Categories
My Links
Генерална

« Министарство здравља. Зашто ваше установе не пишу ћирилицом? | Министарство унутрашњих послова - Министар. Зашто Спомен плоча у Н.Саду није инвент.написана ? »

Политика - Међу Нама - Нисмо сви једнаки пред Пореском управом?
jovansolajic | 01 Новембар, 2011 12:39

ЗА РУБРИКУ "МЕЂУ НАМА"

Поштовани уредниче

Молим да објавите следеће:

НИСМО СВИ ЈЕДНАКИ ПРЕД ПОРЕСКОМ УПРАВОМ.

У вези писања у вашој рубрици, господина Велимира Остојића, о новим доказима против Карића, да је 2000. године купио стан у вредности од 4, 3 милиона динара, а да је имао пријављене приходе у тој години у износу од свега 541.000.- динара, додао бих још и следеће..

Многе естрадне и све друге звезде, па и политичке звезде и звезде у актуелној власти, имају капиталну имовину и друге материјалне вредности - које и стоструко превазилазе пријављене приходе пореским властима - на које су плаћени порези и доприноси држави. Па, нисмо чули да је у бар једном случају покренута истрага - из којих то средстава звезде су купиле имајућу имовину.

Многе ове звезде поред огромних богастава која поседују, имају сталне и повремене приходе, и поврх свега од ове државе примају националну пензију - поврх своје зарађене пензије, у износу од 50.000.- динара месечно. Какав апсурд ? Грађанин није платио држави порез на велики део прихода, а држава таквоме свакога месеца уредно исплаћује по 50.000.- динара. И, када се све сабере и одузме, сиромашни слој становништва сноси терет ненаплаћених пореза и плус и издатак за националне пензије.

Можда ова материја није законски регулисана. Ако није , зашто се не пропише, да се код сваке куповине капиталних добара већих вредности, од стране пореских власти врши "укрштање прихода и расхода", и да се за део прихода .- средстава за које купац не може да докаже да је држави платио порез - да порез плати - по накнадно донетом решењу.

Прво, да грађанин се обавеже да плати порез, па потом и да се покрене истрага, ако се сумња да је грађанин на недозвољен начин дошао да новца. Колико ми је познато, такву праксу има Француска.

Стално нам у буџету, и ако веома скромном, недостаје прихода, а на другој страни држава много не брине да наплати многе пореске и друге обавезе од грађана. И то од којег слоја грађана - од богатијих - што апсолутнп није у реду. Сиромах је морао да како - тако сагради себи кров над главом, у неурбанизованим приградским насељима, без основних комуналних услова и сада мора - како и треба - да легализује ту градњу и да у буџет плати некакву цркавицу.

А, богати, који су покуповали фабрике, изградили виле, возе се у скупим аутомобилима, и јахтама су поштеђени. Ми грађани, имамо утисак - да се истерује некава имовинска правда и законитост само у случајевима политичких противника. Нема ни једног случаја пореске утаје какву преноси ТАНЈУГ за Карића - за грађане из реда партија на власти и онима који су , по било ком основу, ту уз власт.

С Поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 #
Add Comment
Додај коментар

Запамти ме