Categories
My Links
Генерална

« Бланка, супруга Винка Уводића, пуковника, директора Техничко ремонтног завода у Чачку, клала прасад | Принц Томислав Карађорђевић - На доручку сам са принцом »

Политика - Међу нама - Зашто се извргава руглу, када Србин тражи да му се обраћају на ћирилици ?
jovansolajic | 25 Август, 2010 13:06

За рубрику " Међу нама "

Поштовани уредниче,

Молим вас да објавите следеће :

ЗАШТО СЕ ИЗВРГАВА РУГЛУ, КАДА СРБИН ТРАЖИ ДА МУ СЕ ОБРАЋАЈУ НА ЋИРИЛИЦИ ?

У " ПОЛИТИЦИ " од 24. августа т. г. у рубрици " УВОДНИК ", Душан Телесковић, извргава руглу заменика основног тужиоца у Зајечару - Дејана Стојановића.

Зашто новинар Б - 92 има право да се обраћа латиничним писмом, а заменик тужиоца нема право да тражи да му питање буде постављено на ћирилици. У најмању руку, они треба да буду равнопрвани. С тим, што ћирилица треба да има извесну предност и предност увек има онај коме се обраћате и кога молите. Има предност, јер је то писмо већинског српског народа и што је званично службено писмо у целој Републици Србији.

У чл. 10. Устава пише: " У Републици Србији у службеној употреби су српски језик и ћирилично писмо ". А, у ставу 2. истог члана пише: " Службена употреба других језика и писама уређује се законом, на основу Устава".

Према томе, нигде не пише, како каже Телесковић, да је у Србији званично писмо латиница.

Крајње је време, да јавне личности, па и новинари, знају да је у Србији државни језик Српски језик и ћирилично писмо, јер тако пише у Уставу, који је донет још 2006. године.

Српско писмо је систематски потискивано после Другог светског рата. Г - ин Телесковић би наставио са прогоном и извргавању руглу српског језика и ћирилице. Господин Телесковић сматра да полуписмени не знају латиницу, а ја напротив, да они који се не служе ћирилицом да су они полуписмени. Ви ће те ретко срести Србина, који је високо образован , који се не служи ћириличним писмом, али за то веома слабо образовани искључиво пишу латиницом - стално као показујући колико су писмени , знају побогу чак и латиницу..

Боље би било, за г - на Телесковића, да је питао новинарку због чега се њена ТВ не служи ћирилицом , већ искључиво латиницом. Ипак је ТВ јавни сервис и како то да они пренебрегавају писмо ћирилицу, традиционално писмо већинског Српског народа. Да не би цепидлачили они пишу искључиво латиницом. Зашто у њеној ТВ ћирилица није бар равноправна, већ је 100% избачена из употребе. Као да је забрањена законом. У свакој другој држави, они би били бојкотовани. Зашто Мађар или грађанин друге националне мањине има право и тражи да му се обраћају на матерњем језику и на његовом писму, а Србин у својој националној држави нема право. То је, најблаже речено, апсурд.

Г - не Телесковићу, ви сте ти који показујете тотално незнање. Саобраћајни правци, путокази, називи места, по Уставу морају бити исписани на српском језику и ћирилицом и испод таквих написа и на другом језику и писму, ако је то законом прописано на основу Устава. Устав обавезује да све што је написано за јавност мора бити написано на српском језику и ћирилицом. Службена употреба српског језика и ћириличног писма, обавезује све државне институције, јавне установе, јавна предузећа, државне агенције, државна предсавништва, страна државна представништва, итд. да пишу на српском језику и ћирилицом .

Г- не Телесковићу, ви безобразно извргавате руглу ћирилицу. Није вам пало на памет, да напиштете, како су Руси први у историји полетели у васиону, како је први космонаут био Јуриј Гагарин, итд и све то написано ћирилицом.

Познато ми је да некима, који нису Срби, и који стално имају нешто против Срба, да ћирилицу не могу очима да гледају. Треба да знате, не мрзе они српску ћирилицу због изгледа тих слова, већ што исконски мрзе тај народ. Иначе, наша ћирилица је прелепа и најједноставније је писмо у свету.

Шта вам говори чињеница, г- не Телесковићу, да се у свету - све оно што је написано на СХБЦГ језику латиницом сврстава у хрватску баштину, а само на ћириличном писму у српску баштину.

За то не знам што се вама толико гади на то наше писмо, предпостављајући да сте Србин, а ако нисте ја вам се извињавам.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак.

Дозвољам вам да извршите редакцију текста

Ово писмо сам објавио на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

Овај чланак ПОЛИТИКА није објавила. Зашто ? За то што би то био шамар њиховом уреднику а и сараднику - уводничару. Неће да признају грешку. Уместо, да проверавају истинитост " чињеница ", које су веома битне, као што је " да су ћирилица и латиница званична писма у Србији ",- а, наравно нису, и друге неистине, уреднику се много допало, што овај сарадник напада неког званичника, који се, замислите, усудио и тражио да му се обраћају на ћирилици.

Испада, да је велико огрешење и помињати ћирилицу у Србији - за њих нема везе шта пише у Уставу. И не чуди онда, да у скоро сваком броју ПОЛИТИКЕ наилазимо на материјалне грешке.

И шта онда бива, грешка се преписује и тако 3. пута написана лаж или неистина постаје истина.

Њихов Уводничар, каже да називи места и путокази требају бити написани латиницом. А, то није тачно. Називи морају бити написани на српском језику и ћирилицом и на другом језику и другом писму, ако је то законом прописано, а на основу Устава.

У своје време писао сам Политици о томе, како се крши Устав - да у појединим селима и местима у Војводини, где живе Мађари, као већински народ, табле места напиосане су само у мађарској верзији назива и на мађарском језику и да се тамошњи Срби осећају као да живе у страној држави.

Ни овај чланак ПОЛИТИКА није штампала.

Писао сам Министру унутрашњих послова, у вези саобраћајних таблица и у вези латинице на саобраћајним полицијским возилима и на оделима. Одговорио ми је, да се ради о средствима од пре доношења новог Устава - да се нове количине пишу на ћирилици, а за нове саобраћајне таблице, речено ми је да морају бити и на латиници, јер је СФРЈ потписала неку конвенцију.

Нисам се са овим сложио - рекавши , да је Устав старији од било какве конвенције и да морају донети Закон којим би ово регулисали, упротивном прекршиће Устав.

И на жалост, после моје преписке набављена су ватрогасна возила на којим су писанија написана латиничним писмом.Али, свака част овом министру и његовом министарству, удостојили су ме те су ми два - три пута одговорили на моје обраћање.

Још ми је удостојио и министар Брадић, а други министри и министарства не хају - што им се један обичан грађанин обраћа.

Јутрос читам у ПОЛИТИЦИ да Државна лутрија крши Закон и Устав, у вези броја емисија лутрије. Није ни чудо. Па, они крше закон на свакон кораку. Све пишу латиницом, и ако се зову " Државна ..". уместо ћирилицом. Истина, само на канти за отпатке пише / видео сам је у њиховом објекту у Чачку / ћирилицом " Канта за отпатке ". Колики сарказам. Можда је то урађено недронамерно. О овоме сам писао Лутрији више пута, а и министру финансија.

Држава Србија отвори Универзитет у Новом Пазару, на коме стоји табла Државни универзитет у Новом Пазару исписан латиничним писмом.

Београдску Арену направи овај народ , а они не удостојише да бар и ћирилицом напишу назив.

Једном речју, Држава, управо власт мора да предводи у спровођену Закона и поштовању Устава. Мора да да пример грађанима и да од грађана тражи и буде ригорозна у примени прописа. Не заборавимо . да су бољи и лошији закони који се стриктно спроводе од добрих законских решења која се делимично спроводе.

Дана 26. августа 2010. године.

Јован Шолајић, Чачак

 #
Add Comment
Додај коментар

Запамти ме