Categories
My Links
Генерална

« Министарство унутрашњих послова - Министар. Зашто Спомен плоча у Н.Саду није инвент.написана ? | Шолајић Иванко, из Кулиноваца код Чачка, умро 1.априла 1974.године / Наставак - Други део/ »

Политика - Међу нама - Да ли у државним институцијама има МОНОПОЛА ?
jovansolajic | 15 Новембар, 2011 11:07

ЗА РУБРИКУ " МЕЂУ НАМА"

Поштовани уредниче молим да у вашој рубрици објавите следеће:

ДА ЛИ У ДРЖАВНИМ ИНСТИТУЦИЈАМА ИМА МОНОПОЛА ?

На РТС чусмо речи нашег гувернера, г-на Шошкића - да је истина да су њихове плате - његова око 683.000.- динара, а његових помоћника од 400.000.- до 600.000.- динара. И даље, да су им плате ниже од плата у региону и шире и да не добијају новац из буџета државе. И још што је интересантно рече да своје раднике морају да плате добро, упротивном кадрови би их напустили.

Цењени гувернер то рече и оста жив.

Ништа што рече цењени гувернер нију у реду:

- Плате гувернера и свих службеника Народне банке , у крајњем, исплаћују се из друштвеног производа, према томе, морају да буду у оквирима економских прилика и у некој пропорцији са платама радника који стварају тај доходак,

- Плате гувернера и вице гувернера морају да буду ниже од плата председника Државе, председника Владе и председника Народне скупштине. У државној хијерархији мора да постоји ред. Народна банка је државна установа и мора бити сврстана и у платама по хијерархији државне управе. Не може, нижи по хијерархији да има већу плату од старијег од себе. Ако то бива, онда је то анархија.

- Плате гувернера и свих службеника Народне банке не терете буџет државе, али терете друштвени производ радника;

- Вероватно да је упоређење плата Народне банке Србије са платама у региону за вас повољно, али требали сте да упоредите и просечне плате у региону - не само простим упоређењем плата израчунатих у ЕВРИМА, већ са куповном моћи наше просечне плате и просечне плате региона, где би била елиминисана прецењена - очигледна - вредност динара;

- Зашто се плашите да ће вас напустити добри кадрови. Фала богу, да и код нас постоји установа из које би бегали кадрови. Напротив, чињеница је да су нам се кадрови у државним установама закантанчили - јер хтели не хтели нема сигурнијег и слађег хлеба од државне службе. Камо среће да су вам плате ниже па да вас неки и напусте, многи би се - веома стручни и млади кадрови жељни посла и хлеба упослили и не би тешкога срца напустили своју земљу. Бирократизација установе и друштва може се ублажити и одливом кадрова.

Плате гувернера и вицегувернера и осталих државних слуђбеника у Народној банци представљају класичан вид МОНОПОЛА. Немају конкуренцију на тржишту, према томе, ако нису уоквирени у неке законске норме, постају монополисти. И испитивање плата код Народне банке , а и код других државних установа и предузећа, мора да буде на дневном реду код државне институције за спречавање монопола у нашем друштву / Предпостављам да ће ово писмо да прочита неко из ове институције/.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 #
Add Comment
Додај коментар

Запамти ме