирате у нешто свето. Сипате со на отворене ране.

Ако сте били у дилеми на коме писму да штампате - како да изабрасте латиницу, када сте књигу наменили Србима првенствено, јер други и не маре много за нашу историју. Мада наши непријатељи једва чекају да нешто негативно сазнају о нама, да би нас још више опакњкавали у свету. Мало ли нам је опште сатанизације света од последњих ратних сукоба на Балкану, односно бившој СФРЈ.

И не заборавите - латиница на којој сте штампали ову вашу књигу је хрватско писмо - хрватска абецеда, а не српско писмо како ви наводите.

Јован Шолајић, Чачак

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ- у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 #
Пропагандни партизански материјал у нашој кући 1941. године.
jovansolajic | 08 Мај, 2012 12:34
Normal 0 MicrosoftInternetExplorer4

ПРОПАГАНДНИ ПАРТИЗАНСКИ МАТЕРИЈАЛ У НАШОЈ КУЋИ 1941. ГОДИНЕ.

 

Крајем новембра или почетком децембра месеца 1941. године, партизанске и четничке јединице, одступале су од Краљева ка  Чачку. Једна колона, већ супростављених војски, кретала се пругом а друга магистралним путем из Краљева према Чачку.. С времена на време , полегали би и осули би паљбу једни на друге. Гледали смо шта се догађа, било је то у пола бела дана. Видели смо када је један борац погинуо, само је склизнуо - искренуо са заузете бусије поред пута за Кулиновце, уз међу имања тзв. "Благојевића чаир", на граници са нашим имањем, а испод наше куће на раздаљини мањој од 100 метара.

Партизани одступе према Ужицу и даље према Санџаку. Непосредно потом наступале су немачке моторизоване јединице уз заглушујућу буку тенкова. Тресла се и небо и земља. Крв се ледила у жилама - мукла тишина - само се чује стравична бука. И стока и живина и свиње ћуте. Страх је велика и у њих.

У великој брзини и паници партизани или неко од позадинских радника однекле је дотерао - склонио огромну количину партизанског пропагандног материјала у нашу нову кућу, у гостинску велику собу - у кућу која је била руинирана од немачкјог гранатирања и бомбардовања - само рупе од граната су биле зазидане. Иначе, наша кућа је удаљена око 200 метара од пута Чачак - Краљево, веома упадљива на брдашцету, велика је, са још пуно грађевина у дворишту, ваздушном линијом удаљена од Окружне болнице и касарне 19. артиљериског пука око 500. метара. Гомиле разно - разног штампаног материјала: плакате, новине Борба, легитимације бораца партизанског одреда " Др. Драгиша Мишовић", округа Чачанског и много још које чега.

Непосредно по одступању партизана према Санџаку, љотићевске јединице врше претрес терена - бар нашу кућу и имање. У наше двориште фронтално упада ова војска - било их је бар једна десетина. Обучени  од главе до пете у униформе војске Краљевине Југославије. А, нас је у кући било деветоро чланова домаћинства: деда Благоје, отац Иванко, мајка Милева и нас шесторо деце -  браће и сестара. Упадају и у гостинску собу нове куће, која је руинирана. По зидовима , где је било малтера, исписана имена партизана: тај и тај по имену партизан - неко мало старији од деце наше или комшинске направио, угарцима, белај. На зиду је било и име мога старијег брата Милутина / 1925 - 1998/. Лепо је на зиду писало "Милутин Шолајић, партизан" Сећам се, ови војници, мало су рагледали те камаре пропагандног материјала и ишаране зидове, читали имена партизана, насмејали се и отишли даље. Причало се касније, да су, срећом  наше двориште и куће и остале објекте, претресали, ипак, симатизери партизанског покрета. а у љотићевским униформама. Управо, многи бивши партизани су се сколонили у љотићевску војку да би спасили главу.

Одмах потом, неки људи су дошли и отерали некуда сав тај штампани материјал, без икаквих последица. Моја сестра Олга Шолајић / 1923/, тада гимназијалка виших разреда гимназије, ипак је склонила .једам примерак Борбе, у којем је одштампан чланак, чувеног комунисте и партизана из Чачка - Симе Сараге, који је био потписан са псеудонимом " СССР" , што значи: Сима Сарага, столарски радник, и неколико свежњева легитимација партизанског одреда "Др Драгиша Мишовић" из Чачка. Склониште је нашла испод патоса амбара за пшеницу, јечам и пасуљ, у брвнарском делу куће, једне од две старе куће, коју смо звали "Пивница"

Кад су партизани коначно  ослободили Чачак - 1944. године, пронашли смо неоштећене. Борбу и доста партизанских легитимација..

Наравно, ја сам себи попунио једну легитимацију - са својим именом и презименом и у неким  приликама се хвалио - "дувао" да сам био у одреду 1941. године. Један број ових легитимација, попуниши их са именом и презименом, дао сам и својим гимназијским школским друговима.

Забележио по сећању, дана 8. маја 2012. године.

Јован Шолајић, Чачак 

 

 #
И З Б О Р И. Неспојиво је - бити председник, прем. посланик,и сл.,а деца раде и живе у иностранстству.
jovansolajic | 18 Април, 2012 10:40
Normal 0 MicrosoftInternetExplorer4

ИЗБОРИ. НЕСПОЈИВО ЈЕ, ДА БУДЕ ПОСЛАНИК ИЛИ ПРЕДСЕДНИК ДРЖАВЕ И ВЛАДЕ, А ДА СУ МУ СЕ ДЕЦА ШКОЛОВАЛА У ИНОСТРАНСТВУ И ДА СУ ОСТАЛА ДА ТАМО РАДЕ.

 

Да ли може неко да буде председник, премијер, министар, посланик или државни функционер, а да су му се деца  школовала на иностраним престижним универзитетима и да су остала да тамо раде. По мени - не може. Шта можемо да очекујемо од таквог изабраника народа. Колико ће такав моћи да се бори за бољи живот народа који га је бирао. Зато, такве треба избацити из листа кандидата.

Смучи ми се - када средства информисања пишу и говоре о неком нашем политичару, или познатој личности из јавног живота - величајући је, а на крају са саопштењем - да су му деца власници диплома престижних унивезитета, али и  да успешно раде и живе у иностранству.То ни мало није хвале. Случај, да од овог народа добија националну пензију, а децу школовао у иностранству и оставио их је тамо - да другој држави стватрају доходак. Напротив, треба истицати људе који су децу одшколовали у иностранству и која су се вратила у земљу и да сада успешно раде  на добробит нашег народа и државе.

Јован Шолајић, Чачак

Чачак, 18. април 2012.год.

 #
Новак Ђоковић, примио Медаљу од принца Алберта II, владара Кнежевине Монако
jovansolajic | 18 Април, 2012 10:05
Normal 0 MicrosoftInternetExplorer4

ЂОКОВИЋ НОВАК, ПРИМИО МЕДАЉУ ОД ПРИНЦА АЛБЕРТА II, ВЛАДАРА КНЕЖЕВИНЕ МОНАКО

 

 

Наш тенисер Новак Ђоковић, примио од принца Алберта II, владара Кнежевине Монако, Медаљу за  заслуге за развој спорта и физичке културе. /Политика, од 17. 04. 2012.год./

Лепо, честитам му од свег срца.

Предлажем, да и наша држава установи слично знамење - да би га додељивала истакнутим спортским радницима света, поготову богатих,  који имају стално место боравка у нашој држави, а страни су држављани - какав је случај са нашим земљаком светским тениским прваком Новаком Ђоковићем. Био би то пун погодак.

Јован Шолајић, Чачак

Чачак, дана 18. априла 2012. год.

 #
ТЕЛЕКОМ СРБИЈА. Зашто , и даље, пишете латинчним писмом?
jovansolajic | 10 Април, 2012 12:00
ЗА ГЕНЕРАЛНОГ ДИРЕКТОРА ТЕЛЕКОМ - а СРБИЈА
 
Поштовани ген. директоре, г - не Бранко Радујко,
 
Јуче сам у вашој пословници у Чачку заменио стари за нови апарат мобилне телефоније. Изненадио сам се. И даље у апарату и на упутству латинично писмо за српски језик. Интересантно, за бугарски и македонски језик ћирилица, а за српски латиница. За њих по њиховим уставима, а за нашу државу не може по Уставу. За први апарат, који сам од вас преузео пре 5. година било ми је разумљиво. Али, и после 6. година од доношења новог Устава, код вас и даље латиница.
Питам вас, ако у Уставу пише, у чл. 10, да је у Србији у службеној употреби српски језик и ћирилично писмо, како је ваш извозник, односно увозник могао да измисли неко друго писмо - којега нема у Уставу. Које је то инструкције, и од кога, ваш увозник добио да се текстови пишу латиницом уместо ћирилицом. Да ли је нормално, да једна тако реномирана државна фирма не пише службеним писмом. Како је могуће, и ко вам то дозвољава, да као државна фирма не пишете државним писмом. Језик и писмо су основне карактеристике нашег идентитета, запамтите то.
С поштовањем,
Јован Шолајић, Чачак
Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА. 
 #
РТС БЕОГРАД - Тијанић и пред.упр.одбора. Зашто латиница у емисији на РТС 2?
jovansolajic | 06 Април, 2012 11:29
ЗА ГЕН.ДИРЕКТОРА РТС и ПРЕДСЕДНИКА УПРАВНОГ ОДБОРА РТС - ЛИЧНО
 
 
Поштовани,
 
Синоћ, у 20 часова, на вашој РТС 2, приказали сте емисију : " ПОКАЖИ СВИМА ! КОЛИКО СИ ЛУД ЗА НАУКОМ"-. Лепо, честитам.
 
Међутим, имам озбиљну замерку. Зашто су текстови написани на српском језику латиничним писмом. Зар вашу установу, не обавезује чл.10 Устава наше државе - да као јавна установа морате да пишете ћирилицом. И многе друге емисије су на латиници. Ваш Јован Мемедовић снима емисије уз примену , искључиво, латиничног писма за српски језик - примера ради.
 
Ако не можемо да натерамо нити да одобровољимо приватне ТВ станице да пишу службеним традиционалним писмом Срба, зашто вашу кућу опомињати и терати на то, када сте по Уставу у обавези да пишете на српском језику ћириличним писмом, управо српском азбуком.
Имам утисак, да у вашој установи влада непринципијелност, јавашлук и да не употребим још неку тежу квалификацију.
 
Језик и писмо су строге уставне норме и морају бити светиња за једну државну инстиуцију каква је РТС.  Ту не може бити било каквог изговора.
Држава нам је наметнула закон по коме  плаћамо за ваш рад, а питам се, да ли та иста Држава вас контролише шта и како радите. Или вам се може. Да ли ваши радници и сарадници знају да морају да пишу ћирилицом, или они по инерцији и даље пишу како им је воља. Шест година је прошло од доношења новог Устава, а ви још нисте нашли за сходно да га примењујете. Колико година вам је  још потребно, побогу !
 
Јавни сервис сте, како себе називате, а кршите Устав. Лош пример дајете овом народу.
С поштовањем,
Јован Шолајић, Чачак
Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА. 
 #
ТАНЈУГ БГД. Зашто ваша установа не примењује - за српски језик - ћирилично писмо ?
jovansolajic | 04 Април, 2012 10:29
ЗА ДИРЕКТОРА ТАНЈУГ - А - ЛИЧНО
 
Поштовани директоре,
 
Читам у Политици, да вас наша Влада помаже јер сте државно предузеће. У вези предњег, питам вас , директоре:
1. Који је разлог, што ваша установа није променила име агенције, обзиром да сте сада српска агенција, Југославије нема ни старе ни нове,
2. Зашто ваша агенција у називу и у општењу не примњује ћирилично писмо - обзиром да сте јавна установа и да сте, по чл. 10 Устава у обавези да пишете  - када пишете на српском језику - да пишете ћирилицом. У поменутом члану Устава у Србији је у службеној употреби српски језик и писмо ћирилица. А мени је ТАНЈУГ, одувек, деловао  службено.
Строго узевши, можда и нисте стриктно обавезни да пишете на српском језику ћирилицом, међутим пада у очи да сте једина српска телеграфска агенција / можда и нисте ?/, а да нити у називу и у писму не дајете препознатљиву слику да сте српска. Лепо богами. Ваша установа је државна, Влада вас помаже, а ви не поштујете уставну одредбу да пишете на службеном језику и писму. То стварно не верујем да има игде у свету, изузев код нас.
Једном речју, зашто ви нисте Српска телеграфска агенција?
С поштовањем,
Јован Шолајић. Чачак.
Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.
 #
Комерцијална банка и Гувернер НБС.Зашто штедише плаћају одржавање тек.рач и када овај не ради?
jovansolajic | 28 Март, 2012 11:59
НАРОДНА БАНКА СРБИЈЕ - ГУВЕРНЕР НБС
 
Поштовани - г - не Шошкићу,
 
Шаљем ово писмо вама, да бих вас упознао са проблемима грађана који имају текуће рачуне или штедње књижице код наших банака.
С поштовањем,
Јован Шолајић, Чачак
Subject: Banko, koliko treba da imamo novca na tekućem računu da bismo pokrili troškove održavanja računa ?

ЗА ГЕНЕРАЛНОГ ДИРЕКТОРА - ЛИЧНО
 
Поштовани ген. директоре,
 
Имам текући рачун код ваше банке у  Чачку. Непријатно сте ме изненадили.
 
1. Кад год сам подизао новац са рачуна, ваш чиновник је ревносно остављао на рачуну најмање 150.- динара за покриће трошкова одржавања рачуна,
2. Међутим, пре неког времена добијем опомену да платим 342.- динара , колико је мој рачун у минусу. Ваш чиновник ми саопштава, на моје чуђење, да мој дуг потиче за задужење за месец јануар и фебруар за одржавање рачуна, иако исти није имао промет у тим месецима, као и 100.- за слање опомене.
Господине ген. директоре,
Прво, зашто да штедише средстава по виђењу, уопште, плаћају одржавање тек. рачуна 150.- динара месечно, обзиром да / штедише / та средства код вас држе уз мизерну камату од 1 и,ли 2 % годишње, такореће бескаматно. Ем уз мизерну камату, ем још да вам плаћамо одржавање рачуна. 
Друго, зашто да штедише плаћају одржавање тек. рачуна и кад рачун мирује, нема логике,
Треће, зашто да штедиша плаћа 100.- динара за слање опомене, уместо - да је штедишу банка обавестила на крају месеца, да треба да дође у банку и да плати тих 150.- динара . Културно, професионално, а не одмах опомена и то са задужењем од 100. динара.
На крају, замолио бих вашег стручњака да израчуна колико би штедиша требао да држи у просеку свакога дана средстава на текућем рачуну на која се плаћа 1% и 2% камате годишње да би се покрио трошак оджавања тек. рачуна од 150.- месечно, односно 1.800.- годишње - да би штедиша био егал. / По мојој рачуници  180.000.-, односно 90.000.- динара свакога дана. Невероватно, али је тачнo./
Нисте само ви криви. Крива је ова Влада, крива је и Народна банка, што вам нису прописали начин пословања. Услови за рад банака су веома повољни. Може вам се. Привреди не плаћате камату на средства по виђењу, грађанима мизерне камате, а кредите пласирате веома скупо. Није онда ни чудо, што је банкарски сектор код нас на првом месту по оствареној добити и што су плате највеће код вас.
С поштовањем,
Јован Шолајић, Чачак
Ово писмо послао сам и Гувернеру НБС.
Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.
 #
ТВ ЧАЧАК - Светлана Којановић. Упорно, за вас је С.Х.Младост у Атеници, а не у Кулиновачком пољу !
jovansolajic | 28 Март, 2012 10:16
ЗА СВЕТЛАНУ КОЈАНОВИЋ, ГЛ. И ОДГ. УРЕДНИКА - ЛИЧНО
 
Поштована Светлана,
 
У синоћнем Гласнику 3 ТВ ЧАЧАК, ваш репортер - новинар, саопштава лепу вест да је једна девојка пронашла изгубљене ствари и предала коме треба. Неколико пута је репортер поновила да је та девојка ствари пронашла испред С.Х. Младост у Атеници.
Питам вас. До када ће те говорити да је спортска хала Младост у Атеници. По ко зна који пут, ва саоопштавам да се С.Х. Младост налази на територији градског насеља Кулиновачко поље, а  не у Атеници. Побогу, прекините већ једном да нас погрешно информишете.
С поштовањем,
Јован Шолајић, Чачак
Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.
 #
Олимпијски комитет Србије - Владе Дивац. Зашто се не зовете Српски олимп. комитет и зашто латиница ?
jovansolajic | 27 Март, 2012 11:38

ЗА ПРЕДСЕДНИКА ОЛИМПИЈСКОГ КОМИТЕТА СРБИЈЕ - ЛИЧНО

Поштовани г -не Владе Дивац,

Постављам вам два питања:

1. Зашто се Олимпијски комитет Србије, не зове Српски олимпијски комитет. Хвалите се - са правом - да настављате традицију Српског олимпијског клуба, основаног 23. фебруара 1910 године, а у називу суштински сте назив изменили. Зашто сви народи / државе / бивше Југославије и шире имају своје олимпијске комитете, само српски народ нема свој комитет. Зашто, питам вас?

2. Зашто пишете латиничним писмом ? Зар вас, као јавну институцију, Устав не обавезује, да пишете на српском језику ћирилицом. Уосталом, и да вас Устав не обавезује, зар не осећате потребу да пишете на писму које је уставно службено писмо у Србији? Нормално је да пишете на српском језику ћирилицом са правом првенства и на енглеском језику - обзиром на карактер ваше делатности. Апсурдно је и непотребно да пишете на српском језику латиницом и на енглеском језику.

Најлепше вас молим да ми одговорите на горе постављена питања.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 #
Министарство за државну управу.Нова Варош.Одл. о сл.употреби ћирилице. Како стоји у ост.општинама.
jovansolajic | 06 Март, 2012 13:21

ЗА МИНИСТРА ЗА ДРЖАВНУ УПРАВУ - ЛИЧНО

Поштовани господине министре,

У данашњој ПОЛИТИЦИ читам да је С.О. Нова Варош донела одлуку о службеној употреби ћириличног писма .

Питам вас, да ми одговорите:

1. У Уставу, у чл. 10, прописано је да је у целој држави, значи па и у Рашкој области или у Санџаку, у службеној употреби српски језик и ћирилично писмо. Зашто одлука С.О. и то после 6. година, зар то није аутоматска уставна обавеза, и

2. Како стоје ствари по питању језика и писма у другим општинама у Рашкој области, нпр. у Новом Пазару, Тутину, Сјеници, даље - у Сенти и сл., у којим срединама живе националне мањине. Сумњам, да је ситуација боља - можда је и много гора. Примера ради табла Државног универитета у Новом Пазару, написана је латиницом.

Зашто политичари из средине националних мањина стално потенцирају питање језика и писма. Ово је држава Србија, у њој живи већински српски народ, који говори српским језиком, који има своје препознатљиво писмо ћирилицу. Значи, српски народ има своју државу, свој језик и своје писмо. Ништа туђе. Пожељно би било за припаднике националних мањина да се потпуно интегришу у српско друштво са свим особеностима своје нације : да уче и знају српски језик и да знају да пишу ћирилицом. Није ми јасно, како је могуће - да у Санџаку , Србин из Сјенице говори српским језиком, а његов комшија који се изјашњава као Муслиман или Бошњак, да говори другим језиком - кажу бошњачким. А, говоре истим језиком чак и истим дијалектом. Приватно да, али службено то не би могло.

На крају, да ли је ваше министарство издало наредбу свим државним органима, итд, како морају поступати у вези уставне одредбе о језику и писму у службеној употреби. Истина, државним органима не треба ни наређивати они то треба да знају да раде како треба. Снага државе мери се и по томе колико времена је потребно да се нека државна устројба установи. Да ли је потребан, сат, дан или који дан више. А, нама ни после 6. година од доношења новог Устава, одредба о писму и језику још није спроведена. Шта је држава - на примеру: Европска унија је донела одлуку да се уведу санкције Србији 1. јуна 1992. године. То јутро, још се није ни разданило, словеначки цариници на царинарници заплењују сву робу која је ишла за Србију. Чак , нису чекали ни одлуку њихове Владе.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 #
Галеника и Мин.економије. Зашто кутије лекова и упутства само на латиници и зашто се неки лек.увозе.?
jovansolajic | 06 Март, 2012 12:04

МИНИСТРУ ЕКОНОМИЈЕ,

Поштовани министре,

Шаљем и вама ово писмо. Можда ће оно произвести неки бољитак.

Господине министре,

Питам вас: Када ће у нашој држави да се примени уставна одредба о службеној употреби писма, и зашто ова држава гаси једну по једну производњу, а кука за новим радним местима.

Ако је све исплативије да се купи у иностранству - нама једино прехостаје да се иселимо у друге земље, јер ми нећемо имати шта да радимо овде. Слушали смо и такве глупости од наших државника - да је и пшеница јефтинија у иностранству. Нећемо ваљда и њу увозити.

Али, господине министре: ми морамо нешто производити, морамо од свога рада живети, па и по цену скупље производње, свесни да скоро никада нећемо достићи продуктивност рада у индустријама развијеног запада. Зар ми нисмо у стању да организујемо нашу привреду да у њој ради пристојан број радно способног становништва, па и по цену ниске продуктивности од око 300.- ЕВРА месечне плате. Да ли је могуће, господине министре, да наши производи нису конкурентни и ако је у њих уграђена плата радника од свега 300.- ЕВРА месечно, у односу на плате запада најмање десет пута веће.

Ми немамо шта да радимо, а увозимо све и свашта. Стимулишите производњу добара код нас - добара које увозимо, а у стању смо да их производимо.

Читам, да ће се преиспитати да ли постоји интерес да Фабрика хартије у Чачку може да настави да ради. А, то је још једина фабрика хартије у Србији. Да ли то значи да Србији није потребна хартија. Наравно, потребна је, али ћемо и њу увозити јер је јефтинија у иностранству.

Ако овако наставимо, ми ћемо све и свашта увозити, али вас питам - одакле мислите да плаћате увезену робу, и можда рачунате на исељавање становништва, јер оно неће имати шта да ради у сопственој држави.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак.

From: JOVAN SOLAJIC

To: ???????? ??????? Sent: Tuesday, March 06, 2012 11:25 AM

Subject: Zašto ne proizvodite ENBICIN SPREJ i zašto ne pišete i ćirilicom ?

ЗА ГЕНЕРАЛНОГ ДИРЕКТОРА ГАЛЕНИКЕ - ЛИЧНО

Поштовани директоре,

Замолио бих вас да ми дате два одговора:

1. Купио сам ваш лек: ЕНБИЦИН маст. Кутију лека и упутство нисте удостојили да напишете и ћириличним писмом - на писму, које сте у обавези, по чл. 10 Устава, да првенствено примењујете. Ово је један пример, тако вам стоји и са осталим лековима.

Интересантно је - раније, пре доношења новог Устава, писали сте на кутијама и упутствима на оба писма, а од 2006. године, када је ћирилица прописана као једино службено писмо ви искључиво пишете латиницом. Морате признати, контра свакој логици. Зашто? Па, зар вас Устав не обавезује, или је за вас Устав мртво слово на папиру!

2. Зашто више не производите ЕНБИЦИН СПРЕЈ. Морао сам да купим овај лек словеначке производње, по приближно дуплој цени од ваше. Узгред, зашто ваша фирма није преузела од СРБОЛЕКА производњу НИТРОГЛИЦЕРИНА, већ га увозимо из Словачке, Хрватске, Грчке?

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак

Ово писмо шаљем и Министарству економије.

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 #
«Претходни   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... 39 40 41  Следећи»