Categories
My Links
Генерална
Народна банка Србије. Др. Јоргованка Табаковић, гувернер. Честитка и предлог мера НБС
jovansolajic | 09 Август, 2012 11:28
ЗА ГУВЕРНЕРА НАРОДНЕ БАНКЕ СРБИЈЕ - ЛИЧНО
 
Поштована г - ђо Др Јоргованка Табаковић,
 
Прво, да вам честитам на избору за гувернера Народне банке Србије, са жељом да  да вам се остваре све замисли, а нама грађанима Србије да се побољша стандард живота.
И да знате, ви сте за мене гувернер Народне банке Србије, а никаква гувернерка. Ви радите на радном месту гувернера, ви по образовању нисте гувернерка, већ сте по послу који обављате гувернер: Ако пише у  правном акту гувернер онда сте то.
Предложио бих вам следеће:
1.ДА СТИМУЛИШЕТЕ ДИНАРСКУ ШТЕДЊУ ГРАЂАНА ПО ВИЂЕЊУ. Како сада ствари стоје, банке наплаћују штедишама за сваки месец од 100.- до 150.- динара за тзв. одржавање рачуна, а банке обрачунавају  поз. камату у висини минималној, тако да је потребно да на рачуну држимо, према грубој рачуници, око 140.000.- динара штедње свакога дана да би са поз. каматом покрили расход који нам банка наплаћује. Пошто, нема никакве рачунице у овом облику штедње, ми грађани како добијемо пензију или плату, подижемо новац у целости. Не бих, да анализирам у детаље - разумећете, само да вам кажем да грађани плаћају банкама , уместо да банке плаћају грађанима, јер ипак је то штедња, а ми нисмо Швајцарска, што је апсурдно. Једном речју, цену одржавања рачуна треба укинути или је бар ограничити. Јер, признаћете, да онај који прима пензију или плату у износу од 15.000.- динара, много му је да свакога месеца плати банци и 150.- динара.
 
2. ДА СТИМУЛИШЕТЕ ДЕВИЗНУ ШТЕДЊУ ГРАЂАНА, ПОГОТОВУ У ДАНЕ СВЕТСКОГ ДАНА ШТЕДЊЕ. Ако на девизној штедњи грађана у банкама стоји депоновано око 7. милијарди ЕВРА, предпоставља се да још толико или бар половина те суме стоји код грађана у "сламарицама". Штедња грађана је основ светске привреде, Привреда је финансирана у целоме свету из штедних улога грађана. Народна банка је пре неку годину увела и издвајања банака у резерве Народне банке , или како се то већ зове, и на штедне девизне улоге грађана у дане Светског дана штедње, што није раније био случај. Тако, сада банке немају одакле да стимулишу грађане већом каматном стопом. Далеко је рентабилније да се за развој привреде и економије у целости ангажују девизе грађана наше државе, од било каквих зајмова из иностранства. Иностраном финансијеру морате да плаћате извозом и главницу и камату, а нашем грађанину ако платите, или ћете за толико повећати инвестиционе улоге или пак ће толико наш грађанин купиту , делом, роба и услуга на нашем тржишту и тако опет помоћи повећању потрошње и производње  истовремено. По мени овде нису чиста посла. Зар у време када вапимо за средствима за развој, држава уводи рестрикције на девизну штедњу грађана - у виду банчиних обавеза за издвајања у резерве Народне бакнке и поврх свега уведен је и порез на обр. камате на дев,. штедњу грађана.
Једном речју, нађите начина да девизне штедне улоге грађана подигнете са 7. на 9 или 10 милијарди ЕВРА и ето вам новца за финансирање свих пројеката развоја.
С поштовањем.
Замолио бих вашег службеника, који води послове вашег секретара, да ово писмо буде презентирано г - ђи Јоргованки, и да о томе будем некако обавештен.
С поштовањем,
Јован Шолајић, Чачак
Ово пимо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.
 #