Categories
My Links
Генерална

« Београдска шетња - Политика - Спектар - Ј.Стевановић. Зашто су текстови написани латиницом ? | Политика - Међу нама. Не чуди ме продаја јахте Жељка Митровића,нама се дог. и много већа пониж. »

Бој на Љубићу 1815. године. Прослава 190 -тe годишњице - 2005. године, код споменика Танаску Рајићу.
jovansolajic | 04 Август, 2011 12:23

БОЈ НА ЉУБИЋУ 1815. ГОДИНЕ, ПРОСЛАВА 190 - ТЕ ГОДИШЊИЦЕ 2005. ГОДИНЕ.

Дана 10. јуна 2005. године, на брду Љубићу код Чачка, код споменика Танаску Рајићу, Карађорђевом барјактару и војводи Првог и Другог српског устанка, одржана је пригодна прослава овога историјског догађаја - 190 - та годишњица чувеног " Боја на Љубићу"/ По једним изворима започео 24. априла 1815. године по старом календару/.

Тада - пре 190. година, српски устаници предвођени Милошем Обреновићем и Лазаром Мутапом победили су силну турску војску / Турака је погинуло око 7000/ Бој на Љубићу је најзначајнија војна Срба у Другом српском устанку једна од највећих последњих битака Срба у ослобођењу Србије од турске вековне тираније и робовања.

Али, у том боју, у критичној фази борбе за Србе, јуначки је погинуо бранећи своје топове Танаско Рајић, родом из Страгара, командант српске артиљерије, и чувени војвода Првог и Другог српског устанка/ по једним изворима погинуо 25. маја 1815. године по старом календару/.

На месту погибије и сахране Танаска Рајића, својевремено је био подигнут скромни надгробни споменик овоме јунаку.

Пред Други светски рат подигнут је , али не и завршен услед почетка рата, Споменик какав доликује јунаку Танаску Рајићу и српским ратницима. И дан - данас споменик није довршен - недостаје му топ на врху гранитне пирамиде и још понешто.

Киша је омела ову прославу. Света је било веома мало. Доста је било ђака основних школа , који су узгред речено само јурцали около Споменика, ометајући извођење програма прославе. Да су дошли само њихови учитељи и професори прослава би била импресивнија. Овако свега нас стотинак одраслих је пратило програм прославе.

Није ли ово знак апатије и пропадања нашег народа.

Програмски део прославе чинили су: опело, говори, песници су говорили своје пригодне песме, фолклорна дружина извела је програм народних игара, певачке групе су певале изворне српске мелодије, а историчар Љушић је одржао пригодно предавање о овоме боју, јединица српске војске је извршила почасну паљбу са три плотуна.

Забележио из својих Забелешки за дан 10.јун 2005. године, дана 4. августа 2011. године. Јован Шолајић, Чачак

 #
User Comments
Бој на Љубићу 1815 [Reply]
Радослав | 03 Фебруар, 2012 21:58

Мој Србине, Танаско Рајић није био ратник а од сабаља и топова је бежао ка зец. Био је црквењак у манстиру Вољавча (где је заседао синод - никакв совјет) и слуга и рођак, попа Леонтија Ламбровића грка који је живео у селу Рамаћи.У устанку није учествовао као борац него као неки посилни овог попа. Устанике је напустио после тровања Милана Обреновића. У милошев Устанк је кренуо плашечи се Милошеве освете. Топовима је командовао Србин руски официр чије је име избрисано из Српске историје због нјеговог брата Србина Руског Хероја и вође Децембарског Устанка 1825. Пошто су овај Србин топџија Милошу био велики ослонац у Милошевој Револуцији како је зове Ранке и пријатељи Танаско се склонио код њега очекујући да ће га заштити од Милошеве освете. По изненадном непосредном нападу Турака на ова два топа посада се разбежала а танаско је остао пијан спавајући поред једног топа. Пошто је био калуђерског соја калуђери су га прогласили за барјактара, топџију, хероја... а како иде биће и први српски пилот.

Бој на Љубићу 1815 [Reply]
Радослав | 03 Фебруар, 2012 22:06

и данас:
" у Србији прилике су таке
бабе славе, презиру јунаке"

РАДОСЛАВ [Reply]
jovansolajic | 07 Фебруар, 2012 13:02

Радославе,
Таквог србомрсца до сада нисам чуо ни видео.Нисте се позвали, где сте то прочитали, у којој то историји пише - о таквим гадостима за јунака Танаска Рајића. Танаску је српски народ подигао први надгробни споменик на месту погибије - на брду Љубићу изнад Чачка, који сам ја са ђацима походио пре Другог светског рата - још пре подизања новог велелепног споменика - 1938. године.
Брука - по вама јунак Танаско Рајић,први Карађорђев барјактар,је баба а не јунак. Свашта.
Да ви нисте побркали Танаска са Љубића и неког другог имењака. И ја сам познавао једног Танаска Рајића, из Чачка, електричара по занимању, који је умро пре десетак година, био је одличан грађанин, али и не јунак са брда ЉубићА.

ј.ш.

Samo pljunuti [Reply]
Milenko | 24 Мај, 2016 19:59

Ovaj Radoslav (ako mu je to pravo ime) je napisao takve laži, takve gadosti o jednom od najvećih srpskih junaka da ga nije ni potrebno riječima pobijati, nego samo pljunuti na ovo što je iznio ovdje.

Add Comment
Додај коментар

Запамти ме