Categories
My Links
Генерална
Михаjловић Синиша, селектор Фудбалске репрезнт. Србије. Алал ти вера. Честитам ти.
jovansolajic | 29 Мај, 2012 12:29
 

МИХАЈЛОВИЋ СИНИША, СЕЛЕКТОР СРПСКЕ ФУДБАЛСКЕ РЕПРЕЗЕНТАЦИЈЕ.

 

Поштовани Синиша,

 

Честитам вам. Прво треба завести ред у сваку организацију па и у фудбалску репрезентацију.

У праву сте ! Не може, Адем Љајић, да игра и брани боје фудбалске репрезентације државе Србије, а да му је мрско да пева химну те државе. Сваки грађанин државе Србије, па и репрезентативац - поготову, мора да поштује државна знамења ове државе: грб, заставу и химну, упротивном је кажњиво дело. Може  Љајић у себи да мисли шта хоће, али то не сме јавно и очигледно да испољава.

Уосталом, чуди ме шта је Адем Љајић и тражио у репрезентацији. У државној репрезентацији може да игра само онај грађанин - држављанин државе Србије,  уколико му је име те државе свето  и света су му државна знамења.

Овај младић је побркао лончиће. Он је себе замислио да државној фудбалској репрезентацији он чини част, уместо да му је част што се у њој нашао.

Ово је држава Србија. Наша химна је Боже правде. Другу химну немамо. Па, коју би то химну певао Адем Љајић, волео бих да знам. Млад човек, одрастао у Србији, говори српским језиком / бошњачким или босанским језиком, ако то више одговара/, научио да игра фудбал у овој држави, неће да пева химну те државе и то,очигледно не из моменталног нерасположења изазваног неким националистичким испадом, већ неких само њему знаних принципа.

Црнци - африканци у репезентацији Француске певају Марсељезу са пуно снаге и срца, а можда и да не знају француски језик.

Јављају се велики душебризници из Новог Пазара. Како је ово непријатељски акт против бошњачког народа и томе слично. Свашта. Синиша га је позвао у репрезентацију и ако је имао бољих фудбалера. И то је у реду. А, потом што овај није хтрео да пева химну своје државе то је за њих у реду, али није у реду што  га Синиша избаци из репрезентације. Хвала Богу, када се појави Синиша, научиће он фудбалере како се бране боје државе Србије.

Зато, Синиша, само напред. Реда мора да буде.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак

Ово писмо објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

 

 

 

У данашњој ПОЛИТИЦИ пише да су се сви  бошњачки политичари из Новог Пазара ујединили у одбрану Адема Љајића, да је Синиша направио националистички испад, да је химна чисто српска, да се у њој не препознају Бошњаци, итд.

Питам вас, господо: какве су химне  других и то најцивилизованијих народа Европе и света. Какви су текстови у химнама: Француске, Велике Британије, Немачке, па и са наших простора: Црне Горе, Хрватске, Словеније, итд. У Словенији живи велика заједница Срба и Бошњака, они су у Европској Унији, па у њиховој химни не могу да се препознају ни Бошњаци  ни Срби.

И на крају: ваљда и српски народ има право на своју државу, на своју химну, грб и заставу, као и што сви други народи имају. Нисте задовољни што српски народ нема ништа своје, осим ова три знамења. Некада је имао: Српску војску, Српски олимпијкси комитет, итд - сада има Војску србије, Олимпијски комитет Србије, итд., а све због задовољења баш националних мањина - боже мој не може да се зове Српска војска, јер у њој служи и војник друге националности. Моја стрина Катица Шолајић /1883 - 1945/, чистокрвна мађарица из Сегедина, била је добровољна болничарка у Српској војсци, прешла Албанију, Солунски фронт. па јој није сметало што је борац Српске војске и ако је Мађарица.

Какву поруку шаљу угледна господа Расим Љајић и Сулејман Угљанин, актуелни министри у Влади Србије. Ви одобравате и саветујете грађане  Бошњаке да не поштују химну и важећи Устав Србије. Ви сте за промену Устава. Сачекајте док се промени. Али, до тада морате тај Устав поштовати.. Е, моји министри. Зато нам овако и иде. Не извршавају се одредбе Устава и закона. Донесу се Устав и закони, и онда први министри их не поштују, па се само чудимо што нам не иде. Устав и закони морају да буду светиња, па ће онда бити реда и бољитка у држави. Зашто су Немци опет најача нација и држава у Европи. Зато, што су најдисциплинованији од свих..

Ви господо политичари у Новом Пазару кршите Устав у вези писма и језика. Табла Државног универзитета у Новом Пазару исписана је само латиницом, а не и на службеном писму државе Србије - ћирилицом  на српском језику.

Господо политичари из Новог Пазара, кажете да су Бошњаци дискриминисани. У нашој држави нема и не може да буде дискриминације националних мањина. Толико је донето прописа о правима националних мањина, заштићена су им права по највећим светским стандардима, док на другој страни Срби у таквим срединама нико ничим не штити, и ако живе у својој држави Србији - па ником ништа.

Питање је интеграције Бошњака и других националних мањина у српско друштво. Али, докле год Бошњак и Србин у Санџаку говоре потпуно истим језиком и дијалектом, а један каже да говори бошњачким језиком а други српским, од интеграције мршава посла, мада не оспоравам право да се сваки грађанин изјашњава, тако рећи, како хоће. Али, откуда онда да код нас мањкају посебна права националних мањина, о заштити њиховог идентитета.

Шта ћете ви политичари да урадите - да се не понови: када су новопазарчани листом навијали за Турке на једној спортској приредби између репрезенатиција Турске и Србије у Новом Пазару, пре неколико година, или више. или можда мислите да је то у реду.

Јован Шолајић, Чачак, дана 30.маја 2012.године.


 

 #