Categories
My Links
Генерална
ПРЕДСЕДНИК ВЛАДЕ. Економски либерализам не одговара нашој привреди.
jovansolajic | 17 Септембар, 2012 10:59
ЗА ПРЕДЕСДИКА ВЛАДЕ - ЛИЧНО
 
Поштовани председниче Владе - г -не Дачићу,
 
Поздрављам напоре Владе и ваше лично да ће те у први план ставити оживљавање наше привреде.
Слободан сам да вам изнесем своје мишљење.
Либерализам у економији  не одговара нашој привреди. Наша индустрија и пољопривреда не могу да се на тржишту изборе са конкуренцијом високо развијених земаља. Либерализам који смо усвојили затворио је скоро све наше производне капацитете, чак и оне који су имали стопостотну сировинску  базу у земљи. Уместо напредовања у индустрији и пољопривреди имамо тоталну стагнацију  и назадовање.
Да не бих више дужио, предлажем следеће:
- Да , свим могућим мерама, дестимулишете увоз. Заштитите домаћу индустрију и пољопривреду великим увозним царинама или забраном увоза.
Наш производ и ако је скупљи на тржишту даје већи економски ефекат - наш производ у себи садржи вредност домаћег живога рада - садржи доходак и повећава БДП. И ако је наш производ и скупљи он може да има компаративну предност над увозном робом.
- Да, свим могућим мерама, стимулишете извоз: повољним кредитима за припрему извоза, повољним кредитима, гаранцијама, удружите предузећа за заједнички наступ на страним тржиштима,итд.
- Уместо скупих иностраних кредита више ангажујте домаћи капитал. Милијарде ЕВРА се начазе код грађана, ван основне функције да служе привреди. Стимулишите штедњу грађана и са већим каматама од увозног капитала. Увозни кпитал мора да се заради и да се извезе роба, а за овај домаћи све паре остају у земљи. А, не да опорезујете девизну штедњу грађана.
Но, корупција је огромна. Јер, како протумачити да затворимо фабрику лекова Срболек из Београда, а потом НИТРОГЛИЦЕРИН увозимо, или ликвидирамо ЕИ Ниш, па хоћемо да увозимо струјомере, све фабрике хартије ликвидирамо па увозимо и задњи табак хартије, и да не набрајам. Очигледно је да увознички лоби и стране банке владају нашом привредом. Сабијте им рогове, иначе постаћемо само велико тржиште развијенијих земаља од наше - за пласман роба, услуга и капитала.
С поштовањем,
Јован Шолајић, Чачак
Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.
 #