Categories
My Links
Генерална
Савет за борбу против корупције - Предлажем вам да преконтрол. имовин. карте држ. функционера.
jovansolajic | 05 Април, 2011 12:35

САВЕТ ЗА БОРБУ ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ - ЗА ПРЕДСЕДНИКА САВЕТА - ЛИЧНО ЗА ВЕРИЦУ БАРАЋ

Поштована г - ђо,

Државни функционери и народни посланици поднели су имовинске карте. Сматрам да их треба преконтролисати:

1. Да ли су функционери пријавили сву имовину;

2. Да ли су извори средстава тачно пријављени;

3. Уколико су извори средстава од рада створени, да имаоци имовине докажу да су на те приходе платили порез држави. Сматрам да не можемо водити успешну борбу против корупције, уколико предходно не утврдимо да ли међу најодговорнијим лицима државе има и таквих који су до имовине дошли на незаконит начин, или своју имовину лажно приказују.

4. Предлажем вам да иницирате доношење прописа. по којем грађанин приликом куповине вреднијих трајних добара доказује финансијским органима државе - да је на новостечену имовину покрио приходима на које је платио порез држави. Уколико грађанин не може да докаже, у целости или делимично, да је платио порез држави, да се обавеже да разлику пореза плати.

Колико ми је познато, такав пропис постоји у Француској.

Другим речима, грађанин може да купује добра колико му је воља, нико му не може замерити од куда му је новац / условно речено/, али мора до задњег динара да плати порез држави, односно да докаже да је на тај приход већ платио порез. Ако већ држава не може да докаже да је грађанин стекао на незаконит начин средства, она нека барем на тај грађанинов доходак наплати порез. Овако, може и да украде - да купи вилу на Дедињу и ником ништа. Нека бар плати порез држави - боље ишта него ништа.

Али, то би важило за обичне смртнике, а ли не и за функционере. Истина и они би требали да плате порез до задњег динара али би морали да остану без државне функције или фотеље у Дому Народне скупштине.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 #