Categories
My Links
Генерална

« Политика - Међу нама - Још једном о националним пензијама | Симеуновић Љубомир - Љубо / 1917 - Дебеља - Нова Варош - 2003 - Чачак/ »

Министарство просвете републике Србије - За министра - Прослава Светог Саве и муфтија Зукорлић
jovansolajic | 26 Јануар, 2011 12:33
ЗА МИНИСТРА ПРОСВЕТЕ - ЛИЧНО
Поштовани г- не министре,
Главни муфтија у Србији буни се и тражи да деца муслиманске вероиповести не треба да присуствују прослави школске славе Светога Саве. 
Хоћу да вам укажем на неке чињенице:
1. Школска слава Свети Сава, установљена је пре Другог светског рата и прослављала се на територији целе Југославије. Прихватили су је и Хрвати и Словенци, обзиром да је Свети Сава био један од првих просвитеља на словенскоме југу .
2. Свети Сава је претеча свих нас који живимо на просторима данашње Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске, Црне Горе и Македоније, обзиром да су на тим просторима живели Срби. Значи Свети Сава је претеча и Муслимана и Бошњака, који живе на овим просторима.
Колико ми је познато, данашњи Муслимани и Бошњаци , који живе на овим просторима су Словени и некадашњи Срби који су прешли у ислам.
3. Пре Другог светског рата, а и после, садашњи Муслимани и Бошњаци, изјашњавали су се као Срби исламске вероисповести, као што су се и добар део садашњих Хрвата изјашњавали као Срби католичке вере.
Сада је то и код Албанаца на Косову и Метохији. Они су сви Албанци, а има их у све три поменуте вере.
4. Познато ми је  да су садашњи Муслимани или Бошњаци, пре Другог светског рата, у својим кућама држали иконе некадашњих својих крсних слава / а, познато је да у свету само Срби славе/ и да су поштовали све велике православне празнике / Божић, Васкрс, итд./ 
5. У Рашкој области живе и Срби и Мулсимани, односно Бошњаци. Колико ми је знано и једни и други говоре истим језиком и истим дијалектом и акцентом. Онда, откуда то - да тамошњи Срби говоре српским језиком, а Муслимани и Бошњаци, који се тако изјашњавају, говоре језиком који се зове бошњачки. Они значи говоре апсолутно државним - српским језиком, а кажу да се за њих зове бошњачки. Зар њима не чини част да говоре државним језиком, како говори већина становника ове државе.
То би било исто, као када би Словенац у Београду,  говорио на српском језику, а изјашњавао се  да говори  на словеначком језику. Не може, како ко хоће  , да државни језик, односно језик који је по уставу службени језик - да га говори а да га назива некавим другим именима.
Ако би то било могуће, онда би  све могуће варијације српског језика добиле своја имена, на пр. пироћански, врањански, лалински, да не кажем војвођански, итд. 
6. Приметно да је у Новом Пазару а и у другим местима у Рашкој области, или Санџаку како га други називају, преовладава латинично писмо. По Уставу, све што је написано за јавну употребу, мора бити написано на српском језику и ћирилицом, а и на другом писму и језику ако је то законом предвиђено. Српски језик и писмо ћирилица су обавезни. Међутим, табле места Новог Пазара и Државног универзитета написане су латиницом -само - примера ради.
7. Зашто се тежи упорно да се на све могуће начине мањине - како их зовемо, да се поодвајају од већинског народа са којим живе и раде. Праве се , на силу, некаве разлике, силује се лепи српски језик, новотаријама да се створе нови језици. / и на турскоме двору је српски језик био један од службених државних језика некадашње моћне Турске царевине/. Хајде што Хрвати присвојише српски језик и назваше га Хрватски, Македонци македонским језиком, већ и Црногорци измислише свој језик чак и азбуку, Бошњаци у Босни и Херцеговини и они више не говоре српским језиком, дара меру је превршила, када измислише да Муслимани у Србији више не говоре српским језиком.
Не постоје други називи изузев једног за многе језике на свету, за народе: шпанског, португалског, енглеског, немачког, италијанског подручја, и ако унутар истих језика постоје веће разлике него ли што је разлика између српског и словеначког језика.
С поштовањем,
Јован Шолајић, Чачак
Ово писмо објавио сам на своме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.
 #
Add Comment
Додај коментар

Запамти ме