Categories
My Links
Генерална
Политика - Међу нама - Још једном о националним пензијама
jovansolajic | 24 Јануар, 2011 12:20
ЗА РУБРИКУ " МЕЂУ НАМА"
Поштовани уредниче,
Молим вас да објавите следеће:
ЈОШ ЈЕДНОМ О НАЦИОНАЛНИМ ПЕНЗИЈАМА.
Отворено писмо Влади и председнику Владе Републике Србије.
1. Да ли је Уредба о додели националних пензија утемељена на Уставу.
    Није у реду да Влада уредбом установљава националне пензије.
    Ако Скупштина Законом прописује услове и висину пензија за све смртнике, не може Влада да појединцима даје више од тога, па било у ком облику, јер би то било изврдавање Устава и Закона.
     Било би онда логично да Влада донесе и уредбу да се пензионерима са минимиланом пензијом додељује додатак - бар толико да могу да преживе. Ако уредбом може некоме да да  и више него што му објективно треба, зашто не би Влада, исто тако својом уредбом , могла да додељује и неке мини износе пензија минималцима, или било како угроженим пензионерима
2. Зашто је фиксиран износ националне пензије у износу од 50.000.- динара месечно до краја живота, па се сабирањем са редовном пензијом могу добити укупна примања на терет државе ненормалне висине, управо и више од највеће закомом прописане редовне пензије.
    Зар није било примереније да се националном пензијом обезбеђује да истакнути уметник треба да има укупна примања, примера ради у износу од тих 50.000.- или више  динара.
     Требало би погледати статистику примања пензионера. Већина факултетских образованих пензионера са пуним радним стажом прима мању пензију од 50.000.- динара. Није нормално да истакнути  привредници и остали са факултетском дипломом имају мању пензију него ли уметници што примају у виду националне пензије. 
3. Међу имаоцима националне пензије има и веома богатих. Има их који имају више станова, виле и дворце, возе веома скупе аутомобиле, има их који школују децу на престижним светским унивезитетима, има их који имају и јахте. И ви и таквима доделисте додатак на пензију. Не знам коју оцену да дамо томе. Свака оцена би била преблага . Каква глупост -  да овај народ - који је у великом безнађу - који једва преживљава, плаћа порезе држави, а ова тај новац расипа.
Национална пензија требала је да има за циљ - да се свима истакнутим члановима друштва , а не само уметницима - пезионерима, чија је имовинска карта скромна, обезбеди  кроз укупна примања  у виду пензије, да могу да живе некаквим  пристојним животом.
С поштовањем,
Јован Шолајић, Чачак
П.С. Дозвољавам да извршите редакцију текста.
Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.
 #