Categories
My Links
Генерална
ПРВА СРПСКА ТВ. Зашто не пишете ћирилицом ?
jovansolajic | 12 Децембар, 2011 15:12

ПРВА СРПСКА ТВ - ДИРЕКТОРУ - ЛИЧНО

Поштовани директоре,

Гледам ваш ТВ програм. Имате и лепих емисија.

Међутим, смета ми, што вашу ТВ називате Првом српском ТВ, а , углавном пишете латиничним писмом, а не ћирилицом - српским писмом. Зовете се српском ТВ и то чак да сте " Прва српска ТВ", а не пишете писмом српског језика - ћирилицом.

Интересантно је - да је за време Југославије - писмо ћирилица било бар у равноправном положају са латиницом, а сада у Србији када је Уставом прописано да је у јавној употреби само писмо ћирилица, наше ТВ па и ваша ТВ, углавном пишете латиницом.

Господо, нема нам спаса - очигледно - ако радимо све контра затирању нашег идентитета, ако не поштујемо историју и традицију, и ако се недисциплинујемо.

Ако су нам медији прљави у језику и писму, ако нам је језик пун страних речи и израза, онда не треба да нас чуди прљавштина : на улицама и тротоарима, на фасадама кућа,, у речним коритима, на степеништима, у парковима, итд. Зато, господо - дајте пример народу своме - дајте пример чистоте у језику и писму свога народа - дисциплинујте се.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 #
РТС Београд - За дир.Тијанића - Зашто у емисији " ЈА ИМАМ ТАЛЕНАТ" текстови на латиници?
jovansolajic | 12 Децембар, 2011 12:09

РТС - ЗА ГЕНЕРАЛНОГ ДИРЕКТОРА - ЛИЧНО

Поштовани Александре Тијанићу,

На вашем Првом програму ТВ врти се емисија " ЈА ИМАМ ТАЛЕНАТ". Гледам је - није лоша.

Међутим, смета ми што текстове пишете латиничним писмом. Као јавна установа, или како ви стално истичите - као јавни сервис, у обавези сте, по чл. 10 Устава, да пишете ћирилицом.

Ако, комерцијалне ТВ не можемо да убедимо или натерамо да пишу ћирилицом, вас би требало научити да не кршите Устав. Али, како? Ми - грађани смо у обавези да вам плаћамо ТВ претплату по некаквом законском пропису, а ви нисте у обавези да се придржавате чак ни Устава. Морате признати то је непојмљиво.

Питам се, да ли вас неко контролише и да ли ви неком у овој држави полажете рачуна за свој рад. Вероватно, да се понашате као "слободан стрелац", чим ви перманентно кршите чак и највиши законски акт ове државе - УСТАВ.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 #