Categories
My Links
Генерална

« ЖЕЛЕЗНИЦЕ СРБИЈЕ. Зашто пишете латиницом ? | МИНИСТАРСТВО ПРАВДЕ И ДРЖАВНУ УПРАВУ. Предлог за реорганизацију судства »

РАТ НАТО ПАКТА ПРОТИВ СРБИЈЕ 1999. ГОДИНЕ. МОЈЕ ЗАБЕЛЕШКЕ - ДНЕВНИК. ДРУГИ ДЕО.
jovansolajic | 01 Август, 2012 11:08

ТРИДЕСТШЕСТИ ДАН РАТА. Среда, 28. април 1999. године.

И даље бомбардовање и дању и ноћу.

ТРИДЕСЕТСЕДМА ДАН РАТА. Четвртак, 29. април 1999. године.

Бомбардовања на све стране. Срушен је нови дуги мост код Остружнице на Сави, будуће обилазнице око Београда, која још није прорадила., мостови на Ј. Морави, на Ибру, рафинерије нафте стално гађају, мада су већ сравњене са земљом.

ТРИДЕСТОСМИ ДАН РАТА. Петак, 30. април 1999. године.

Рано - ноћас бомбардоване су зграде Генералштаба и Министарства одбране у ул. Кнеза Милоша у центру Београда.

ТРИДЕСЕТДЕВЕТИ ДАН РАТА.Субота, 1. мај 1999. године.

На једнпм мосту близу Приштине, у пола бела дана ракетиран је аутобус НИШ ЕКСПРЕСА пун путника, који је саобраћао на релацији Ниш - Приштина. Сви путници су изгинули, којих је било око 60 !! На другом ракетирана кола хитне помоћи, која су ишла да помогну у предходној несрећи. Има рањених, а можда и погинулих.

Касно вечерас, у 23,05 часова поново су бомбардовани објкти у Чачку - после скоро 20 дана затишја. Ракетирани су објекти Техничко ремонтног завода и предузећа ЦЕР у Чачку. Хале ЦЕР - а су потпуно уништене, а у ТРЗ, кажу да је једна бомба пала на управну зграду, а друга на погон стрељачког наоружања. Погођен је и вијадукт, али срећом на самом почетку - тако да није проузроконана већа штета. Били смо у нашој кући - тако је грувало као никада до сада - све се тресло, и земља под ногама. Знали смо одмах да се ради о локацији ТРЗ.

Мишко, мој син, је после 17 - 18 дана проведених под униформом, дошао кући - свукао је униформу, али не сме да се удаљава. Све време је био на стражи чувајући војне објекте компаније Слобода у Љубићу и у Јездини.

ЧЕТРДЕСЕТИ ДАН РАТА. Недеља, 2. мај 1999. године.

Бомбардоване ТЕ Обремновац и ТЕ Костолац. Већи део Србије остао без струје, воде, телефона, међу којима Београд и цела Војводина. Ми смо имали струју. Цело вече су нас надлетали авиони.

ЧЕТРДЕСТПРВИ ДАН РАТА. Понедељак, 3. мај 1999, год.

Опет погођен један аутобус пун путника. Гађани Самаила, Лађевци. Бомбардована ТВ Нови Сад. Струју још нису сви добили у Србији. Уствари, гађани су енергетски системи графитним бомбама, које изазивају кратак спој.

Југославија ослободила три заробљена америчка војника.

ЧЕТРДЕСЕТДРУГИ ДАН РАТА. Уторак, 4. мај 1999. године.

Релативно мирно. У народу се пронела вест да ће ноћас да доврше са бомбардовањем ТРЗ и ЦЕР у Чачку. Целу ноћ смо пробдели у подруму старе породичне куће у Кулиновцима код Чачака.

На Чачанском гробљу данас је сахрањен Александар Саша Мајсторовић / 31/ син Аврама Мајсторовића. Погинули Александар је био резервни официр наше Армије, снајпериста га погодио на месту сувозача војног камиона. Дипломирани инжењер је и био је пред магистратуром, у марту месецу ове године се оженио. Сахрањен је наистом гробљу и неки Смиљанић /23/, обојица су погинула на Косову. Сваки дан некога сахрањују.

ЧЕТРДЕСТТРЕЋИ ДАН РАТА. Среда, 5. мај 1999. године.

Бомбардовања на све стране.

ЧЕТРДЕСТЧЕТВРТИ ДАН РАТА. Четвртак, 6. мај 1999. године.

И даље бомбардовања на све стране.

ЧЕТРДЕСТПЕТИ ДАН РАТА. Петак, 7. мај 1999. године.

Опет су употребљиване графинтне бомбе - Београд и већи део Србије у мраку.

Велики злочин- око подне бомбардован центар Ниша - где се налази болнички клинички центар - засад 15 - ро мртвих и преко 70- ро рањених

Бомбардован центар Београда - опет Генералштаб, Министарство унутрашњих послова, хотел Југославија на Новом Београду, погођена Кинеска амбасада на Новом Београду - има много рањених и погинулих кинеза.

У пола бела дана бомбардован предајник на Овчару - по трећи пут - шта су горе бомбардовали када горе  више нема ништа.

ЧЕТРДЕСЕТШЕСТИ ДАН РАТА. Субота, 8. мај 1999. године.

Бомбардовања на све стране: репетитор на Руднику, Пошта у Ужицу, зграда Владе Србије у Немањиној улици у Београду, центар Крагујевца - уствари нека касарна, мост на В. Морави на аутопуту Београд - Ниш, итд.

Заседао Савет безбедности. Извињења и и наређена истрага. ништа. Напротив, наставили су са још интензивнијим бомбардовањем.

ЧЕТРДЕСТСЕДМИ ДАН РАТА. Недеља, 0. мај 1999. године.

Релативно мирно.

Звали су ме у Дом у Кулиновцикма, као војног обвезника - у Цивилну заштиту. Окупило се нас двадестетак стараца и болесних - један чак прима додатак за туђу негу. Свашта. Показао сам им да имам ратни распоред у Електродистрибуцији Чачак, као резервни официр - капетан I класе.

ЧЕТРДЕСЕТОСМИ ДАН РАТА. Понедељак, 10. мај 1999. године.

Врховна команда В.Ј. наредила повлачење дела војске и полиције са Косова, од синоћ од 22 часа.

У 15,10 часова поново бомбардована индустријска зона у Чачку - по други пут. Овога пута, поред ТРЗ - а и ЦЕР - а, бомбардована је и Механизација Хидроградњина, која се налази укосо преко пута ЦЕР-а поред кружног пута, на углу где се улива главна саобаћајница Кулиновачког поља на кружни пут. Пало је неколико пројектила. Погинуло је четворо, а рањено 13. грађана. Погинула су 2. грађанина у камиону који се кретао кружним путем у време напада. Срушено је и оштећено много цивилних објеката. У објектима Механизације била је смештена техника ТРЗ - а / тенкови и сл/ Председник општине се томе противио, међутим пук. Петровић, директор ТРЗ - а није хтео ни да чује.Ово је синоћ на радиу Слободна Европа изјавио градоначелник Чачка.

Слободина и техника ТРЗ - а је исељена у низ цивилних фабрика у Чачку. Шта ће бити даље?

Чачак је до сада релативно најгоре прошао у Југославији. Уништени су погони 4. фабрике.

Нато авијација је гађала и друге објекте широм Југославије, уствари Србије.

ЧЕТРДЕСЕТДЕВЕТИ ДАН РАТА. Уторак, 11. мај 1999. године.

Бомбардовања на све стране. Чачак је и данас по 9 - ти пут бомбардован - и то у подне око 12. часова, По трећи пут бомбардовани су : ТРЗ и ЦЕР, а по први пут НИС - Југопетрол - Складиште нафтиних деривата и модна конфекција " Први октобар". Бомбардован је и Овчар, по ко зна који пут.

ПЕДЕСЕТИ ДАН РАТА. Среда, 12. мај 1999. год.

И данас бомбардовања Србије на све стране.

ПЕДЕСЕТПРВИ ДАН РАТА. Четвртак, 13. мај 1999. године.

Од раног јутра сирене објавиле ваздушну опасност - која траје цели дан.

ПЕДЕСЕТДРУГИ ДАН РАТА. Петак, 14. мај 1999. године.

НАТО је остварио рекорд - имали су 639 авио полетања!!! Опет су гађали /немилосрдно/ колону албанских избеглица који су се враћали својим кућама - било их је око 600 лица - око 3 часа ноћас. Према још непотврђеним подацима погинуло је око 100 и повређено такође око 100 грађана - махом жена и деце!

ПЕДЕСЕТТРЕЋИ ДАН РАТА. Субота, 15. мај 1999. године.

Ноћас, у 1,15 часова бомбардован је Чачак по десети пут, а гађани су ТРЗ и ЦЕР по четврти пут са 8. пројектила. Цер је сравњен са земљом, а за ТРЗ не знамо. Велика оштећења су претпели стамбени објекти у близини. Нема погинулих и повређених. Бомбардовања на све стране, нарочито интензивно на Космету. Што наши више причају да ћемо да их победимо, они саопштавају а тако и раде појачавају бомбардовање.

ПЕДЕСЕТЧЕТВРТИ ДАН РАТА. Недеља, 16. мај 1999. године.

Данас, бар код нас, релативно мирно.

ПЕДСЕТПЕТИ ДАН РАТА. Понедељак, 17. мај 1999. године.

Бомбардовања су почела одмах после пола ноћи.Око 1 час после пола ноћи Чачак је надлетало много авиона, али нису успели да изврше напад, јер је противваздушна одбрана дејствовала енергично.

Међутим, око подне, НАТО авиони су успели да Чачак бомбардују, по једанаести пут . Бомбардовали су по пети пут ТРЗ и ЦЕР. Погодили су управну зграду ЦЕР - а, тако да је ЦЕР сада сравњен са земљом. Погођена је и пруга Чачак - Краљево поред ТРЗ - а и ЦЕР - а - разнета је у дужини од 300 метара. Погођен је и један војни магацин код амбуланте ТРЗ -а . Пруга - колосеци изгледају аветињски, као да је смак света. Избројао сам, пало је 8. пројектила. Гледао сам удар једног пројектила - сукнуо је дим у ведра небеса, са димом у ваздуху летеле су шине, прагови и сл. Службена документација ЦЕР - а долетела је до наше куће у Кулиновцима. Оштећена је и стара пешадијска касарна " Ратко Митровић", некада  касарна славног 10 - ог пешадијског пука Српске војске. На ТВ приказују само колико је страдао ЦЕР, а како изгледа ТРЗ не знамо.

Како се осећам потиштено и беспомоћно. Авиони круже, заузимају позиције и несметано бацају бомбе на наша добра, стотину година стварана.

ПЕДЕСЕТШЕСТИ ДАН РАТА. Уторак, 18. мај 1999. године.

У јучерашњем бомбардовању Чачка, знатно је демолирана машинска школа, у ул. Др Дргише Мишовића.

ПЕДЕСЕТСЕДМИ ДАН РАТА. Среда, 19. мај 1999. године.

Бомбардовања на све стране, нарочито на Космету.

Черномирдин у Београду код МИлошевића.

ПЕДЕСЕТОСМИ ДАН РАТА. Четвртак, 20. мај 1999. године.

Одмах после пола ноћи бомбардован је клиничко - болнички ценар " Др. Драгиша Мишовић" на Дедињу у Београду. Погинула 3. пацијента и неколико пацијената и особља рањено. На све стране бомбардовања.

Мој син Михаило примио надокнаду у износу од 480.- динара-  за активно учешће мобилисаног војника.

Слобо нам послао 10 боксова цигарета из Подгорице. Пакет је од стране полиције " разбуцан".

Преко "Слободне Европе" јављају да полиција тражи Веља Илића, председника СО Чачак, који се налази на челу неког антиратног савеза. Данас није виђен у поворци литија у Чачку - поводом славе Чачка - Спасовдана.

Преко исте радио станице саопштено је да је 600 Крушевљана напустило Косово, вратило се и предало оружје. Исто тако, да је од стране ОВК заузета једна Југословенска караула.

ПЕДЕСТДЕВЕТИ ДАН РАТА. Петак, 21. мај 1999. године.

И данас бомбардовања на све стране. На ТВ Галаксија 32 три добровољца Радикалне странке, који су дошли на одсуство, а налазе се на Косову на граници према Албанији. Кажу, да их Нато авијација даноноћно бомбардује и да са њима излазе на крај, али велики проблем имају са змијама које су се појавиле у огромном броју - ваљда од бомбардовања, а немају серум против змијског отрова.

ШЕСТДЕСЕТИ ДАН РАТА. Субота, 22.мај 1999. године.

Бомбардовања на све стране. Први пут да је бомбардована једна централа - бомбардована је термоцентрала " Колубара" у Великим Црљенима. Уништена је, има велику снагу. На ХЕ Бајина Башта бачена је графитна бомба, и на још неке објекте. Србија је данас без струје.

ШЕСТДЕСЕТПРВИ ДАН РАТА. Недеља, 23.мај 1999. године.

Кажемо рат, али то није прави рат. Они нас бомбардују, а шта ми радимо? Кажу, да оборимо по неки авион и понеку ракету. Данас су бомбардовали са два пројектила ТЕ Обреновац А. Добар део Србије нема струју.

ШЕСТДЕСЕТДРУГИ ДАН РАТА. Понедељак, 24. мај 1999. године.

И данас бомбардовања на све стране. Рестрикција електричне енергије. Искључују нас на 2 сата.

ШЕСТДЕСЕТТРЕЋИ ДАН РАТА. Уторак, 25. мај 1999. године.

Бомбардовања на све стране.

ШЕСТДЕСЕТЧЕТВРТИ ДАН РАТА. Среда, 26 мај 1999. године.

 Бомбардовања на све стране.

ШЕСТДЕСЕТПЕТИ ДАН РАТА. Четвртак, 27 мај 1999. године.

Чачак је бомбардован тринаести пут. Једна ракета је пала иза Слободе у селу Придворица - која није експлодирала. Бомбардовања на све стране. НАТО сваког дана све интензивније бомбардује Србију.

ШЕСТДЕСТШЕСТИ ДАН РАТА. Петак, 28. мај 1999. године. 

Интензивно бомбардовање по целој држави. Ноћас у 3, 30 часова у Чачку су се чуле две јаке експлозије. Јављали су да је нешто пало између Прељине и Доње Трепче.

Чердомирдин у Београду код Слободана МИлошевића. Касно синоћ дато је обавештење да је Београд дао пристанак на предлог Г - 8 у начелу и да Савет безбедности донесе резолуцију.

ШЕСТДЕСЕТСЕДМИ ДАН РАТА. Субота, 29. мај 1999. године.

Бомбардовања на све стране. И то још интензивнија. Наши непријатељи кажу да још ништа нису добили званично - да су наши прихватили решење Г - 8.

ШЕСТДЕСЕТОСМИ ДАН РАТА. Недеља, 30. мај 1999. године.

Цели дан бомбардовања на све стране. У предходним данима недељног одмора, имао сам утисак да смо имали мало предаха - бар преко дана. Бомбардовали су мост у Варварину у подне, а у тој варошици је био пијачни дан и плус Свете Тројице. Има доста погинулих и много повређених. Реку још претражују.

ШЕСТДЕСЕТДЕВЕТИ ДАН РАТА. Понедељак, 31. мај 1999. године.

Жестока бомбардовања целога дана. Бомбардован је и центар Новог Пазара. Много погинулих и повређених.

СЕДАМДЕСЕТИ ДАН РАТА. Уторак, 1. јун 1999. године.

Интензивно бомбардовање целе државе.

Искључују нам струју по 4 часа. Многи енергетски објекти у држави су порушени.

СЕДАМДЕСЕТПРВИ ДАН РАТА. Среда, 2. јун 1999. године.

И данас бомбардовања на све стране.

СЕДАМДЕСТДРУГИ ДАН РАТА. Четвртак, 3. јун 1999. године.

И данас бомбардовања. Рестрикција струје.

Скупштина Србије изгласала Резолуцију којом се прихвата решење Косметске кризе групе земаља Г - 8. Све ће бити како су тражили, а чему толика разарања, патње, смрти?! Знало се за овакав исход на самом почетку - бар су паметни знали. Све потезе је вукао вођа социјалиста Милошевић, а сада параван гласање у Скупштини. А, у Скупштини, ваљда опет по налогу гласали социјалисти, комунисти и још неки. Радикали су гласали против и запретили да ће изаћи из Владе.

СЕДАМДЕСТТРЕЋИ ДАН РАТА. Петак, 4. јун 1999. године.

Бомбардују нас и даље, али не толико као пре.

СЕДАМДЕСЕТЧЕТВРТИ ДАН РАТА. Субота, 5. јун 1999. године.

И данас су нас бомбардовали, углавном на Космету.

Састанак наших генерала и генерала НАТО снага у Блацу у Македонији, одмах уз границу - поводом договора око повлачења војске Југославије и полицијских снага са Космета.

СЕДАМДЕСЕТПЕТИ ДАН РАТА. Недеља, 6. јун 1999. године.

И данас је било дејствовања НАТО авијације. Договори наших и њихових генерала негде су запели. Нисмо довољно информисани. Нека већа група напала је нашу границу са Албанијом / ОВК/.

СЕДАМДЕСЕТШЕСТИ ДАН РАТА. Понедељак, 7. јун 1999. године.

Ноћас, управо одмах после пола ноћи брујало је мноштво авиона - у три наврата. Бомбардовали су репетитор на Руднику. Највеће активности НАТО авијације било је на Космету.

Воде се преговори око напуштања ВЈ и полиције са Косова - у Куманову.

СЕДАМДЕСЕТСЕДМИ ДАН РАТА. Уторак, 8. јун 1999. године.

Бомбардовања се настављају, преговори трају.

После 2,5 месеца спавам у пиџами .

СЕДАМДЕСЕТОСМИ ДАН РАТА. Среда, 9. јун 1999. године.

Пре подне по негде бомбардовања.

У Куманову потписан споразум о повлачењу војске и полиције са Косова и о уласку војних снага УН и НАТО.

НАТО вечерас донео одлуку о прекиду бомбардовања Србије.

КРАЈ РАТА.

Забележио из својих забелешки - дневника, вођених у те дане.

Јован Шолајић, Чачак, дана 10. августа 2012. године

 #
Add Comment
Додај коментар

Запамти ме