Categories
My Links
Генерална

« Министарство прввде и државне управе. Промените називе судова у Општински и Окружни судови. | ТВ ГАЛАКСИЈА 32 ЧАЧАК. Зашто на вашој ТВ преовлађује латинично писмо? »

ПРЕДСЕДНИК СКУПШТИНЕ РЕП.СРБ. У пензију трба посл.радинке јавног сектора који исуњ.један од услова
jovansolajic | 27 Септембар, 2012 11:20
 
----- Original Message -----
From: JOVAN SOLAJIC
To: ?????????? ????????? ????????? ??????
Sent: Thursday, September 27, 2012 11:09 AM
Subject: U penziju treba poslati radnike javnog sektora, koji ispunjavaju uslove za punu penziju

 ЗА ПРЕДСЕДНИКА СКУПШТИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ - ЛИЧНО
 
Поштовани г - не председниче,
 
Познато је да у јавној управи раде и радници који испуњавају један или оба услова за остаривање пуне пензије.
Зашто то. Зар није паметније и економски оправданије да такви радници, по сили закона, морају да иду у пензију.
Радника у јавној управи и у јавним предузећима и установама има вишак - те не би одлазак у пензију горе поменутих требао да захтева нова запошљавања, а остварили би се велике уштеде у буџетима државе и осталих. Сама чињеница да су пензије само 50% плата, а и један и други издатак представљају расходовну страну буџета - уштеде ће бити огромне. И нелогично је, да имамо катастрофалну незапосленост, млади људи завршавају школовање и у старту су у безизлазу, а на другој страни радна места држе и људи који су остварили право на пуну пензију, 
У моје време владао је закон по коме радник када испуни један од услова по сили закона је одлазио у пензију, без његове сагласности. То ће рећи, када оствари 40, односно 35  година пензијског стажа или 65, или 60. година старости. Зашто то сада није тако. Данашња пракса нема никакве логике. Зато, дајте да се промени закон о пензијском осигурању. Немојте се плашити броја пензионера и издатака за њих. Већ је ситуација таква да пензионера више умире него ли новопридошлих, а и сваке прилике - када је буџет у кризи, прво се  рупа у буџету попуњава са закидањем на висини законом прописаних повишица пензионерима. 
Зар је логично да се плате запослених не ограничавају владиним уредбама, а пензионерима се прописују параметри: раст малопродајних цена и раст БДП, и сл. Нормално би било да пензионери добијају проценат ккоји остваре запослени у преходном периоду. Али, ако се мора - ако нема другог излаза, већ се точкови морају ломити на најстаријима друштва - дајте нека се пензија трајно не умањује фиксирањем некавог процента  који се утврђује декларацијом а не рачуницом, већ нека се пензије обрачунавају у пуном проценту раста а да се иста умањује за одређени проценат и уноси у посебан фонд. Паре у овом фонду би се у срећнија времена исплаћивале пензонерима, или би по истеку неког времена трајно приходовале у буџет државе.
И још једно. Да ли је уставно - да се проценат раста пензија утврђује декларативно или би то морало бити на бази било какве рачунице - па и да је иста наопака. Нека вам одговор да Уставни суд - ако је потребно.
С поштовањем,
Јован Шолајић, Чачак
Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљња једног ЧАЧАНИНА.
 #
Add Comment
Додај коментар

Запамти ме