Categories
My Links
Генерална
Министру одбране.Да ли пензионисана војна лица из бивших реп. СФРЈ примају пензије из буџета Србије.
jovansolajic | 20 Август, 2012 12:14
ЗА МИНИСТРА ОДБРАНЕ  - ЛИЧНО
 
Поштовани г - не министре,
 
Прво, честитам вам на избору за министра одбране.
 
Наша држава се налази у веома тешкој финансијској кризи. Влада се бори да нађе најбоља решења да се из ове кризе изађе што безболније.
Зато, пало ми је на памет, да ли нека пензионисана војна лица, која живе у бившим републикама СФРЈ примају војне пензије на терет српског буџета.
Моја сумња потиче отуда - што сам пре 2. године, у Чачку, видео пензионисано војно лице, Хрвата по народности, рођеног у Хрватској, који је када је дошло до распада земље, отишао да живи у место рођења у Хрватску. Повремено је долазио у Чачак, где је некада радио и живео. Овога пута, у Болници у Чачку , извршена му је накава хирушка интервенција, јер је за њега то било повољније, него ли у Хрватској. Можда, овај бивши официр ЈНА, прима и пензију из Београда. Да ли г - не министре. Треба, ја и сви остали грађани ове наше државе да знају и ову истину - да знамо шта су нам све наше власти ставиле на  ову јадну народну грбачу.
Господине министре. Најлакше је направите два три потеза и довести државну благајну у равнотежу. Подигнете ПДВ, замрзнете пензије и плате јавних службеника, итд. и проблем је решен.
Но, дајте, ухватите се у коштац са јачим играчима:
По мојој грубој рачуници, Словенија нам дугује око 1, 1 милијарду ЕВРА за исплаћене пензије њиховим пензионерима који живе у Србији, дугује по истом основу и Хрватска. Хрватска нам дугује за приграбљену имовину: државну, имовину предузећа, имовину избеглих грађана, у вредности десетине милијарди ЕВРА, држава Србија не убира порезе на територији КОСМЕТ -а, а плаћа аликвотни део отплате иностраних зајмова бивше СФРЈ - за ову покрајину. Националне пензије исплаћујете и потпуно непознатим лицима и лицима, која су пребогата. Прима националну пензију, а још није напунио старосне године за нормално пензионисање, прима нац. пензију а пребогат је - поседује виле, луксузне аутомобиле, јахте и школује децу у иностранству. Спортисти са освојеним медаљама примају пензију од државе после навршених 35. година живота. Општи закон о стицању права на пензију важи за обичне смртнике: 40. година радног стажа и 65. година живота и у основицу улазе само плате на које су плаћене порези и доприноси. А, за неке то не важи. Распитајте се које то повлашћене групе сународника примају пензију по некаквим другим критеријумима - за њих на важи правило колико си уплатио доприноса у пензиони фонд, већ привилеговани положај у друштву. А на чији терет. Питање утврђивања висине пензија код нас је презрело питање за УСТАВНИ СУД.
Вама јавно предузеће ради и са губитком а плата директора је  већа и 5. пута од плате Председника државе. Где то има. Има само у великом јавашлуку. Јавно предузеће ради са губитком, а читамо написе у новинама да је повећало плате својим радницима. За јавна предузећа и државну управу уведите платне разреде и сврстајте све плате од председника државе на доле до задњег радника и намештеника.
Какав апсурд. На питање бившем гувернеру како да он себи исплаћује плату у висини од 6.500.- Евра - одговорио је - да он нема потребу да се равна према државничким платама - јер НБС ствара доходак.  Тако вам кажу и директори разно разних агенција. Има их у државном буџету а плате далеко су изнад плата највиших државних функција. Основно је да реда мора да буде у ПЛАТАМА И ФИНАНСИЈАМА. 
Господине министре и подпредседниче Владе. Био бих презадовољан,  ако би сте могли да прочитате ово моје писмо и да моја запажања узмете у разматрање.
С поштовањем,
Јован Шолајић, Чачак
Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.
 #
Политика-Међу нама. Јубилеј Церске битке. Зашто не поменусте војводу Степу Степановића ?
jovansolajic | 20 Август, 2012 10:47
ЗА РУБРИКУ " МЕЂУ НАМА"
 
Поштовани уредниче,
 
Молим да , у вашој рубрици, објавите следеће:
 
ЈУБИЛЕЈ ЦЕРСКЕ БИТКЕ И НАШ ЗАБОРАВ.
 
У данашњем броју ПОЛИТИКЕ објавили сте чланак под насловом " Јубилеј Церске битке". Зашто у чланку не поменусте војводу Степу Степановића, који је командовао,  операцијама српске војске у битци на Цер- у. У  Церској битци победу је извојевала српска војска над аустроугарском војском. Ово је била прва велика победа српске војске и савезника у Првом светском рату. За велике заслуге у овој победи, генерал Степа Степановић, командант славне Друге српске армије, која је била и главнина у овој битци, унапређен је у чин војводе / маршала/. Војвода Степа је први командант једне српске армије који је добио чин војводе.
Велика грешка је направљена што у чланку није поменут један такав војник и човек, какав је био војвода Степа, а неопростива је - ако је у својим излагањима нису поменули ни говорници на овом обележавању 98- мо годишњице ове славне битке.
Зар, како године пролазе, морамо да по нешто испуштамо из памћења од славних дела наших предака. Нове генерације, морају да знају, зашто се једно место у Војводини зове Војвода Степа, зашто се један од највећеих булевара у Београду зове Војводе Степе, зашто се једно велико ново насеље у Београду зове по овом великом јунаку, војсковођи, стратегу и великом човеку, итд. Зато, Политико, не скраћујте ваше написе из наше славне прошлости, не стављајте у заборав и таквог великана, какав је био војвода Степа Степановић.
С поштовањем,
Јован Шолајић, Чачак
Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.
 #