Categories
My Links
Генерална

« Пајић Милутин, професор српског језика и књижевности и директор гиманазије. | Град Чачак - Начел. Градске управе за урбан.- Зашто у насељу Кулиновачко поље стоје табле Атеница" »

Министарство унутрашњих послова - Примена писма на јавним документима - личним исправама.
jovansolajic | 14 Јануар, 2011 13:04

ЗА МИНИСТРА УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА - ЛИЧНО

Поштовани г- не министре,

У данашњој " Политици" прочитао сам, какве је све муке имао грађанин Владислав Грујић, из Београда, да добије пасош написан на ћириличном писму. Да ли је ово могуће, господине министре.

У чл. 10 Устава пише да је у Србији у службеној употреби српски језик и ћирилично писмо. А, у одредбама Закона о службеној употреби језика и писама је прописано да грађанин који припада националној мањини може да тражи да му се лична документа напишу на писму латиница.

То значи, грађанину мора бити написана лична исправа ћириличним писмом по аутоматизму, а само на лични захтев уколико припада једној од националних мањина на језику и писму дотичне националне мањине.

Господине министре, можда није ни чудо, што основни органи МУП - а не знају шта пише у Уставу и закону, ако на оделима и аутомобилима МУП - а има много латинице. И нове саобраћајне таблице урађене су у супротности са постојећим Уставом. Босна и Херцеговина је држава под протекторатом , па је урадила саобраћајне таблице без употребе латинице.

Није у реду да државни органи дају лош пример нама грађанима - да државни органи не поштују ни основне одредбе Устава - највишег правног акта.

Нас грађане интересује, какве дисциплинске или друге мере ће бити предузете против одговорног лица у случају пасоша поменутог Владислава Грујића - који се у својој држави морао да се бори да добије јавну исправу на своме писму - ћирилицом - као да је припадник српске националне мањине у земљи Србији.

Замолио бих вас - г -не министре, ако је икако могуће, да дате одговор мени или јавно, у вези овог инцидента.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 #
Add Comment
Додај коментар

Запамти ме