Categories
My Links
Генерална
Шолајић Марко, Нови Сад, Како смо у сродству ?
jovansolajic | 09 Јун, 2011 13:03

Поштовани Марко Шолајићу, из Новог Сада.

Ми смо велики род.

Шолајићи су пореклом из старе Херцеговине , сада из Црне Горе.

У село Бреково код Ариља доселио се наш предак. Њих тројица рођене браће су , из Херцеговине се доселили у Србију. Један брат се настанио у село Бреково код Ариља, други се населио у село Лису код Ивањице, а трећи у село Котражу код Гуче.

Шолајићи и Шолаје у Херцеговини славе крсну славу Ђурђевдан, као и Шолајићи пореклом из Лисе и Котраже.

Шолајићи пореклом из Брекова славе Алемпијевдан. По предању, један наш предак је убио турчина при узимању десетка на гувну, па су морали да промене славу да би замели траг турцима. Турчин је са гомиле - купе жита лопатом захватао крупнију зрнад, наш Шолајић, није могао да отрпи - замане лопатом турчина по глави и убије га. Према томе, сви Шолајићи пореклом из Брекова, Лисе и Котраже су близак род и ако сада славе две различите крсне славе.

Како смо ми род.

1. Мој прадеда , а Михаилов чукундеда, звао се Видосав /1811 - 1891/, имао је 6. синова: Василија, Петронија, Здравка, Радојицу, Благоја и Млађена.

2. Благоје је имао синове Сава и Иванка.

    Радојица је имао синове: Стевана , Милоша, Стојана и Димитрија.

3. Иванко је имао синове: Милутина, Јована и Видосава.

    Стеван је имао сина Миодрага.

4. Јован има сина Михаила из Београда.

    Миодраг је имао синове Војина и Александра.

5. Михаило има ћерку Марјану.

    Војин има синове: Миодрага, Слободана и Милана.

6. Милан има синове: Марка и Михаила.

Видосављеви синови се настанили и живели су: Василије је остао да живи у Брекову, Петроније, Благоје и Млађен преселили су се и живели у селу Кулиновцима покрај Чачка , заједно са оцем Видосавом, који је и сахрањен на месном гробљу у Кулиновцима, а Радојица и Здравко настанили су се у Београду.

Ми смо - наша кућа - одржавали веома присне односе са породицом стрица Милоша и његове супруге Олге Шолајић, рођене Слобода. из Београда. Били смо као најрођенији род. А стриц Милош је био твоме чукундеди Стевану рођени брат.

Према изнетом , наш заједнички предак Видосав је моме сину Михаилу чукундеда, што и твоме деди Војину. Михаило је теби - Марко деда - значи.

Марко, ако си заинтересован за још неке податке врло радо ћу ти их доставити.

С поштовањем,

Јован Шолајић, из Чачка, ул. Владана Шићевића 19, тел/факс 032 / 367 - 322.

 #