Categories
My Links
Генерална

« РТС БЕОГРАД - за директора Тијанића - Зашто на згради РТС назив фирме није исписан и ћирилицом? | ТВ ЧАЧАК - Две примедбе : Панорама у позадини екрана и примена писма ? »

Министарство здравља - министру и Ирени Џалто - Зашто пиштете латиницом ?
jovansolajic | 01 Октобар, 2010 11:46

 
ЗА МИНИСТРА ЗДРАВЉА - ЛИЧНО,
ЗА ИРЕНУ ЏАЛТО - ЛИЧНО
У данашњој ПОЛИТИЦИ објавили сте Оглас на српском језику латиницом и на енглеском језику.
Међутим, као државна институција, у обавези сте, према чл. 10 Устава, да пишете на ћириличном писму.
Оглас, ни у ком случају нисте могли да објавите латиницом. У чл. 10. Закона о службеној употреби језика и писама пише да се текст може исписивати и на латиници, али само после текста на ћириличном писму, испод и десно од њега.
Г- не министре, није ни чудо, што су ваше установе широм Србије, преплављене латиничним насловима, текстовима, обрасцима, итд, и то само на латиници, ако и ви кршите Устав - када и ви као Министарство не хајете за Устав ове државе.
Да ли ваше Министарство, усуђујем се рећи, уопште нешто зна о томе, шта пише у Уставу и  у поменутом Закону, у вези језика и писма. 
На натписима, обавештењима, путоказима, обрасцима, рецептима, колима хитне помоћи, итд. на свим местима у здравственим установама, од Суботице до Прешева мора све бити написано на српском језику и ћирилицом, а и латиницом  / под.2/ако је то предвиђено актом министарства у одређеним територијама и здравственим установама. 
Нови Устав је донет пре четири године, а његова примена код вас још није заживела.
Један пример још. У Чачку, у Дому здравља, од скора је уведено компјутерско попуњавање рецепата. И шта - рецепти се пишу осим назива лека - што се подразумева, и све остало - латиницом.
Ако сматрате да нисам или сам у праву - одговорите ми. Захваљујем се унапред.
С поштовањем,
Јован Шолајић, Чачак
Ово писмо сам објавио на моме БЛОГ- гу - Размишљања једног ЧАЧАНИНА. 
 #
Add Comment
Додај коментар

Запамти ме