Categories
My Links
Генерална
ПОШТА СРБИЈЕ. М.КРКОБАБИЋ, Постављам питање:Зашто и даље поштанске марке штампате и латин.
jovansolajic | 12 Март, 2014 12:13
ПОШТА СРБИЈЕ БЕОГРАД ЗА М.КРКОБАБИЋА,директора Поштовани директоре: Ви и даље штампате поштанске марке и латиницом.Зашто? То је противно Уставу. Молим вас одговорите ми. Хвала унапред. Јован Шолајић, Чачак Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ- у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.  #
РТС БЕОГРАД.ОЛИВЕРА КОВАЧЕВИЋ. Примедбе на вођење емисије " МОЖДА ДА - МОЖДА НЕ"
jovansolajic | 07 Март, 2014 13:20
Normal 0 MicrosoftInternetExplorer4

За ОЛИВЕРУ КОВАЧЕВИЋ, лично

 

Поштована Оливера,

Гледам ваше емисије годинама, тако и синоћну "МОЖДА ДА - МОЖДА НЕ".

Чините две велике грешке, и то:

1.саговорника питате и сваки пут га прекидате не дозвољавајући му да искаже до краја шта је хтео,и

2.ваши коментари, упадице, јачина гласа, прекидања саговорника са ваше стране и међусобне упадице саговорника - да гледалац ТВ није у стању да прати излагања нити да сазна срж мишљења.

Да ли је "борба" коју водите у студију ваше лично мишљење или је то став ваше редакције,односно ТВ куће за чије ставове морате да се борите пред народом - гледалиштем?

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у: Размишљања једног ЧАЧАНИНА.a

 #
ЧАЧАНСКИ ГЛАС. ГЛ.УРЕДНИК- Зашто не поклањате књиге писане и ћирилицом?
jovansolajic | 28 Фебруар, 2014 13:43
ЧАЧАНСКИ ГЛАС - ЗА ГЛАВНОГ И ОДГ.УРЕДНИКА
 
ПОШТОВАНА ГОРДАНА,
 
Поздрављам вашу акцију "ПОКЛОН КЊИГЕ". Међутим, зашто поклањате књиге искључиво штампане латиничним писмом. Да ли то код вас постоји нека забрана за књиге писане на српском језику ћирилицом.
Далеко ћемо да догурамо ако нам издавачи не знају које писмо у Србији има првенство и у неку руку је обавезујуће.
С поштовањем,
Јован Шолајић, Чачак
Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.
 #
МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА. ЗА МИНИСТРА. ЗАШТО И ДАЉЕ ПИШЕТЕ ЛАТИНИЧНИМ ПИСМОМ?
jovansolajic | 28 Фебруар, 2014 13:04
Normal 0 MicrosoftInternetExplorer4

МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА - ЗА МИНИСТРА ЛИЧНО

 

Поштована министарко,

 

У данашњој Политици изашла је слика из Ниша, а  на слици табла на којој пише: КЛИНИЧКИ ЦЕНТАР НИШ, итд, написано на српском језику латиничним писмом. Мање - више у свим вашим установама преовлађује латинично писмо, нарочито у Војводини, Санџаку, Источној Србији.

Питам вас директно : да ли Ви и ваше министарство, као и све ваше установе знају да су по чл. 10 Устава Републике Србије, у обавези да пишу обавезно на првом месту на српском језику и ћирилицом, а и на другим језицима и писмима ако је то одређенем законом прописано. Зашто питам? Зато, што је прошло 8 година од доношења новог устава, а ви се још њега не придржавате.

И да знате. О чему да причамо и чему да се надамо ако нам државне институције крше Устав. Закони, а нарочито Устав мора да важи за све, посебно за Владу и све њене институције.Како мислите да уђемо у ЕУ, а не можемо да се натерамо и научимо којим писмом морамо да пишемо.

Има се утисак да код вас влада самовоља - или утисак да пишете писмом које мустре случајно у свом гепеку аутомобила понесе фирмописац. Блесаво јесте, али тако је.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак.

Ово писмо објавио сам на своме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 #
ГРАД ЧАЧАК.КОМИСИЈИ ЗА ИМЕН.УЛИЦА И ТРГОВА. Зашто у насељу Кулиновци стоје табле Атеница?
jovansolajic | 22 Фебруар, 2014 19:38
Normal 0 MicrosoftInternetExplorer4

КОМИСИЈИ  ЗА ИМЕНОВАЊЕ УЛИЦА И ТРГОВА ГРАДА ЧАЧКА

 

 

Поштована господо                                                                                                                          

 

Обраћам вам се са молбом да решите један проблем:

У насељу које се простире од Градске болнице до леве обале Атеничке реке, на уличним таблама, поред имена улице стоји и текст: " Атеница - микро насеље".

Ово насеље се налази на територији Кулиноваца, тако пише у Катастру Катастарске управе за град Чачак, тако пише у Плану града Чачка и тако је од памтивека. Ово насеље се налази на средини Кулиноваца.

Према горе изнетом, на уличним таблама, у овом насељу, не могу стајати ове уличне табле на којима пише " Атеница - микро насеље".

У вези овог проблема обраћао сам се и ЗАШТИТНИКУ ГРАЂАНА. Овај ме је упутио на Скупштину града Чачка - јер је ово питање у надлежности Скупштине - коме је цео предмет проследио.. Вама се обраћам, јер сте ви орган Скупштине града Чачка, са молбом да ово питање како треба решите.

Питам се зар је могуће да је неко неовлашћено или незнајући дао име насељу којим се назива суседно насеље. Толико се далеко отишло - да на званичној табли Месне канцеларије за села Атеницу и Кулиновце, која се налази у граду Чачку, К.О. Чачак, насеље Кулиновци пише Атеница./ наравно треба да пише ЧАЧАК/. Државни службеник, на захтев грађана издаје званична државна документа строго по слову закона, али прави велику грешку  када пише да је такав докуменат издао државни орган из Атенице, а нити је из Атенице, нити више из Кулиноваца већ из града Чачка - јер тако пише у катастру.

Ако је, у шта не верејум, име овог насеља добило ново име, да ми одговорите којом одлуком, односно законом је то одлучено и у којем је службеним новинама то објављено.

Унапред се захваљујем.

Јован Шолајић, Чачак, ул. Владана Шићевића 19, тел. 032/ 367 - 322.

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА. а

 #
МИНИСТАРСТВО ФИНАНСИЈА - МИНИСТАР - ЛИЧНО. Зашто не средите плате у јавном сектору?
jovansolajic | 15 Фебруар, 2014 10:01
 МИНИСТРУ ФИНАНСИЈА - ЛИЧНО
 
Поштовани г - не министре,
 
Зашто не средите плате у јавном сектору ? Зар је нормално - да гувернер Народне банке Србије има  нето плату по одбитку додатног пореза  535.000.- динара и да просек свих запослених  у НБС износи око 90.000.- динара. Дозволили сте да они који имају пресудну улогу у креирању стандарда становништва узму себи колико им се хоће а ви народе и гладујте ако тако мора,
Предлажем вам да све плате у јавном сектору разврстате у платне разреде. Председник државе, председник владе и тако редом морају бити на врху са платама - затим сви остали.
Држава је заступајући народне интересе оформила разне државне институције - да раде за потребе народа и самим тим држава у име тог народа мора овима прописати ред и рад. Држава је основала за потребе грађана Србије Државну лутрију Србије, а они самостално одређује себи плате - чија је директорска плата 4 до 5 пута већа од плате Министра финансија. А министар финансија ја директни предпостављени тој Државној лутрији. Лутрија се још и дрзнула да све пише латиницом - флагрантно кршећи Устав своје земље,
Еконмија нам је очајна. И немојте да се позивате на то да ће вам из државне управе побећи најбољи кадрови. И треба да оду - нека дођу нови људи - можда ће ти покренути  привреду и друштво у целини.
Једном речју - господине министре средите плате у јавном сектору. Ово како је не вреди ни луле дувана. Без строге дисциплине и реда у државним финансијама нема напретка.
с поштовањем,
Јован Шолајић, Чачак
Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.
 #
РТС БЕОГРАД - Зашто сте књигу "БЕОГРАД - ВЕЧИТИ ГРАД" штампали латиницом?
jovansolajic | 10 Фебруар, 2014 10:19

 

 


 

РАДИО ТЕЛЕВИЗИЈА СРБИЈЕ

 

ЗА ГЕНЕРАЛНОГ ДИРЕКТОРА И ПРЕДСЕДНУКА УПРАВНОГ ОДБОРА

 

 

ПОШТОВАНА ГОСПОДО,

 

ИЗДАЛИ СТЕ КЊИГУ " БЕОГРАД - ВЕЧИТИ ГРАД". ЧЕСТИТАМ, ЛЕПА КЊИГА.  МЕЂУТИМ, СМЕТА МИ ШТО ЈЕ ШТАМПАНА ЛАТИНИЧНИМ ПИСМОМ. ИСТОРИЈА БЕОГРАДА ГЛАВНОГ ГРАДА - ПРЕСТОНИЦА СРБИЈЕ И  СВИХ СРБА, ПА ШТАМПАНА ЛАТИНИЦОМ.

АКО СЕ ПОДПИСУЈЕТЕ КАО ИЗДАВАЧ, ОНДА - КАО ЈАВНО ПРЕДУЗЕЋЕ, ПРЕМА ЧЛАНУ 10 УСТАВА, У ОБАВЕЗИ СТЕ ДА ПИШЕТЕ НА СРПСКОМ ЈЕЗИКУ И ЋИРИЛИЧНИМ ПИСМОМ. ПИТАМ ВАС - КАКО СТЕ ПРЕНЕБЕГЛИ ТУ ЧИЊЕНИЦУ ? ДА НЕКАКО И ОПРОСТИМО ПРОСТИЈИМА - НПР ПАРКИНГ СЕРВИСУ ШТО ПИШУ НА СРПСКОМ ЈЕЗИКУ ЛАТИНИЦОМ, АЛИ ВАМА - ВИСОКО ОБРАЗОВНОЈ УСТАНОВИ  ТО СЕ НЕ МОЖЕ ОПРОСТИТИ.

МАЛО - МАЛО ПА ВАМ СЕ У НЕКОЈ ЕМИСИЈИ ПОЈАВЉУЈЕ СРПСКИ ЈЕЗИК И ЛАТИНИЦА. ДА ЛИ ТО КОД ВАС СВАК ПИШЕ КАКО МУ СЕ ХОЋЕ; ИЛИ МОЖДА И НЕ ЗНАЈУ  КАКО МОРАЈУ..

ПИТАМ СЕ ДА ЛИ ТРЕБА ДА ПЛАЋАМО ДРЖАВНУ ТВ.

ДОСТА НАМ ЈЕ ЛАТИНИЦЕ НА ПРИВАТНИМ ТВ. КОД ЊИХ ЈЕ ЋИРИЛИЦА ЗАБРАЊЕНО ПИСМО. ПО ТОМЕ СЕ ВИДИ КАКВА СМО ДРЖАВА. ДА 90% МЕДИЈА НЕ ПИШЕ НА ПИСМУ КОЈЕ ЈЕ УСТАВОМ ПРОПИСАНО КАО ДРЖАВНО. СВАШТА!

С ПОШТОВАЊЕМ,

ЈОВАН ШОЛАЈИЋ, ЧАЧАК

ОВО ПИСМО ОБЈАВИО САМ НА  МОМЕ  БЛОГУ - РАЗМИШЉАЊА ЈЕДНОГ ЧАЧАНИНА.

 

 

 #
ПРАВНА УПРВАВА МИН.ОДБРАНЕ БГД. - Предлог за измену Закона о народној одбрани.
jovansolajic | 07 Фебруар, 2014 11:48
Normal 0 MicrosoftInternetExplorer4

 

 

МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ - ПРАВНА УПРАВА

 

 

ПОШТОВАНИ,

 

У вези Јавне расправе о изменама Закона о  одбрани, слободан сам да вам предложим следеће:

 

1. Униформе, нарочито официрске, треба да личе на униформе српске војске, и

 

2. Војска Србије треба да се зове Српска војска,  а не Војска Србије. /Или онако како се зову војске бивших Југословенских република сада засебних држава/, и

 

3. Да се поново уведе обавезан војни рок - бар од 3 месеца. Ко ће сутра да нас брани од непријатеља, ако се ми сами не будемо знали бранити.

 С поштовањем.

Јован Шолајић ,Чачак

 

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГУ - Размишљања једног  ЧАЧАНИНА,

 

 #
ТВ ПИНК БЕОГРАД - ЗА Г-НА МИТРОВИЋА. Зашто сте из употребе избацили ћирилицу ?
jovansolajic | 15 Мај, 2013 12:58
ЗА ВЛАСНИКА МИТРОВИЋА и ОДГОВОРНОГ УРЕДНИКА - ЛИЧНО
 
Поштовани г -не Митровићу,
 
До пре неколико дана могли смо на вашој ТВ да видимо српску ћирилицу. Серију "Мала невеста" титловали сте ћирилицом, и наједапут прешли сте и њу да титлујете латиницом. Зашто, за име Божије. Очекивали смо да ће те  све више писати ћириличним писмом,  а оно контра - укинусте је начисто.
Много ми смета - да тако реномирана ТВ не пише писмом које је Уставом прописано да је у слжбеној употреби у држави Србији. Значи, код вас је све контра.  У време када је у службеној употреби била и ћирилица и латиница - ћирилице је било колико - толико, а од када Уставом регулисасмо да је само ћирилично писмо  службени језик, ви контра ви је начисто избацисте из употребе,
Да знате, онај ко не поштује своје особности, неће га поштовати ни пријатељ ни непријатељ.
С поштовањем,
Јован Шолајић, Чачак
Ово псимо објавио сам на моме БЛОГУ - Размишљања једног ЧАЧАНИНА;
 #
Министтарство здравља - министру лично. Зашто вам установе пишу латиничним писмом.
jovansolajic | 21 Март, 2013 12:25
 ЗА МИНИСТРА ЗДРАВЉА - ЛИЧНО
 
Поштована госпођо,
 
У данашњој Политици на првој страни стоји слика табле на којој је написана иниституција из надлежности вашег министарства - ГРАДСКИ ЗАВОД ЗА ПЛУЋНЕ БОЛЕСТИ И ТУБЕРКУЛОЗУ - написана латиницом.
Зар је могуће - да и после 7 година од доношења новог Устава, ваше установе уместо ћирилицом пишу латиницом, и ако у чл. 10 Устава пише: да је у Србији у службеној употреби српски језик и писмо ћирилица.
Нису они једини. У свакој вашој установи је чак мање ћирилице од латинице. То је , најблаже речено, јавашлук и крајња безобзирност,
С поштовањем,
Јован Шолајић, Чачак.
Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.
 
 #
ГВОЗДЕН ОТАШЕВИЋ,НОВИНАР,ЧАЧАК. Пошта се не налази у Атеници већ у Кулиновцима - Кулинов. Пољу.
jovansolajic | 01 Фебруар, 2013 13:51
ПОШТОВАНИ Г - НЕ ГВОЗДЕНЕ,
 
Пошта бр.4 - 32104 у Чачку, налази се у сред насеља Кулиновци, односно њеног дела које се зове Кулиновачко Поље, и градска је М.З."Свети Сава". Тако пише у Катастру и у Плану града Чачка и тако је од памтивека.
С поштовањем,
Јован Шолајић, Чачак
 #
НИН - ЗА ДИРЕКТОРА.Штета што ће нагр.роман Гатал. бити сврстан у хрват.култ.баштину, због латинице.
jovansolajic | 24 Јануар, 2013 13:04
ЗА ГЕНЕР.ДИРЕКТОРА ЈЕЛЕНУ ДРАКУЛИЋ - ПЕТРОВИЋ - ЛИЧНО.
 
Поштована г - ђо
 
И ове године доделили сте Нинову награду за роман написан на српском језику, али штампан латиницом. Штета за вашу кућу, за поштованога писца Гаталицу, штета за нашу државу и нашу културну баштину. Самим тим што је штампана на латиници, ова књига у културној западној хемисвери биће уписана у хрватску баштину. Они - на Западу су се определили - да све оно што буде одштампано латиничним писмом на југо језицима сматраће да се ради о хрватској културној баштини.
Вама није стало да ваш награђени роман се назове српским романом нити вам је стало да станете на пут  непрекидног затирања ћирилице - српског писма и српске традиције. Свака друга држава - да се налази у нашем положају, условила би правило да за награду долазе о обзир само романи писани на српском језику и на ћириличном писму- писму које је по Уставу у службеној и јавној употреби у Србији.
Размислите добро о овоме што сам вам написао и шта сам хтео са овим да кажем.
С поштовањем,
Јован Шолајић, Чачак
Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.
 
 #
ЖЕЛЕЗНИЦЕ СРБИЈЕ. ДИРЕКЦИЈА ЗА ПРЕВОЗ. Зашто пишете латиницом?
jovansolajic | 24 Јануар, 2013 12:20
ЖЕЛЕЗНИЦЕ СРБИЈЕ - ДИРЕКЦИЈА ЗА ПРЕВОЗ - НА ЛИЧНОСТ РУКОВОДИОЦА
 
 
Поштовани господине,
 
У данашњој Политици изашао је ваш оглас написан латиничним писмом и на енглеском језику. Зашто латиничним писмом? Зар вам није познато да као јавно предузеће сте по чл. 10 важећег Устава обавезни да пишезте ћириличним писмом. Значи - ви кршите Устав своје земље. За ово неко треба да одговара пред законом и то "дебело".
Потпиани Никола Тојагић сигурно има високи положај и високу плату а не зна којим писмом треба да пише његова институција. Најодговорнији је директор ове дирекције, а највише ген.директор Српских железница.
С поштовањем,
Јован Шолајић, Чачак
Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.
 #
Министарство здрвља Београд. За министра. Зашто КБЦ " Бежанијска коса" пише латиницом?I
jovansolajic | 23 Јануар, 2013 11:49
ЗА МИНИСТРА ЗДРАВЉА - ЛИЧНО
 
Поштована г - ђо Славице,
 
У данашњем броју Политике, у рубрици "Београд" изашао је чланак о КБЦ "Бежанијска коса". Све је за похвалу, али:
Зашто је на слици  табла изнад улаза у Операциони блок исписана латиничним писмом. Да ли ова ваша установа зна да је у обавези да пише на српском језику и ћириличним писмом. Тако пише у нашем Уставу, у чл.10, који је донет давне 2006 године. Таква вам је ситуација диљем наше државе- у свим вашим установама. Више је латинице него ли ћирилице. Питам вас, да ли ваше установе знају за ову уставну обавезу - уопште. Како ли тек изгледа примена многих општих обавезујућих аката у здравству, ако се дозвољава вашим установама да ни мање ни више крше Устав земље  у којој живе и раде. Онда не треба да нас чуди велика корупција у здравству. Рецепти су одштампани ћирилицом, а лекар компјутерски уноси податке латиницом, или обратно. Здравство па нема реда, незамисливо је то за мене. Морате натерати установе и лекаре и руководиоце да се строго придржавају Устава, закона и других прописа. Реда мора да буде.
С поштовањем,
Јован Шолајић, Чачак.
Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА:
 #
СОЊА БИСЕРКО.Ко је она.
jovansolajic | 22 Јануар, 2013 12:04

  СОЊА БИСЕРКО.Ко је она

 


Имам утисак да је ова особа србомрзац. Како уста отвори - ружно говори о Србима и Србији. Волео бих да се варам, али и да имам некакву сумњу - дилему.

Зато ме интересује - које је националности Соња, управо које су јој националности отац и мајка и одакле потичу - где су рођени.

Јован Шолајић, Чачак

Ово питање објавио сам на моме БЛОГУ - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 #
«Претходни   1 2 3 4 5 6 7 8 ... 39 40 41  Следећи»