Categories
My Links
Генерална
Политика - Међу нама - Државо, заустави насилну албанизацију Срба на Косову и Метохији.
jovansolajic | 06 Јул, 2011 12:23

ЗА РУБРИКУ МЕЂУ НАМА.

Молим уредника рубрике да објави следеће:

АЛБАНИЗАЦИЈА СРБА.

Наша "Политика" у данашњем броју пише о албанизацији Срба на Косову и Метохији. Није примерено - да неупотребим оштрију реч - да у време када наша Влада показује изузетну вољу да односе наше државе и непризнате Републике Косово усклади ради сношљивијег живљења и Срба и Албанаца на Косову и Метохији - да албанска страна врши тако гнусан потез да присилно албанизира тамошње Србе.

Наша Влада, преко свога представника у преговорима, мора да инсистира, да се поштују права Срба на слободно изјашњавање и да им у личним документима мора да пише српско име и презиме и националност српска.

Незамисливо је да се ово догађа у 21. веку. Ово ме много подсећа на прошла времена - на време када су Косовом и Метохијом владали Турци. Сетио сам се извештаја / о чему је некада писала "Политика"/ конзула Владе Србије у Приштини - нашег познатог књижевника Бранислава Нушића, после извршеног пописа становништва у тада званом Косовском вилајету, да ли је то било 1900 или 1905 године нисам сигуран. Нушић писмено обавештава своју Владу у Београду да је у Косовском вилајету по попису утврђено да у Вилајету живи - приближно : 150000 Срба, 150000 поалбанизираних Срба и око 15000 Арбанаса. Значи, настављена је стара пракса па се и дан - данас врши насилна асимилација Срба и то у време када држава Србија има велико разумевање за решавање животних проблема грађана Албанаца на Косову и Метохији.

Зауставимо процес асимилације Срба. Многи Срби су кроз прошла времена постали силом или милом Македонци, Црногорци, многима су албанизирана, мађаринизирана, румунизирана презимена и ти су постали: Албанци, Мађари, Румуни, Срби који примише католичанство - постадоше Хрвати, а који узеше ислам за нову веру постадоше Муслимани, Бошњаци или Босанци. Много ли је за једну релативно малу нацију.

Државо, предузми неке мере и онемогући да Србе и даље асимилирају - поготову не силом.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак.

П.С.Дозвољавам да извршите редакцију текста.

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

Овај чланак ПОЛИТИКА није објавила - штампала ?!

 #