Categories
My Links
Генерална
Mинистарство правде и председник Владе - Предлог измене мреже судова у Србији
jovansolajic | 15 Април, 2011 12:58
Поштовани председниче Владе Републике Србије,
Шаљем и вама овај предлог. Да знате да сам имао добру намеру. Неки министри хоће промене - па било какве. Да ли они размишљају да треба сутра и прекосутра да полажу рачуне пред својом савешћу и пред народом.
С поштовањем,
Јован Шолајић, Чачак
----- Original Message -----
From: ?????? ???????
To: ???????????? ?????? ???????
Sent: Friday, April 15, 2011 12:45 PM
Subject: Predlog izmene mreže sudova u Srbiji.

ЗА МИНИСТРА ПРАВДЕ - Г - ЂУ СНЕЖАНУ МАЛОВИЋ - ЛИЧНО
Поштована г - ђо,
Сободан сам да вам предложим следеће, обзиром да сте најавили реорганизацију у судству, и то:
1. Да свака општина има свој општински односно основни суд.
Ако је некада, у доба Кнеза Милоша, свака општина имала свој општински суд, зашто да и данас не би имала. Када, садашње општине су некада имале свој срески суд и по десетак општинских судова.
Општина мора имати неко државно устројство, своју физиономију, заокружену власт - па колика је - толика је.
Хајте молим вас, Нови Београд нема основни суд, који је већи од државе Луксенбург.
Или, некада су општине биле покривале обично  3. села - а имале су и суд и затвор и свога посланика у Скупштини, а сада вам бивша седишта срезова немају ни  тај  основни суд .
2. Да сваки округ и град Београд имају свој виши , односно окружни суд - да територије основних судова буду у надлежности вишег суда у своме округу.
Направили сте замешатељство - сасвим непотребно, рекло би се као да се ради о некој диверзији.
Примера ради су Чачак и Ужице.
Златиборском округу припадају општине: Ужице, Пожега, Ариље, Косјерић, Бајина Башта, Чајетина, Нова Варош, Прибој , Пријепоље  и Сјеница - укупно 10. општина, становника око 336.000, површина 6140 км2.
Моравичком округу припадају општине: Чачак, Горњи Милановац, Лучани и Ивањица - укупно 4. општине, становника око 231.000, површина 3016 км2.
Вишем суду у Ужицу у надлежности су основни судови за ових 10. општина, ваљда је то било мало, па им је додата општина Ивањица из Моравичког округа - те их је у њиховој надлежности сада 11. општина, становника око 371.000, површине 7230 км2.
Вишем суду у Чачку, ваљда је било много, па сте им одузели Ивањицу и припојили Ужицу, тако да су овом суду у надлежности само 3. општине, становника 195000, површине 1926 км2.
Не само што нема никакве логике - да један суд покрива 11. општина, а други - суседни само 3. општине, већ сте направили диверзију у односу на званичну административну поделу државе. Зашто?
Административна подела државе мора да буде светиња и за сва министарства - па и за министарство правде.
Нема логике да Ивањица припада Полицијској управи у Чачку, а ресор правде Ужицу. Зашто ? То је тако -рећи диверзија. Примера ради Полиција Чачка хапси и предаје ухапшеника - правди у Ужицу. Свашта !
3. Да се имена судова: основни и виши, поново назову општински и окружни.
Истина, ви сте то морали да учините, јер сте пореметили административне државне границе општина и округа и седишта судова.
Вероватно и ваше министарство има у својим амблемима, као и остала министарства, прве године наше нове државности, односно 1804- или неку каснију годину, али лако сте згазили традицију дугу пуних 200 година. Пуних 200 година, код нас Срба судови су се звали општински и окружни. Зашто да се зову основни и виши. Шта тиме добијате, а да знате много губите.
На крају, да знате, колико ми је познато, административна подела државе Француске није мењана од Француске револуције, односно од 1789. године. Ништа им не фали - мислим да нама много - много више фали него њима.
Кавалитет се не добија фризирањем.
С поштовањем,
Јован Шолајић, Чачак
Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ -у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.
 #