Categories
My Links
Генерална

« Министарство за телекомуникације и информ. друштво - Зашто на Главној пошти у Београду латиница ? | Политика - Међу нама - Зашто се извргава руглу, када Србин тражи да му се обраћају на ћирилици ? »

Бланка, супруга Винка Уводића, пуковника, директора Техничко ремонтног завода у Чачку, клала прасад
jovansolajic | 24 Август, 2010 14:18

БЛАНКА, СУПРУГА ВИНКА УВОДИЋА, ПУКОВНИКА, КЛАЛА ЈЕ ПРАСАД

На моме улазу, на првом спрату, у улици Филипа Филипвића бр. 41 у Чачку, становала је породица Винка Уводића, пуковника, директора техничко ремонтног завода у Чачку.

Пуковник Винко је живео са супругом Бланком и са две одрасле ћерке. Сам је радио и приходовао. Од плате, и ако је имао пуковничку плату, морао је да се довија да би се живело пристојно. Имао је три одрасле жене у кући, а као пуковник и директор морао је да се у друштву и понаша како доликује. Што је изазивало додатне трошкове. Морао је често да путује у Београд, где су нам биле команде. Свраћало се обавезно , ради предаха у Љиг, у одласку , понекад и у повратку и било да је колики цех увек је Винко морао да плати. Говорио ми је, најстарији мора да плати. Шофер који га вози има исту дневницу као и пуковник, цех плати пуковник, а никако шофер и тако сваки пут.

Супруга Винкова - Бланка, била је јако способна жена. Бланка оде на сточни пијац у Љубић и купи прасе , потера га на поводцу од сточне пијаце преко моста на Западној Морави, па Градским бедемом до стана, у вешерају зграде прасе сама закоље, угреје воду у казану, у кориту прасе ошури, извади и среди сву изнутрицу, месо истранжира и стави у фрижидер. И тако , за много мање паре, реши питање обскрбе са месом. Није се либила, да кроз град , скоро има километар, тера прасе на поводцу.

Наше " сељанчуре " нису могле то да сваре - да жена пуковника и директора Техничко ремонтног завода у Чачку тако нешто ради.

Било је то педесетих и шестдесетих година прошлога века.

Винко Уводић , по одласку у пензију, преселио се у Загреб, иначе је родом из Клиса код Сплита. Много је волео Чачак и Чачане. Често је долазио из Загреба у Чачак. Тако је једне године, на путу за Чачак, у судару са једним Грком, на ауто - путу Загреб - Београд, погинуо он, супруга му Бланка и старија ћерка. Пок Бланка је седела на задњем седишту са млађом ћерком, када је видела погибељу, зграбила је ћерку , бацила је себи у крило, покрила је својим телом, она погине , а ћерка тако рећи остане неповређена.

Увек сам говорио и о томе размишљао. Једно је висина нечије плате, а сасвим друго приходи по члану домаћинства. Социјална карта даје сасвим друге показатеље. Може да се деси да пуковник има нижи стандард од поручника.

Забележио по сећању, дана 24. августа 2010. године.

Јован Шолајић. Чачак

 #
Add Comment