Categories
My Links
Генерална

« Председник општине Бујановац и Министар за инфр.и ен.Зашто табла у Бујановцу латиницом на срп.јез.? | ЋИРИЛИЦА и Министарство за европске интегр./ и пред. Владе и пред. Реп./ Зашто пишете латиницом ? »

Црногорски језик у Србији / Отворено писмо Ненаду Стевовићу, председ. Црногорске партијке у Србији/.
jovansolajic | 07 Септембар, 2011 12:31

ЦРНОГОРСКИ ЈЕЗИК У СРБИЈИ./ОТВОРЕНО ПИСМО НЕНАДУ СТЕВОВИЋУ, ПРЕДСЕДНИКУ ЦРНОГОРСКЕ ПАРТИЈЕ У СРБИЈИ/.

Зашто браћо Црногорци нисте више Срби и зашто , наједанпут, више не говорите српским језиком - ви из Врбаса, Куле и Малог Иђоша.

Питам се -да ли је паметно да се грађанин Србије, који фактички говори српским језиком, изјашњава да говори другим језиком, ако је у држави Србији у службеној употреби српски језик и ћирилично писмо/ чл.10.Устава/.

Хајде што се одвојисте од Србије, али шта вам је сметало да Срби имају две државе: Србију и Црну Гору / Ако могу Албанци - мања нација - да имају две државе.

Али, на Косову никоме није пало на памет, да себе прогласе некаквим Косоварима и да говоре Косовским језиком. Аустријанцима никада није падало на памет , и ако су били велика и моћна царевина, да свој језик назову аустријским језиком. Њихов идентитет је сачуван у потпуности и поред тога што кажу да говоре немачким језиком. Шта тек рећи за велике колоније: Енглеске, Шпаније и Португалије. И, ако су колонизатори били изузетно омражени у народу, они своје језике нису назвали по имену својих држава. Да ли фали нешто Америци, Канади, Бразилу, итд, који своје језике не зову именима својих држава..

Каква смејурија и спрдачина: У Врбасу Срби говоре српским језиком , а комшије - потомци колониста из Црне Горе кажу да говоре црногорским и траже да се третирају као национална мањина.

У Црној Гори сви говоре апслолутно једним истим језиком, једни говоре - кажу српским језиком, а други црногорским. У Рашкој области у Србији, исто тако комшије Срби и Муслимани говоре апсолутно једним истим језиком, а Муслимани траже да се њима пише да говоре некаквим бошњачким језиком.

Какав то утисак свет стиче о нама. Може свако да се назове како му је воља, али језик је један - ако се у разговору људи споразумевају без проблема и без преводиоца, онда се мора звати једним именом. Нема право неко да говори на српском језику, да живи у држави Србији, а да га самовласно назива другим именом.

У грбовима српских држава стоје 4. оцила, које ми Срби читамо као " Само Слога Србина Спасава". Српско биће се цепа - растура и не види му се крај, чиме су много допринели комунисти док су владали овим просторима. И то растакање Српства траје и дан - данас. Македонија је некада била Јужна Србија, данас је БЈРМакедонија.До 1948. године тамо су живели, као најбројнији народ Срби - комунисти их декретом прогласише Македонцима и они више не говоре српским језиком већ македонским. Комунисти измислише и црногорску нацију - до 1945 године то беху Срби, Србе католичке вере прогласише Хрватима, Србе исламске вероисповести комунисти прогласише муслиманима, затим са великим словом М, а сад су то већ Бошњаци.Хајде што се Срби поделише по верској основи, шта им се то деси - да се Срби и унутар исте вере деле. Како се ствари одвијају, ускоро ћемо добити и Војвођане, Рашчане, Врањанце, итд.

Докле та острашћеност иде да, Македонци избрисаше све што их подсећа на српство - а Скопље је била престоница српске царевине, да мост на Вардару се више не зове Мост цара Душана, већ по туђем великашу - Мост Александра Македонског - грчког цара, или како већ. А, Црногорци, у ТВ приказу на ТВ Црне Горе кажу да је Подгорицу окупирала Српска војска 1918. године. Замислите Српска војска окупирала Подгорицу. Стварно, превршила дара меру.

Разумем, да су се кроз векове на овим простирима мнграцијама смењивали народи и да сада ту живе не само Срби , као што су нпр. Албанци - који говоре сасвим другим језиком, итд, али не разумем, како то да су на просторима садашње Србије, Црне Горе, Македоније, Босне и Херцеговине, Далмације, некада живели Срби, да народи који сада живе на истим просторима и да говоре истим језиком , а да се ти језици називају са више имена.

Ово мишљење објавио сам на моме БЛОГ - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 #
Add Comment
Додај коментар

Запамти ме