Categories
My Links
Генерална
ПОЛИТИКА - МЕЂУ НАМА. Ћирилица треба и мора да живи, осим у друштву, и у држави.
jovansolajic | 11 Август, 2012 11:10
ЗА РУБРИКУ " МЕЂУ НАМА"
 
Поштовани уредниче, молим да објавите следеће.
 
" ЋИРИЛИЦА ТРЕБА И МОРА ДА ЖИВИ, ОСИМ У ДРУШТВУ, И У ДРЖАВИ."
 
У вашој рубрици у данашњој Политици, објавили сте , чланак Владимира Павловића, преводиоца из Београда, под насловом:" Ћирилица живи, али у друштву".
Нисам очекивао да ће један интелектуалац / преводилац/ да стане на страну одбране латинице. Њему не сметају преовлађајући латинични натписи  и натписи на енглеском језику фирми у Кнез Михаиловој. Напротив, он очекује да ће се, новим Законом о службеној употреби језика и писама, регулисати и о употреби латинице у српском језику. Надам се да он то неће доживети. Устав је рекао да српски језик познаје само писмо ћирилицу.
Овај господин заговара, ни мање ни више већ да ћирилицу избацимо из употребе и да живи само "у друштву" како он то каже. Овај господин измисли да је" ИДЕНТИТЕТ ПРОМЕНЉИВА КАТЕГОРИЈА". Побогу! Ништа слично до сада нисам чуо. Наш народ је живео близу 5 векова под туђином и успео је да се одбрани и да сачува свој идентитет. А ви,  Павловићу, проповедате, и ако живимо у слободној држави и у цивилизованој Европи, да променимо идентитет - значи да  ћирилицу избацимо из употребе. Зар, за вас није поражавајуће, да нам само умрлице и споменике пишу ћирилицом. Ви идете на руку онима који су Србима као националној мањини у неким државама у окружењу забранили употребу ћирилице и који су у последњим ратовима све што је написано на српском језику а поготову ћирилцом све попалили.
На крају, да вам кажем г -не Павловићу, да писмо ћирилица , осим у друштву мора да живи и у држави. Држава мора да се побрине да   спречи даље одумирање ћирилице. Прво она мора да поштује Устав- да се у службеној употреби пише на српском језику и на ћирилици, а и да предузме још неке радикалније мере у друштву.
С поштовањем,
Јован Шолајић, Чачак
Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.
Овај чланак објавила је ПОЛИТИКА у броју од 15. августа 2012. године.
 
 #