Categories
My Links
Генерална

« ПРВА СРПСКА ТВ. Зашто не пишете ћирилицом ? | Политика - Међу нама- Касно смо се сетили да развој почива на великим компанијама - на индустрији ? »

Политика - Међу нама - Зашто би већа аутономија Војводине помогла Србији у развоју ?
jovansolajic | 14 Децембар, 2011 14:00

ЗА РУБРИКУ "МЕЂУ НАМА"

Поштовани уредниче, Молим, да у вашој рубрици, објавите следеће:

ДА ЛИ ВОЈВОДИНА ДА ПОМОГНЕ СРБИЈИ - КАКО КАЖЕ Г - ИН ШАНДОР ЕГЕРЕШИ.

Поводом две године од проглашења Статута АПВојводине, председник Скупштине АПВ, г - ин Шандор Егереши, дао је изјаву, у којој између осталог каже: " ... да Војводина .... добије могућност да се развија као модеран европски регион и да помогне Србији да се трансформише у модерну, европску, децентрализовану и регионализовану државу".

Није у реду и није лепо, чак није ни пристојно, да Војводина буде та која ће да Србију унапреди. Ваљда треба Србија да омогући Војводини а и осталом делу Србије развој.

Ништа необично. Војводина је нешто изнад и јаче од Србије - она већ има нека права која је представљају као државу.. И институционално је изнад државе Србије.

Примера ради - у чл. 10 Устава Републике Србије пише да је у Србији у службеној употреби српски језик и ћирилично писмо, а у Статуту Војводине, у чл.26, став 2. прописује се употреба и латиничног писма српског језика. И, ником ништа.

Питам само нашу јавност - зашто српски народ не може да се уједини - већ се само дели и парча. У 19 веку ујединише се немачке државице и створише јаку Немачку, италијанске државице и створише целовиту Италију, Хрватска је јединствена држава и ако је историјски састављена од више покрајина: Хрватске, Славоније, Далмације и Истре, а ми се делимо у 21. веку. У Индији постоје републике, или како се већ зову, које имају и по 175. милиона становника, немају аутономије, а брзим корацима се развијају, одавно већ имају и атомску бомбу. Колико ми је познато, у Румунији живи преко 2. милиона Мађара - и немају засебну аутономију, а Румунија је у ЕУ. Истовремено, ЕУ од Србије захтева давање све веће аутономије Војводини. Нешто ту није у реду. Значи, да аутономаши из Војводине директно врше притисак на ЕУ да од Србије тражи све више и више. ЕУ нас кажњава уз добру припомоћ наших кадрова из Војводине - који изгледа да су незасити власти.

А, у Војводини живи око 75% Срба и та област има аутономију - засебност у односу на остали Српски народ у Србији. Није логично. Испада , да се Срби од Срба деле и раздајају. Зашто војвођански политичари траже све више ингеренција у управљању покрајином.

У Војводини живи око 2. милиона становника, а у остатку Србије, који се зове Централна Србија, живи близу 6. милиона грађана. Како то да Војвођанима треба и имају још један ниво власти, а остатку Срба и других то не треба. Будите мало стрпљивији, немојте журити.

Инсистирајте на републичким органима да се са регионализацијом Војводине регионализује и остатак Србије - ако већ сматрате да ће нам и тај ниво бирократије донети бољитак. Неће нам донети бољитак. Добар пример сте ви у Војводини. И ако сте добили аутономију од - да се тако изразим од рођења - и ви имате неразвијене општине и то природно богата Војводина . Фали нам много тога у политици равномерног развоја свих крајева државе, али о томе другом приликом.

Шта значи ваша крилатица бржег развоја Војводине. Другим речима значи - да Војводина треба да се развија брже од остатка државе. То нема никакве логике и то је цинизам своје врсте. Нигде у свету, ни у једном систему, се не прокламује да се посебно развија најразвијенија област. Ваљда, по свим овоземаљским правилима, држава се мора организовати да се брже развијају неразвијенији крајеви, а не развијенији. Али, код нас и то је могуће. Ми обични људи, знамо у ком грму лежи зец. У нас влада Влада састављена од вишестраначке - танке коалиције, па вам је лако - вама из Војводине - да вршите притисак за добијање све већих уступака и за све више власти. Све док не стигнете до нивоа из 1974. године, ако нисте већ дотле стигли, а можда и престигли - г - не Шандоре Егереши. Питам се, на крају, ко ће сутра да сноси одговорност те аутономашке погубне политике која се води - која цепа државу - уместо да је уједињује..

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА:

 #
Add Comment