Categories
My Links
Генерална
Министарство културе.....Зашто је у менију моб. телеф. српски језик на "ошиш." хрватској латиници
jovansolajic | 11 Април, 2011 12:42

МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ, ИНФ. И ИНФОРМАЦИОНОГ ДРУШТВА БЕОГРАД- ЗА МИНИСТРА ПРЕДРАГА МАРКОВИЋА - ЛИЧНО

 Поштовани министре, 

Постављам директно питање и молим за директан одговор: 

Зашто је у менију мобилних телефона за српски језик програмирана хрватска " ошишана" латиница, а за македонски, бугарски и руски језик ћирилица тих држава.

Зар ТЕЛЕКОМ и ко још нису обавезани да мени за српски језик буде на ћириличном писму - српској ћирилици, ако је по чл. 10 Устава у јавној употреби српски језик и писмо ћирилица. 

Или, другачије речено, по коме пропису је увозник мобилних телефона дао да испоручилац или произвођач телефона програмира мени за српски језик на хрватској латиници и то без карактеристичних додатака за наша слова Ш, Ћ, итд.

Или, зар није било логичније, да је мени у мобилним телефонима написан на српском језику и на ћирилици, јер је ћирилица државно писмо, него ли да тај мени испише са словима која су непозната у нашој употреби.

Телеком  може да буде и у власништву страних компанија, па и у том случају, морали би бити обавезани да поштују језик и писмо наше државе.

Узгред, и телефонске именике штампају хрватском латиницом.

Стварно, питам се да ли је то могуће. Или, код нас у држави, ради ко шта хоће. Зашто толеришете јавашлук и самовољу. Зашто нема више реда, питам се.

Молим још једном да ми одговорите на пистављено питање.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак.

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 #