Categories
My Links
Генерална

« Градоначелник града Београда и директор ГСП "Београд". Зашто на трамвајима "Шпанац" латиница ? | Министарство спољних послова и председник Владе / на зн./. Зашто пишете латиницом, а не ћирилицом ? »

Политика-Међу нама - Председник Републике- Зашто држ.орг. затварају очи не видећи " Рад на црно".
jovansolajic | 30 Август, 2011 13:09

За рубрику "Међу нама"

Молим да објавите следећи чланак: ЗАШТО ДРЖАВНИ ОРГАНИ И "ПОШТЕНА" КОНКУРЕНЦИЈА ЗАТВАРАЈУ ОЧИ НЕ ВИДЕЋИ "РАД НА ЦРНО", КОЈИ ЈЕ УЗЕО ВЕЛИКЕ РАЗМЕРЕ?!

Сведоци смо незајажљивог пљачкања Државе - радом "на црно". Сви, скоро редом, нарочито мали предузетници запошљавају раднике без пријаве и осигурања. Толико су се осилили да: и преко половине од свих запослених раде на црно, да раднике држе чак и више година непријављене, отпусте их а да ни дана не стекну радног стажа. Има их ,доста, који се баве занатским делатностима са ангажованом радном снагом а да немају чак ни регистроване фирме. Има фирми које су и на гласу у привредним круговиа, које годинама држе радника непријављеног, и више њих истовремено.

Већина радника, који раде на црно је бездушно екслоатисана. Има радника, који раде и дуже од прописаног радног времена, и на пословима штетним по здравље, а газде им плаћају мизерну плату од 13.000.- и мање и то без права на топли оброк, годишњи одмор и било шта друго, уз то и ту бедну надницу не добијају на време.

Очекивали смо да ће тај либерални капитализам донети више праведности и поштења , а оно црно да не може бити црње. Не морамо ми да живимо материјално богатије него што смо живели у самоуправном социјализму. Али, ваљда треба да живимо, из године у годину, све боље и боље, а не горе и горе. То стално оправдавање и образлагање - статистички - да живимо боље не може да се докаже ни лаику ни стручњаку . Једним параметром статистике, темпирано скројене, можете доказати и у најеклатантијим случајевима нереално вредновање ствари. Статистика , примера ради, нам прикаже да су нам плате и пензије реално порасле, да је заустаљено опадање броја запослених радника, а стандард нам пада, односно куповна моћ - те нешто није тачно од ово двоје.

Зашто је много рада "на црно". Само због непојмљиво веома разгранате корупције. Зар то није корупција - да државни надлежни органи, ама баш никако не могу да пронађу прекршиоце закона и да их примерено санкционишу. Зар је могуће, да инспекције не могу да открију прекршиоце ни после месец дана, ни после годину дана, ни после више година, ни када је више радника бесправно запослено, ни када природа обављенога посла очигледно и лаику може да открије. да посодавац није тај посао могао да обави са еквивалентом извршене исплате плата радника.

Све је код нас могуће. Могуће је да власник има хотел и само два запослена радника, могуће је да фабрикант има радионице и машине у низу у радионицама са по пар званично запослених, могуће је да се куће и објекти озидају и то огромне вредности а да ни један динар легалне плате није исплаћен.

Шта је у овоме најгоре. Најгоре је, што не чујемо да је неки министар смењен, неки високи руководилац избачен на улицу, да су отпуштени непосредни руководиоци инспекција и инспектори. Значи, корупција је у државној управи. Безочно експлоатисани радници не могу да се жале - да пријављују послодавце- плаше се - сасвим разложно. И када то учине - анонимно, сутрадан непријављени радници бивају отерани или склоњени у подруме и негде другде- да их контрола не открије. Иза ове ујдурме стоји корупција - шта друго - из авиона се то види.

Предратна држава - је државне службенике премештала после 4. године бављења у једном месту и државни службеник није могао да се запосли у месту рођења и одрастања. А, због чега. Због тога , што је свака власт и њена бирократија по природи посла и осећања моћности поткупљива и корумпирана. Али, шта је корупција у крајњем. Корупција је подкрадање државне касе и општег благостања целокупнога народа дотичне државе. Корумпирани државни службеник ради против интереса свога послодавца - државе, ради личних интерсеса. Узима мало пара за себе, а државу и народ штети стоструко.

Зато, држава мора да предузима све могуће мере које јој стоје на располагању и да предузима инцијативе за усавршавање законских аката ради спречавања корупције - највећег зла савременог човечанства. Мора се тако радити, да корумпираним чиновницима и државницима мора се стално бити у претњи и за петама, а казне морају бити ригорозне и примерене, да утерују страх код људи - људи несавеснога соја.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак.

Ово писмо послао сам и на адресу Председника Републике.

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 #
Add Comment