Categories
My Links
Генерална
Министарство за инфраструктуру и енергетику. Табла " Путарина" није написана и на ћириличном писму ?!
jovansolajic | 19 Април, 2011 13:25
ЗА МИНИСТРА  Г - НА МРКОЊИЋА,
Пштовани министре,
У емисији РТС Београд, - " Стање на путевима " од 18. априла т. г., приказаше слику са аутопута Београд - Ниш. На једној табли писало је " Путарина" написана латиницом а испод црте  исто на енглеском језику.
По чл. 10 Устава и по Закону о службеној употреби језика и писама, у обавези сте да све табле на путевима диљем државе Србије, напишете на српском  језику и на ћириличном писму а и на латиници , односно другом језику, како је то предвиђено поменутим законом. Текст на српском језику и на ћириличном писму има предност, а текст на латиничном писму исписује се после текста на ћириличном писму, испод или десно од њега.
На путу може да стоји табла исписана само на ћириличном писму, али не може да стоји табла исписана само на латиници.
Питам вас - г- не министре, зашто је то тако. Прошло је скоро пуних 5. година од доношења новог Устава, а ви и даље радите по старом. Да човек просто не поверује.
Шта то треба да се деси у овој држави, па да државни органи почну да поштују и примењују Устав - који су они донели. Није нам наметнут.
С поштовањем,
Јован Шолајић, Чачак.
Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА. 
 #
Град Београд - За Александра Шапића. Зашто паное за 24 - ти Маратон нисте исписали и на ћир. писму ?!
jovansolajic | 19 Април, 2011 12:37

ЗА АЛЕКСАНДРА ШАПИЋА, ПРЕДСЕДНИКА ОРГАНИЗАЦИОНОГ ОДБОРА БЕОГРАДСКОГ МАРАТОНА,

Поштовани г - не Шапићу,

Прво вам честитам на доброј организацији и успесима на 24 - том Београдском маратону.

Међутим, није у реду, што сте паное и текстове написали на латиници, или на страном језику.

Маратон је јавна манифестација и у организацији града Београда - као државног органа, те сте били у обавези да пишете на српском језику и на ћирилици / чл. 10 Устава/, а и на другим језицима и на писму латиница, ако је то предвиђено Законом о службеној употреби језика и писама . Управо, на ћириличном писму морате да пишете, а и на другом писму само ако је то предвиђено у поменутом закону.

Господине Шапићу, питам вас, ко у овој држави треба да штити и примењује државно писмо, ако град Београд - мало - мало па сваку манифестацију рекламира применом латинице. Дајете лош пример унутрашњости Србије.

Поменутим законом за непридржавање предвиђене су велике казне. Али, ко хаје за то. Малте - не ради како се коме прохте. Неће ваљда власт да саму себе кажњава.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак.

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 #