Categories
My Links
Генерална
МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА. ЗА МИНИСТРА . Зашто Институт за трансфузију крви Србије пише латиницом.ц
jovansolajic | 02 Август, 2012 12:22
ЗА МИНИСТРА ЗДРАВЉА - ЛИЧНО
 
Поштована г - ђо СЛАВИЦЕ,
 
Као прво, од свег срца вам честитам , на избору за новог министра здравља.
Али, и да вам се пожалим.
У данашњој Политици изашао је оглас ваше установе - Института за трансфузију крви Србије, написан латиничним писмом.
Па, зар и после 6 година ваше установе не знају шта пише у Уставу државе у којој се хлебом хране. У чл. 10 Устава је прописано да је у држави Србији у службеној употреби српски језик и писмо ћирилица.. Шта обичан човек да помисли о тако важној области државне управе и њених установа, ако се не придржавајучак ни Устава.
Зађите мало по било којој установи, видећете да је скоро све исписано латиницом. Зашто је то тако.
Није ни чудо што не можемо да се изборимо са корупцијом у здравству, што лекари заказују хируршке интервенције за 10 година, итд. када већ могу наочиглед безобразно да на све стране крше Устав - светињу сваке државе у свету. Зар ни после 6. година се Устав не примењује. Како ли нам тек изгледа спровођење у пракси стотине закона које скупштина доноси. Не дај боже и да знамо о томе. Вероватно је стање катастрофално.
Једном речју, проверите зашто ваше установе широм земље пишу латиницом а не ћиилицом. Или ради ко како хоће. Али, онда да се и чудимо разно - разним јавашлуцима у здравству.
С поштовањем,
Јован Шолајић, Чачак.
Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.
 #
МИНИСТАРСТВО ПРАВДЕ И ДРЖАВНУ УПРАВУ. Предлог за реорганизацију судства
jovansolajic | 02 Август, 2012 11:50
ЗА МИНИСТРА ПРАВДЕ И ДРЖАВНУ УПРАВУ - ЛИЧНО
Поштовани г - не министре,
Као прво, честитам вам на избору за новог министра правде.
Шаљем вам ово писмо које није ништа изгубило од актуелности.
Волео бих и био бих вам захалан ако би ово писмо узели у разматрање и ако би ме на неки начин о томе обавестили.
С поштовањем,
Јован Шолајић, Чачак
Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.
ЗА МИНИСТРА ПРАВДЕ, ЛИЧНО
 
Поштована  г- ђо министре,
 
Као обичан грађанин, не знам много из правних наука, али бих вама, као најодговорнијој особи  за реорганизацију правосуђа поставио следећа питања.
1. Зашто сте променили називе судова, уместо Општински у Основни и Окружни у Виши. Традицију дугу 200 година, зашто  бацате под ноге.
     Знам, морали сте, зато што сте хтели да смањите број општинских судова, па се наравно не могу више звати општински, јер покривају више општина. За врема Кнеза Милоша,  у Србији је свака општина имала свој Оштински суд, а општина је било преко 400 и то у Србији која је тада била у границама Београдског пашалука. Вама сада бивши срезови немају свој општински суд, примера ради Горњи Милановац. И каква глупост, онолики Београд има, не знам само 2 или 4 основна суда. Па зар Нови Београд, који је величине као Луксембург нема свој основни суд ? Невероватно је то !
       Општина, као основна ћелија државног устројства  и грађана мора имати свој основни, односно општински суд. 
2. Зашто Вишем суду у Чачку не припада и четврта општина Моравичког округа Ивањица. Ивањица је припала Вишем суду у Ужицу као седишту Златиборског округа. Овом суду припале су све општине Златиборског округа : Ужице, Пријепоље, Прибој, Нова Варош, Бајина Башта, Љубовија, Косјерић, Ариље и Пожега, значи 9. општина. Било је мало  Вишем суду у Ужицу  9. општина па му је додата и једна општина из Моравичког округа. Значи, Ужицу је било мало 9. општина па су добили и десету из другог округа, а Чачку су биле много 4. општине Да ли сте ви икога консултовали када сте овакву организацију правили.
Само још да знате, Ивањичани природно су везани за Чачак, они мигрирају у правцу Чачка, а не Ужица и пола Чачка су пореклом Ивањичани. Чак и Ариљци природно мигрирају у правцу Чачка.
И још једно, зашто  правите такво замешатељство да  Ивањица припада Полицијској управи у Чачку, а правосуђе Ужицу.
3 Зашто нисте нашли прикладнији начин да се решите неподобних или неспособних судија, ако их је било. Могли сте, да промените закон који регулише постављења државних чиновника. Држава мора да има право да своје чиновнике поставља на целој својој територији. Ако може Министарство одбране и Министарство полиције да премешта службенике по потреби, зашто тако није регулисано и за све остале, па и за судство.
Овако, ништа нисте постигли. И нови чиновници ће временом постати инертни и можда корумпирани.  
Сама, претња да судија може бити премештен из Београда у неко тамо Трговиште или сл, дало би огроман ефекат. Да сте овако регулисали ствари, могли сте  се увек лако решавати судија који не раде добро.
4. Ми грађани ће мо можда и да поверујемо да се нешто постигло са овом реорганизацјом, само када будемо видели на делу, шта је урађено са предметима огромних пљачки, управо шта ће бити са многим мафијашким аферама.: путна, фудбалска, просветна , итд. Чак вам професори који су продавали дипломе и даље предају на факултетима. Немојте да се оштрина борбе против свих девијација у друштву у коме живимо сломи само на малим и слабим грађанима. Дајте ударите јаче према јакима, па ће мо ми грађани имати више вере у вас.
Пишем вам, верујте, са најбоим намерама.
Поздрав.
Јован Шолајић, Чачак
 #