Categories
My Links
Генерална
Министарство правде и државне управе - МИНИСТРУ. Честитам на учешћу у емисији Утисак недеље на ТВ Б 92
jovansolajic | 21 Јануар, 2013 11:34
ЗА МИНИСТРА ПРАВДЕ И ДРЖАВНЕ УПРАВЕ - ЛИЧНО Поштовани г-не министре, Честитам вам: - Што сте посетили Србе заточенике у Хагу, и - Што сте убојито бранили државу Србију у синоћној емисији на ТВ Б 92. Тако треба - оштро и безкомпромисно. Али, предложио бих вам - да реорганизујете мрежу судова: свака општина мора да има суд, тужилаштво, такође и сваки округ окружни суд и окружно тужилаштво. Наше општине су ионако прегломазне: ако не по броју становника, оно по површини територије. Морате да имате принцип: општина мора да има суд, ако га нема онда морате да укинете општину. Значи, општина има суд, или нема ни општине ни суда. С поштовањем, Јован Шолајић, Чачак Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ- у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.  #
ПРВА СРПСКА ТВ. Примедбе на рад И.Ивановића и зашто не пишете ћжирилицом?
jovansolajic | 15 Децембар, 2012 18:22
ПРВА СРПСКА ТВ БЕОГРАД /ЗА ДИРЕКТОРА И ГЛАВНОГ И ОДГОВОРНОГ УРЕДНИКА - ЛИЧНО/ Гледалац сам и ваше ТВ. Али, имам две -три примедбе: 1.Ваш Иван Ивановић, у својим емисијама, много употребљава вулгарних речи и непристојних - да је питање -да ли његове емисије истовремено могу да гледају две или више генерација у породици, 2. Исти Иван не говори чистим јасним изразом - разговетно да га тешко можемо да разумемо шта је рекао - једном речју " смандрља" задње слогове и читаве речи да их не можемо разумети. Он је водитељ и као такав мора говорити разговетним чистим српским језиком - да се свака реч може разумети, 3. Ако већ пледира да у своје емисије зове и лица о којима овај народ има негативно или контраверзно мишљење, или се ради о лицима која могу, обзиром на положај у друштву или у свету да говоре, благо речено, непристојно о догађајима из прошлости или о нашој држави или народу - да буде активни саговорник и да одговори на очигледне увреде и прекрајање историје - какав је био случај са Стипом Месићем.Много је ружно - да гост вређа народ на чијопј ТВ говори, а да водитељ се чак на такве испаде смејуљи.. То не сме да се догађа. Нико нема право да јавно опањкава нашу државу, наш народ и нашег Председника и друге државне руководиоце и то на нашој ТВ. 4. Претенциозно сте себе назвали Првом српском ТВ а пишете латиничним писмом. За вас ништа не значи - што у овој држави живи већиски српски народ и што у Уставу пише да је у Србији у службеној употреби српски језик и писмо ћирилица. Ако је до права вашег да бирате којим писмом треба да пишете, питам - па које би то писмо требало да има предност , у овој држави, да ли ћитрилица или латиница. Једном речју, не одговара вам да се зовете Прва српска ТВ, а да пишете латиницом. Апсурдно је - да не пишете "државним писмом". Размислите о овоме. Иначе, желим вам пуно успеха. С поштовањем, Јован Шолајић, Чачак  #
ГРАДОНАЧЕЛНИК БЕОГРАДА. Зашто плакати и огл. о култ. и др, приредбама се угл. штампају латиницом?
jovansolajic | 31 Октобар, 2012 11:16
Normal 0 MicrosoftInternetExplorer4

Поштовани г-не градоначелниче,

Питам:По Београду, скоро сви огласи и плакати, о културним , фискултурним и другим приредбама, штампани су латиницом.Да ли власт у Београду може да стане на пут овој ружној појави - поготову, што се све те приредбе скоро употпуности или делимично финансирају из неког државног буџета. Не може неко да користи паре из буџета а да не пише на писму и језику који је у службеној употреби у Србији, односно на српском језику и на ћириличном писму.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 

 

 #
КУМАНОВСКА БИТКА И ПР. БАЛК.РАТ. МИ ПРОСЛ.100 ГОДИШЊИЦУ, ДА ЛИ ПР. И У КОСОВУ И МАКЕДОНИЈИ.
jovansolajic | 26 Октобар, 2012 13:19
Normal 0 MicrosoftInternetExplorer4

СРБИЈА ОВИХ ДАНА ПРОСЛАВЉА 100 ГОДИНА ПОБЕДЕ У КУМАНОВСКОЈ БИТЦИ И ОСЛОБОЂЕЊЕ СВОЈЕ БРАЋЕ ОД ВЕКОВНОГ РОПСТВА ПОД ТУРЦИМА. НИЈЕ МИ ПОЗНАТО КАКО ОВАЈ ИСТОРИЈСКИ ДОГОЂАЈ ПРОСЛАВЉАЈУ НА КОСОВУ И У МАКЕДОНИЈИ?

 

Срија је 1912. године мобилисала око 360000 војника и официра и поднела главни терет ослобођења наших крајева - Косова, Метохије, Санџака и Македоније од вишевековног ропства под Турцима, извојевавши сјајне победе у Кумановској битци и на освајању Једрена. Српски народ се сећа са пијететом великих победа и показаног јунаштва знаних и незнаних српских јунака тих великих битака.

Интересује ме, као грађанина Србије и припадника Српског народа, какво обележје и какве су прославе приређене у поменутим братским крајевима, поводом 100 - годишњице коначног ослобођења од вековног ропства под Турцима.Чуо сам, али не могу да верујем, да деца у Македонији уче у њиховом предмету Историје да је Српска војска окупирала Македонију 1912. године - а не ослободила! Ако је то тачно, нека им служи на част. Брука и срамота. Да, и да је цар Душан био окупатор Македоније, и да се камени мост у Скопљу, који се вековима звао мост цара Душана, сада зове именом неког својатаног туђег великана.

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 #
ТВ ГАЛАКСИЈА 32 ЧАЧАК. Зашто на вашој ТВ преовлађује латинично писмо?
jovansolajic | 26 Октобар, 2012 12:34
ЗА ДИРЕКТОРА И ГЛАВНОГ И ОДГОВОРНОГ УРЕДНИКА - ЛИЧНО
 
Поштоани г- не Петровићу,
 
Радо гледам вашу ТВ. Међутим, смета ми што преовлађују текстови писани латиничним писмом. Зашто ? Чачак и чачански крај, колико ми је познато, је најсрпскији крај у Србији. Зашто не пишете ћириличним писмом - писмом које је , по Уставу, у службеној употреби у Србији. Гледам и Краљевачке ТВ и треба да им се честита. Све пишу на лепо,м српском језику и ћирилицом.
Чачанској ТВ не пристаје латиница. Немојте да дајете лош пример.
Хвала на разумевању.
С поштовањем,
Јован Шолајић, ЧАЧАК
Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ- у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.
 #
ПРЕДСЕДНИК СКУПШТИНЕ РЕП.СРБ. У пензију трба посл.радинке јавног сектора који исуњ.један од услова
jovansolajic | 27 Септембар, 2012 11:20
 
----- Original Message -----
From: JOVAN SOLAJIC
To: ?????????? ????????? ????????? ??????
Sent: Thursday, September 27, 2012 11:09 AM
Subject: U penziju treba poslati radnike javnog sektora, koji ispunjavaju uslove za punu penziju

 ЗА ПРЕДСЕДНИКА СКУПШТИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ - ЛИЧНО
 
Поштовани г - не председниче,
 
Познато је да у јавној управи раде и радници који испуњавају један или оба услова за остаривање пуне пензије.
Зашто то. Зар није паметније и економски оправданије да такви радници, по сили закона, морају да иду у пензију.
Радника у јавној управи и у јавним предузећима и установама има вишак - те не би одлазак у пензију горе поменутих требао да захтева нова запошљавања, а остварили би се велике уштеде у буџетима државе и осталих. Сама чињеница да су пензије само 50% плата, а и један и други издатак представљају расходовну страну буџета - уштеде ће бити огромне. И нелогично је, да имамо катастрофалну незапосленост, млади људи завршавају школовање и у старту су у безизлазу, а на другој страни радна места држе и људи који су остварили право на пуну пензију, 
У моје време владао је закон по коме радник када испуни један од услова по сили закона је одлазио у пензију, без његове сагласности. То ће рећи, када оствари 40, односно 35  година пензијског стажа или 65, или 60. година старости. Зашто то сада није тако. Данашња пракса нема никакве логике. Зато, дајте да се промени закон о пензијском осигурању. Немојте се плашити броја пензионера и издатака за њих. Већ је ситуација таква да пензионера више умире него ли новопридошлих, а и сваке прилике - када је буџет у кризи, прво се  рупа у буџету попуњава са закидањем на висини законом прописаних повишица пензионерима. 
Зар је логично да се плате запослених не ограничавају владиним уредбама, а пензионерима се прописују параметри: раст малопродајних цена и раст БДП, и сл. Нормално би било да пензионери добијају проценат ккоји остваре запослени у преходном периоду. Али, ако се мора - ако нема другог излаза, већ се точкови морају ломити на најстаријима друштва - дајте нека се пензија трајно не умањује фиксирањем некавог процента  који се утврђује декларацијом а не рачуницом, већ нека се пензије обрачунавају у пуном проценту раста а да се иста умањује за одређени проценат и уноси у посебан фонд. Паре у овом фонду би се у срећнија времена исплаћивале пензонерима, или би по истеку неког времена трајно приходовале у буџет државе.
И још једно. Да ли је уставно - да се проценат раста пензија утврђује декларативно или би то морало бити на бази било какве рачунице - па и да је иста наопака. Нека вам одговор да Уставни суд - ако је потребно.
С поштовањем,
Јован Шолајић, Чачак
Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљња једног ЧАЧАНИНА.
 #
Министарство прввде и државне управе. Промените називе судова у Општински и Окружни судови.
jovansolajic | 24 Септембар, 2012 10:38
ЗА МИНИСТРА  - ЛИЧНО
 
Поштовани г - не министре,
 
Немојте да се предомишљате. Извршите корениту реорганизацију реорганизације судства. Вратите старе - вековне називе : општински и окружни судови. Општински судови да покривају територије општина и да буду у седиштима општина, а окружни да покривају округе и да буду у седишту округа.
Општина која нема свој суд не треба да постоји. Према томе, морате да се определите. Не можете да оставите општину да постоји а да нема свој суд. Једно без другога не може. Укините општину или јој дајте свој суд.
Суд је, осим органа општинске управе,  ВЛАСТ.
Сви чиновници државне управе су подложни, током времена, фамилијарности. Прети опасност, да се током дужег  времена, извитопери однос судија и грађана. Зато пропишите да судије, по потреби службе, или редовно после 4. године службовања у једном месту, могу, по решењу министра правде, бити премештени у друге судове - да би се ово избегло. Судија, који не жели да промени место боравка, мора да напусти државну службу. Ово је добро с једне стране, јер ће се у судовима освежавати кадар из нових млађих нарастујућих правника.
Не могу да наведем пример из судства, јер немам неко искуство. Али, каква је ситуација у убирању ПДВ - а сада. У мањим трговинским радњама нико вам не даје фискални рачун. У кинеским продавницама, купци су у редовима и никоме благајник не куца  рачун, куца само ономе ко затражи. Ово је очигледна и безобразна корупција. Откуда то - реците ви сами. И лаику је познато откуд је то тако. Право је чудо, како финасије државе уопште успеју да опстану.
Зато, господине министре само напред. Смело извршите реконструкцију судства.
С поштовањем,
Јован Шолајић, Чачак
Ово писмо објавио сам на мом БЛОГ - у - Размишљања једног Чачанина.
 
 #
ПРЕДСЕДНИК ВЛАДЕ. Економски либерализам не одговара нашој привреди.
jovansolajic | 17 Септембар, 2012 10:59
ЗА ПРЕДЕСДИКА ВЛАДЕ - ЛИЧНО
 
Поштовани председниче Владе - г -не Дачићу,
 
Поздрављам напоре Владе и ваше лично да ће те у први план ставити оживљавање наше привреде.
Слободан сам да вам изнесем своје мишљење.
Либерализам у економији  не одговара нашој привреди. Наша индустрија и пољопривреда не могу да се на тржишту изборе са конкуренцијом високо развијених земаља. Либерализам који смо усвојили затворио је скоро све наше производне капацитете, чак и оне који су имали стопостотну сировинску  базу у земљи. Уместо напредовања у индустрији и пољопривреди имамо тоталну стагнацију  и назадовање.
Да не бих више дужио, предлажем следеће:
- Да , свим могућим мерама, дестимулишете увоз. Заштитите домаћу индустрију и пољопривреду великим увозним царинама или забраном увоза.
Наш производ и ако је скупљи на тржишту даје већи економски ефекат - наш производ у себи садржи вредност домаћег живога рада - садржи доходак и повећава БДП. И ако је наш производ и скупљи он може да има компаративну предност над увозном робом.
- Да, свим могућим мерама, стимулишете извоз: повољним кредитима за припрему извоза, повољним кредитима, гаранцијама, удружите предузећа за заједнички наступ на страним тржиштима,итд.
- Уместо скупих иностраних кредита више ангажујте домаћи капитал. Милијарде ЕВРА се начазе код грађана, ван основне функције да служе привреди. Стимулишите штедњу грађана и са већим каматама од увозног капитала. Увозни кпитал мора да се заради и да се извезе роба, а за овај домаћи све паре остају у земљи. А, не да опорезујете девизну штедњу грађана.
Но, корупција је огромна. Јер, како протумачити да затворимо фабрику лекова Срболек из Београда, а потом НИТРОГЛИЦЕРИН увозимо, или ликвидирамо ЕИ Ниш, па хоћемо да увозимо струјомере, све фабрике хартије ликвидирамо па увозимо и задњи табак хартије, и да не набрајам. Очигледно је да увознички лоби и стране банке владају нашом привредом. Сабијте им рогове, иначе постаћемо само велико тржиште развијенијих земаља од наше - за пласман роба, услуга и капитала.
С поштовањем,
Јован Шолајић, Чачак
Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.
 #
Министарство финансија и привреде. Зашто правите изузетке у ограничавању плата у јавном сектору?
jovansolajic | 11 Септембар, 2012 11:12
ЗА МИНИСТРА ФИНАНСИЈА И ПРИВРЕДЕ - ЛИЧНО
 
Поштовани министре г -не Динкићу,
 
Зашто правите изузетке у ограничавању плату за поједине раднике у државним институцијама. Зар правда није једнака за све - пред законима и Уставом. Зашто држава да се плаши нечега. Држава мора бити јака у спровођењу политике од националног интереса. Плашите се, да ћете изгубити кадрове. Зар, у оволикој незапослености, не можете да нађете још " море" стручњака, који би можда и са бољим еланом прионули на посао од посебног значаја за државу. Нема толико места код приватног сектора, а и сумњам да би неки од њих могли да конкуришу тамо. Нека вам сви побегну из врха тих предузећа, освежићете памет са новим људима пуних елана.
И ти ваши стручњаци у Народној банци и други, какве ли су они памети и знања, када ништа епохално не створише. И баш ме интересује, какав осећај у устима имају ти људи, када кући понесу 650.000.- динара и то веома уредно и плус са још некаквим бонитетима, а већина трудбеника у овој држави прима и то нередовно 15.000.- динара, добар део њих без социјалног осигурања, а о незапосленима да не говримо - међу њима на десетине хиљада са факултетском дипломом. И да знате, и тај просек исплаћених зарада од око 40.000.- динара представља лажну слику стварног стања.  Одвојите плате јавног сектора од остатка па ћете видети каква је права слика зарада. Објавите то у средствима јавног информисања. Плате ових привелегованих и свих оних до њих и набијају и тај просек.
Но, ништа ново. Земља смо привилегованих. Ништа необично. Некима се пензија утврђује на бази уплаћених доприноса за пенз. осигурање и 40 година стажа, а некима не, ники добијају националну пензију и ако немају године старости за пензију, пензије радника морале би да прате просечне зараде, међутим њима глат се каже да неће добити у целости већ половину законом утврђеног повећања и то од износа утврђеног по некаквом шацометријском методу.
Вама ништа не смета, што 95% пезионера са факултетском дипломом са пуним радним стажом прима пензију до 45.000.- динара, а националне износе 50.000.- динара, а да међу њима има и таквих који поседују виле, луксузне аутомобиле, јахте, који децу школују у иностранству. Академици, примају академски додатак од преко 70.000.- односно преко 80.000.- динара, а њихово деловање се апсолутно не осећа. Толико народ и држава преживљава тешке дане, а они се не нити оглашавају. Они, и ако су врх мозгова не чују се, као да не постоје. 
 
На крају.Ако се не плашите да ћете да изазовете тектонски протест 1600000 пензионера зато што ћете им дати 2% уместо 4% повишице у октобру, зашто би сте се плашили тектонског смањења зарада у тим вашим врхунским државним институцијама, јер се ради о веома малом броју људи.
Не бих више.
С поштовањем,
Јован Шолајић, Чачак
Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.
  
 
 #
ПОЛИТИКА - МЕЂУ НАМА . Како да заштитимо ћирилицу од нестајања?
jovansolajic | 10 Септембар, 2012 11:43
Normal 0 MicrosoftInternetExplorer4

МИНИСТАРУ КУЛТУРЕ И ИНФОРМИСАЊА - ЛИЧНО

 

Поштомани г - не министре,

 

Шаљем и вама ово писмо на знање.

С поштовањем,

 

Јован Шолајић, Чачак

 

ПРЕДСЕДНИКУ ВЛАДЕ - ЛИЧНО,

 

Поштовани господине,

 

Шаљем и вама ово писмо , на знање.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак 

 

ЗА РУБРИКУ МЕЂУ НАМА

 

Поштовани уредниче, молим да у вашој рубрици, објавите следећи чланак:

 

КАКО ДА ЗАШТИТИМО ЋИРИЛИЦУ ОД НЕСТАЈАЊА.

 

Наше традиционално писмо и по Уставу писмо у службеној употреби у Србији - српску ћирилицу може да спасе од нестајања, пре свих, држава - односно ВЛАСТ.

Власт, односно Влада, одговорна је што се и у државним установама не поштује одредба чл. 10 Устава о службеној употреби српског језика и ћириличног писма. Сведоци смо да се у свим министарстима и њима подређених установа и јавним предузећима, у великом обиму, уместо ћириличног писма за српски језик, у употреби је латиница: спољни послови, унутрашњи послови, просвета, здравље, саобраћај, култура,финансије, итд.

Даље, требало би прописати, да сви корисници буџетских средстава, у било којем проценту и износу, не само буџета Републике већ и покрајинског и градова и општина, да су у обавези да примењују одредбу о службеној употреби српског језика и ћириличног писма. Све институције у држави које на непосредан или посредан начин из буџета добијају новац узет од народа кроз порезе, доприносе и таксе,итд. морају да се обавежу да морају да пишу на српском језику уз примену ћирилице.

Публикације / новине, књиге, ТВ, РАДИО, итд/ не би требало да буду дотиране из било којег буџета, уколико у њиховом јавном општењу за српски језик не примењују ћирилицу. Поставља се питање - да ли је у реду - да публикација штампана на српском језику латиницом, би требало да буде награђивана на било који начин из неког буџета државе. Зашто се, врло често, публиковање и сл. уз примену енглеског језика, српска верзија објављује латиницом. Наравно, све ово уз велико уважавање и пуну равноправност, употребе и језика и писама националних мањина, у срединама где исте живе.

Било би и интересантно да Политика објави чланак са фотографијама - како изгледају табле страних представништава у нашој земљи и како изгледају табле наших представништава у иностранству. Које ли је писмо примењено за верзију на српском језику. Ако није на српској ћирилици, онда није сасвим у реду. И зашто је то тако , да ли треба неко да одговара за тако нешто.

 

Једном речју: треба стимулисати употребу ћирилице, а дестимулисати латиницу у српском језику.

На крају постављам питање Влади - зашто ни после скоро пуних 7. година од доношења новог Устава, није спровела у дело одредбу чл. 10 Устава - о службеној употреби српског језика и ћириличног писма. Какве мере ће Влада предузети против одговорних државних чиновника који крше Устав.

 

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак.

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Ратмишљања једног ЧАЧАНИНА.

 

 #
Народна банка Србије. Др Јоргованка Табаковић. Зашто смањујете себи плату ?
jovansolajic | 08 Септембар, 2012 12:16
Normal 0 MicrosoftInternetExplorer4

ЗА ПРЕДСЕДНИКА ВЛАДЕ - ЛИЧНО

 

Поштовани г-не председниче,

Шаљем и вама ово писмо - на знање.

Јован шолајић, Чачак

 

 

 

ЗА ГУВЕРНЕРА НБС - ЛИЧНO

 

Поштована г - ђо Јоргованка,

 

Прво честитам вам на избору за Гувернера НБС.

Читам данас у Политици да сте изјавили:

 - да ће те себи плату да смањите за 1/4, јер је иста срамно висока;

 - да  плате вицегувернера нећете смањивати и да вам не смета што ће те имати исту плату као они;

 - да би сте волели да се у држави уреде односи у платама, ваљда у државним установама;

 - да ће новац од ваше смањене плате ићи за децу на Косову, и слично.

               Ако је тачно да гувернер има плату, како је објављено, 6.000.- ЕВРА месечно, значи да ће те ви имати 4.500.- ЕВРА. Каква је то уређеност државе да гувернер има 5 пута већу плату од Председника државе - као најстаријег по рангу државног чиновника. По каквом ви то правилнику исплаћујете плате и ко вам је то одобрио, обзиром да радите посао државе. Зар у Народној банци Србије не ради државни чиновнички апарат и зар ваше плате не треба да буду уређене, као и за све друге чиновнике. 

               Гувернер мора бити више плаћен од вицегувернера. Не може то да буде само ствар гувернера. Плате државних службеника су уређене  законима и другим прописима. Не могу бити на вољу појединца. И да знате, НБС није на буџету Србије, али троши доходак створен од народа. Ја бих вас ставио у Државни буџет - и приходовну и расходовну страну. И не само вас, већ и све остале који раде за потребе државе.

               Заједно са министром финансија и привреде и председником Владе уведите платне разреде за плате свих службеника у администрацији и јавним службама у држави.               

               Значи, ви сматрате да вама ипак следује плата од 6.000.- ЕВРА и да ће те ви тих 1.500.- Евра слати деци са Косова. Ви ће те, испада од уста одвајати новац деци са Косова. Није у реду. Па, зар и остали трудбеници ове земље, који су вашег или врхунског ранга, не би желели да исто тако буду добродушни и да остављају такав утисак.

                Зар нам мањка врхунских стручњака, а имамо толику незапосленост. Зар код наших врхунских стручњака нема ни трунке социјалног и хуманог, зар код истих нема осећаја, за, да раде за добро своје државе и свога народа. Не мора само плата бити мерило вредности уложенога рада. Успешнима дајте друштвена признања, ордење, нека раде мало и за славу.

                 Само се питам откуда тај мазохизам - да посланици утврђују плате неким државним чиновницима - које су далеко веће од њихових плата, од плата министара , председника Владе и председника Републике. Ако све не иде како треба, онда не треба нас чуди. И оволика корупција има везе са овим.

                  Направите г - ђо Јоргованка, неки велики заокрет у напретку ове земље - дајте свој лични допринос, а народ ће вам бити веома захвалан, награди ће вас са славом и памћењем.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак.

Ово писмо послао сам и на адресу Министру финансија и привреде и Председнику Владе.

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 

 

 #
"УТИСАК НЕДЕЉЕ" ТВ Б - 92. ТЕОФИЛ ПАНЧИЋ - РЕЧЕ ДА ЈЕ ПРЕДСЕДНИК ДРЖАВЕ РАТНИ ЗЛОЧИНАЦ.
jovansolajic | 07 Септембар, 2012 10:30

 "УТИСАК НЕДЕЉЕ" ТВ Б - 92. ТЕОФИЛ ПАНЧИЋ - РЕЧЕ ДА ЈЕ ПРЕДСЕДНИК ДРЖАВЕ РАТНИ ЗЛОЧИНАЦ.

 

У протеклу недељу, у емисији "Утисак недеље" на ТВ Б - 92, коју води Оља Бећковић, Теофил Панчић, изрече да је Томислав Николић, председник Републике, ратни злочинац, као и потпредесдник Владе Александар Вучић. Много тешка квалификација. Зар први човек државе не заслужује ни елементарно поштовање од сваког грађанина - свиђао се он некоме или не. Зачудило ме да нико није реаговао од званичника и да ли се овакви прекршаји могу санкционисти по закону.

Јован Шолајић, Чачак

 #
ВОЈВОДИНА. Графит " Срби напоље " и слични.
jovansolajic | 05 Септембар, 2012 11:08

 ВОЈВОДИНА. ГРАФИТ " СРБИ НАПОЉЕ " И СЛИЧНИ.

Чанак ради, здушно, да одвоји /осамостали/ Војводину од Централне Србије, управо од матице Србије. Али, видите г - не Чанак, неки мисле сасвим другачије - ради су да вас Србе протерају - па они су мислили да ви тражите аутономију - по логици ствари за несрбе - па шта ћете у том случају ви Срби у Војводини.

Да знате аутономије никада доста. Што је више имаш све ти се више тражи. То вам је као код незајажљивих богаташа - Оназис није знао да се заустави па је од грчке државе куповао и острва. Пусти певца на праг - он уђе у кућу.

Срби / неки / су већински народ у Војводини, а траже поделу Србије на два дела. Мало нам је српских подела кроз историју. Македонци нису више Срби, нису ни Црногорци сасвим изгледно, Муслимани су некада били Срби исламске вероиповести, Срби католичке вере постадоше Хрвати, па како ствари стоје можда ћете успети - не дај боже - да створите и војвођанску нацију.

Нека вам послужи за пример Хрватска. Хрватска нема покрајине - аутономије а састављена је од 4. историјски посебних делова: Славоније, Хрватске, Далмације и Истре.

Ово сам објавио на моме БЛОГ-У - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

Јован Шолајић, Чачак, 5.септембра 2012.г.

 #
Заштитник грађана Републике Србије. Молим да се у Чачку уклоне погрешне уличне табле.
jovansolajic | 27 Август, 2012 11:37
ЗАШТИТНИКУ ГРАЂАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
 
Поштовани,
 
Обраћам вам се са молбом да наредите - интервенишете да се у Чачку уклоне уличне табле, које имају погрешно име.
У граду ЧАЧКУ, у градском насељу  Кулиновачко поље, градска месна заједница "Свети Сава", део бившег села Кулиновци, које се простире од Градске болнице до леве обале Атеничке реке , на уличним таблама пише Атеница - микро насеље.
Не може се звати Атеница, јер се ради о територији насеља Кулиновачко поље, као дела бившег села Кулиновци, тачније ради се о граду Чачку, к.о. Чачак.
У Плану града Чачка и у Служби за катастар Републичког геодетског завода у Чачку пише, за ову територију Кулиновци.
Проблем је у томе што се суседно насеље званично зове Атеница, што је очигледна територијална узурпација.
Не постоји никакав законски акт о промени имена овога насеља - колико ми је познато.
Обраћао сам се више пута да се ове табле поскидају, обзиром да нигде више у граду не постоје табле са именима насеља: Председнику СО Чачак  3. пута, Градоначелнику 10. пута, ЈКП ГРАДАЦ 6. пута, Служби за катастар Републичког геодетског завода у Чачку 6 пута ,начелнику Урбанистичке управе града Чачка 3 пута - и ништа  - с маме на тату. Четири године пишем молбе.
Замислите, толико се далеко отишло - да са тел.988 кажу да у именику у Чачку не постоји  градска М.З. Свети Сава, али да са таквим именом има у месту Атеница, појединим грађанима који живе у истој улици где је и Градска болница, пише им да живе у месту Атеница, а не у Чачку, на табли М.К. пише место Атеница и ако се ради о граду Чачку, и К.О.Чачак.
Ако би већ морало, табле ни у којем случају не би носили име Атеница.
Молим вас наредите надлежном државном органу да поскида ове табле са натписом Атеница - микро насеље.
Молим вас потврдите  да ли ће те ову моју жалбу узети у разматрање.
Унапред се захваљујем.
С поштовањем,
Јован Шолајић, Чачак, ул. Владана Шићевића бр. 19, тел/факс 032 / 367 - 322.
 #
МЕТАЛАЦ Горњи Милановац .Зашто на новом стадиону латиница а не ћирилица?
jovansolajic | 21 Август, 2012 11:19
ЗА ГЕНЕРАЛНОГ ДИРЕКТОРА МЕТАЛЦА - ЛИЧНО,
 
Поштовани г - не,
 
У јучерашњој Политици објављена је слика новог стадиона Металца.
 
Прво, честитам вам - предпостављам да је ваша фирма била главни финансијер изградње овог велелепног стадиона.
Али, имам једну замерку. Зашто сте на трибинама исписали МЕАТАЛАЦ латиничним писмом. У српском језику и у Уставу пише да уз српски језик примењује се писмо - српска ћирилица.
Шаљете слику у свет из срца Шумадије и Србије, али на писму које не одговара српском идентитету.
С поштовањем,
Јован Шолајић, Чачак.
Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА:
 #
«Претходни   1 2 3 4 5 6 7 8 9 ... 39 40 41  Следећи»