Categories
My Links
Генерална
Милорад Ковачевић, возач Мерцедеса R - 1211 - дуго година у ТРЗ - у у Чачку.
jovansolajic | 06 Октобар, 2010 13:07

МИЛОРАД КОВАЧЕВИЋ, ВОЗАЧ МЕРЦЕДЕСА R - 1211 - ДУГО ГОДИНА У ТРЗ - У У ЧАЧКУ.

Милорад Ковачевић - Ковач / 1931 - 1984 /, возио је путнички ауто дуго година у Техничко ремонтном заводу у Чачку. Возио је чувени Мерцедес, рег. ознака R - 1211. Возио је управника и по потреби и друге највише руководиоце Завода.

Мерцедес R - 1211, предходно је био у употреби код Ивана Гошњака, државног секретара за НО. Титов Мерцедес имао је рег. таблицу R - 1111, а овај се разликовао само у једној бројци.

Ковач је рођен у Мостару. Породица му је избегла у Србију испред усташког терора 1941. године. Живео је веома тешко - за време рата а и после рата. Он, и његов другар Михаило Собољев, дете руских емиграната, мање - више живели су у скрајнутим вагонима - фургонима на Железничкој станици у Чачку. Знали су њих двојица да за време рата краду немачким официрима оружје у пола бела дана и да оружје продају и да од те продаје живе.

И после рата су се њих двојица опет некако сналазили да преживе. Знали су и да обијају продавнице и киоске. Послератна милиција их је затварала увек када се догоди некаква похара и крађа. Ако и нису они учинили прекршај од њих двојице је тражено да они пронађу ко је извршио похару.

Ковач, је био одличан возач, и као таквоме поверено му је да вози управника Завода и најскупљи ауто. Био је веома смео и сналажљив, како и не би када је Немцима крао пиштоље усред бела дана.

Возио ме је једне прилике Илицом усред Загреба, на црвеном светлу на раскрсници вози не заустављајући се. Милиционери, у магновању заустављају саобраћај и пропуштају наше возило. Питам га шта то уради. А, он ће. Мислиш, да би они и смели да нас зауставе. Виде супер луксузни ауто , војних регистарских таблица и то по маломе броју би се рекло да се ради о ауту неког високог војног руководиоца, ако не и Гошњака. А још, милиционери су били углавном Срби - Личани, који су веома ценили војску. На раскрсници је било 2 - 3 милиционера, када смо се мимоилазили, стадоше мирно и поздравише. А, у возилу нас двојица цивила.

А, у Београду, када сам одлазио у војне високе установе, Ковач паркира ауто испред команди, било испред Команде Прве армије или испред Техничке управе ЈНА, стража опомиње Ковача да је забрањено паркирање. А, Ковач ће стражару, знаш ли ти кога ја возим - возим генерала Јовановића и молим те, каже стражару, припази ми на кола.

Али, имали смо и једну згоду у незгоди. Путовали смо из Београда за Чачак, Драгиша Милуновић / 1929 - 2010 /, ппуковник, дипл.инг., гл. инжењер Завода и Ја. Негде испред Љига, заустављени смо због неких радова на коловозу. Сва тројица смо изашли из кола, чекамо и причамо о свему и свачему. Једног момента Драгиша, онако висок, удари ногом .- ципелом у предњи десни точак. Точак спаде и откотрља се. Не могу сада да се сетим. Да ли је била пукла фелгна у целоме кругу, или су матице на шрафовима биле скроз одвијене, не знам. Само, оста ауто да виси на три точка. Довољна је била само мала неравнина и да у њу удари ауто, точак би одлетео и ко зна шта би од нас остало. Јер, Ковач је возио великим брзинам, а и ова магистрала је сва у кривинама. Само нас је Бог спасао. Шта је узрок ове хаварије не знам.

Крајем седамдесетих или почетком осамдесетих година прошлога века, мој службеник Ранисав Пауновић из Електродистрибуције Чачак, женио је сина. На свадби сам и ја , а и мој некадашњи возач из ТРЗ - а Ковачевић. Ковач се поднапио, мило му је што ме је видео, хвали ме и љуби. Али, извади пиштољ и поче да пуца. Хајде, што је пуцао у вис, али онда окрете пиштољ у земљу, па између нас двојице испали два - три метка. Није ми било пријатно. Право је чудо те ме није повредио. Једва смо га смирили, или више није имао метака у шаржеру.

Извадио из свога Дневника за дан 23. фебруара 1984. године- поводом смрти Милорада Ковачевића - Ковача и забележио по сећању, дана 6. октобра 2010. године.

Јован Шолајић, Чачак

 

 #
Министарсто пољопривреде, шумарства и водопривреде - Зашто је оглас у ПОЛИТИЦИ на латиници ?
jovansolajic | 06 Октобар, 2010 11:21
ЗА МИНИСТРА ПОЉОПРИВРЕДЕ...., ЛИЧНО.
Поштовани г - не министре,
У данашњој ПОЛИТИЦИ изашао је ваш оглас написан латиницом.
Према чл. 10. Устава и одредбама Закона о службеној употреби језика и писама, оглас је морао бити написан ћириличним писмом.
С поштовањем.
Јован Шолајић, Чачак
Ово писмо сам објавио на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.
 #
СО Сечањ - Председник СО - Путоказ на граничном прелазу је написан само латиницом ?
jovansolajic | 06 Октобар, 2010 11:00
ЗА ПРЕДСЕДНИКА ОПШТИНЕ СЕЧАЊ,
Поштовани г - не председниче,
У данашњој ПОЛИТИЦИ приказана  је табла " Нови путокази на будућем граничном прелазу ".
Моја примедба: табла није написана сходно Уставу и Закону - написана је само латиничним писмом.
У чл. 10 Устава пише да је у службеној употреби у Републици Србији српски језик и ћирилично писмо. А, у чл. 10 Закона о службеној употреби језика и писама пише : " Кад се, у складу са одредбама овог закона текст исписује и латиничним писмом, текст на латиничном писму исписује се после текста на ћириличном писму, испод или десно од њега ".
Уколико нисте надлежни за постављање ове табле, молим вас, надлежноме проследите ову моју примедбу.
Хвала унапред.
С поштовањем,
Јован Шолајић, Чачак
Ово писмо сам објавио на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.
 #