Categories
My Links
Генерална
Војвода Степа Степановић - Изложба у Чачку, поводом 150. година рођења
jovansolajic | 09 Фебруар, 2011 13:50

ВОЈВОДА СТЕПА СТЕПАНОВИЋ, ИЗЛОЖБА ПОВОДОМ 150. ГОДИНА РОЂЕЊА

Војвода Степа Степановић, рођен је 20 марта 1856. године у Кумодражу - Београд, а умро је 27. априла 1929. године у Чачку, где је живео од 1919. године, после повлачења из активне службе, у кући свога таста, одмах изнад Поште бр. 1 у самом центру Чачка, у некадашњој Сарајевској улици, а сада улици његовог имена. Војводина жена је пореклом Чачанка, ћерка среског начелника.

У априлу месецу 2006. године, Народни музеј у Чачку, приредио је Изложбу поводом 150 - то годишњице рођења војводе. Посетио сам ову Изложбу. На Изложби приказано је доста докумената, фотографија, чак и цедуљица, који говоре о животу славног српског ратника и војводе, почев од: сведочанстава и школских прозивника из основне школе, затим и сви бројеви Војних гласника Краљевине Србије, у којима је исписано име војводино - за сва унапређења у наредне чинове официра српске војске, и за сва додељена одликовања за успехе у командовању и победама у ратовима.

Изложено је и писмо војводи од краља Александра Карађорђевића - руком писано. Изложена је и фотографија из 1923. године, у цркви, где војвода држи у наручју будућег краља Југославије - Петра Другог Карађорђевића, војвода је био крштени кум будућег краља Југославије.

Ја сам фасциниран изложбом. Добро је што је се успело, у тако турбулентним временима , да се за поколења оставе и сачувају и материјални докази о ствараоцима наше историје.

Интересантно је, да су војвода Степа и војвода Живојин Мишић / други и трећи војвода српске војске, од укупно четворице у Српској војсци/, били класићи у Војној академији, да су обојица качили иста одликовања на груди, да су унапређивани у наредне чинове истовремено, све до чина генерала, када је будући војвода Степа претекао будућег војводу Мишића, унапређен је у чин генерала пре Мишића - што се видело из изложених Војних гласника српске војске.

Војвода Степа је командовао славном Другом српском армијом у Балканским ратовима и у Првом светском рату. Са својом Другом српском армијом у Првом балканском рату 1912. године заузео је Једрене, а у Првом светском рату извојевао је прву савезничку победу над армијама сила осовине у чувеној Церској бици 1914. године, потукавши непријатеља до ногу.

За сјајно извојевану победу на Церу 1914. године, генерал Степа је унапређен у чин војводе - највиши чин у Српској војсци. По међународним мерилима, чин војводе је раван чину : маршала или фелдмаршала . Војвода Степа је одликован највишим одликовањима савезничких држава - на изложеним указима / дипломама/ председника или краљева, војвода Степа је титулисан са маршал или фелдмаршал.

Срби су у својој историји имали укупно 4. маршала : први је Радомир Путник, други Степа Степановић, трећи Живојин Мишић и четврти Петар Бојовић.

Војвода Степа је један од тројице  свих одликованих који је одликован са све четири Официрске Карађорђеве звезде са мачевима.

Војвода Степа је живео веома скромно. Сам је за своје потребе тестерисао дрва за огрев, умро је у веома скромној соби на гвозденом војничком кревету. Ретко је, или никако, користио додељену лимузину - Мерцедес од стране државе. Држава је после Првог св. рата увезла 4. Мерцедеса: један је припао председнику Скупштине, други председнику Владе, трећи Војводи Степи.

Општина чачанска за живота војводиног била је донела одлуку да се Војводи још док је био жив изгради гробница са велелепним спомеником. У ту сврху скупљено је или издвојено за те сврхе доста новца. Међутим, Војвода није хтео ни да чује. Одбијао је и саму помисао. Скромну гробницу са спомеником на чачанском гробљу, војвода је градио уз своју асистенцију, како је он замислио, а градио ју је Оскар Бербеља, чувени чачански каменорезац. Чачански општинари су питали Војводу - када је то тако - шта да раде са парама које су одвојене за те сврхе. Онда је Војвода општинарима предложио да се за исте изгради нова основна школа. И изграђена је нова основна школа - друга по реду у граду, добивши име " Војвода Степа Степановић" / После рата прекрстили су је у О.Ш. " Милица Павловић"/

Општинари су предлагали за живота Војводиног да се и улица у којој је живео назове његовим именом. Рекао им је да не долази у обзир. Да, како која власт долази може да мења имена улица. Тако се улица после смрти Војводе назва његовим именом, па се после звала Сарајевска па Ратка Митровића , да би после најновијих промена поново назвала Војводиним именом.

Војвода Степа је сахрањен на Чачанском гробљу, уз све државне и војничке почасти, уз присуство највиших великодостојника из целога света. Колико ми је познато, у поворци је био и краљ Александар Карађорђевић. Краљ Александар изузетно је ценио и поштовао старога војводу.

Војводи Степи подигнут је споменик на скверу испред Поште бр.1 у самом центру Чачка. Споменик је у виду стојеће фигуре. Није примерен једном војсковођи, какав је био војвода Степа. Војвода Степа је стекао велике заслуге за свој народ само као војник и војсковођа. Чачани су морали да му направе споменик - који представља Степу - маршала на коњу и са сабљом у руци. И иза Степиног ковчега кроз град Чачак, према гробљу, први је ишао његов верни коњ.

Записао из својих Забелешки, за дан 15. април 2006. године.

Јован Шолајић, Чачак, дана 9. фебруара 2011. године.

 #