Categories
My Links
Генерална
Рацковић Вучић из Чачка, столар, шеф персоналног оделења " Слободе " из Чачка
jovansolajic | 31 Јануар, 2011 13:32

РАЦКОВИЋ ВУЧИЋ ИЗ ЧАЧКА, СТОЛАР, ШЕФ ПЕРСОНАЛНОГ ОДЕЛЕЊА " СЛОБОДЕ " ИЗ ЧАЧКА

Вучић Рацковић / 1923 - 20.3.2004 /, из Чачка, родом из Љубића - покрај града Чачка, столар по занимању, дуго година је радио у војној фабрици " Слобода " у Чачку, на радном месту шефа персоналног оделења. Био је члан КПЈ од најранијих дана своје младости, а касније је био увек у свим форумима КПЈ у фабрици и у граду Чачку.

Вучић је био прави пример авангардног радника - комунисте. Припадао је комунистичкој радничкој елити у граду. Речит, одмерен, мудар, толерантан. Знао је свакога у невољи да охрабри и да му помогне. Јако се бринуо за раднике којима је била потребна помоћ - било у жалости или ако су у тешком материјалном стању.

Знао је Вучић да иде на праву крсну славу код сестре Драгице, удату за Драгишу Парезановића и то у време најжешће нетолеранције партије у вези празновања српских слава. Зет Драгиша је захтевао да му Вучић дође на славу. Вучић није одбијао и ако је био на високим партијским функцијама у граду.

Био је Вучић и правичан - колико је то могао бити. Многе је запослио у "Слободи". Када је бивало отпуштање вишка радне снаге у " Слободи", критеријуме отпуштања је примењивао прво на радницима из његове најближе и даљње фамилије.

Вучић је могао да разговара са саговорницима из свих слојева друштва. Увек сталожен, никада није повисио тон, за свакога је имао да каже нешто да би га охрабрио,мудар. Када је говорио сви су се око њега окупљали, упијајући сваку његову реч. Човек великог ауторитета.

Вучићеви родитељи су : Ленка / Милица /, рођена Павловић из Трбушана код Чачка и Грујица Рацковић, из села Љубића покрај Чачка.. Унук је Радованов- који је погинуо у Првом светском рату и бабе Љубице - жене правог " хајдука", која је за време рата - причало се - убила аустро - угарског војника , који је био у некој похари, закопала га и остала неоткривена. Баба Љубица је увек носила пиштољ за појасом, а имала је и дуге цеви.

Вучић је имао браћу : Радоша и Љубишу и сестре Драгославу - Драгицу удату за Драгишу Парезановића, из Чачка , Стамену - Малецку, удату за Ђорђа Младеновића из Призрена и Георгину - Гору, удату за Мила Биорца из Београда.

Вучић је био ожењен са Благомирком - Бебом, рођеној Топаловић / 1935 - 2000 /

Вучић има ћерке: Милицу и Љиљану.

Када је Вучићева ћерка Љиљана јавила Вучићевој сестри Гори - Георгини из Београда да је Вучић умро, Гору су пронашли поред отвореног телефона мртву. Њено срце није могло да издржи, а имала је и слабо срце.

Вучић је мојој супрузи Емилији Рацковић, удатој Шолајић, брат од стрица. Деда Вучићев Радован и деда Емилијин Радивоје О. Рацковић, резервни капатан Прве класе Српске војске, носилац Златне војничке Карађорђеве звезде са мачевима, су рођена браћа.

Записао из својих Забелешки за дан 20. март 2004. године.

Јован Шолајић, Чачак, дана 31. јануара 2011. године.

 #