Categories
My Links
Генерална
Политика - Међу нама - Да ли увоз или производња бројила за даљинско управљање и очитавање ?
jovansolajic | 18 Јул, 2012 11:55

ЗА РУБРИКУ "МЕЂУ НАМА"

Поштовани уредниче, молим да у вашој рубрици објавите следеће:

ДА ЛИ УВОЗ ИЛИ ПРОИЗВОДЊА БРОЈИЛА ЗА ДАЉИНСКО ОЧИТАВАЊЕ И УПРАВЉАЊЕ ПОТРОШЊОМ.

У данашњој ПОЛИТИЦИ објављен је чланак "Комисија "очитава" тендер за бројила".

Питам се, зар и бројила треба да увозимо ? Ради се о перспективном послу - треба сукцесивно да се замени око 3. милиона ових бројила.

Нова Влада је већ преузела обавезу да ради на реиндустријализацији земље. Ево прилике за будућег министра финансија и министра економије, као и гувернера НБС, да нађу решење да се на темељима чувене ЕИ НИШ производе поменута бројила. Ако нисмо у стању да реиндустрилизујемо фабрику ел. бројила, онда немамо шта да причамо о нашем развоју. Новац за производњу бројила , поменути министри нека пронађу како знају и умеју - ако већ знају да сутра отплаћују кредите и ако већ проналазе паре да стимулирају стране инвеститоре за свако радно место са до 10000.- Евра.

Повећање запослености радне снаге може се најекономичније извести супституцијом увоза својом производњом. Када сам, после Дугог светског рата, питао једног привредника из Словеније, зашто од моје фабрике купују само по један примерак инвестиционе опреме, одговорио ми је - да морају да покушају да они произведу ту опрему да не би и даље "увозили" из друге републике. Њихова република је пратила целокупан "увоз" из република и са стране и када увоз достигне оптималну количину, држава је предузимала мере да се тај увоз супституише. Тако је Словенија постала индустријска сила. Далеко је квалитетније инвестирање у проиводњу елктричних бројила, него ли улагати новац за запошљавање физичке радне снаге са платама од 15.000.- динара. У производњи бројила била би ангажована квалификована и висококвалификована радна снага. Страни инвеститор ће код прве прилике - било из политичких или економских разлога - напустити нашу земљу и оставите раднике на улици.

Зато, Влада и Гувернер НБС решите проблем проиводње поменутих бројила у нашим фабрикама, Биће вам то први корак у реиндустријализацији наше државе. Бићете награђени похвалом од сваког грађанина наше земље. Зато напред.

С поштовањем,

Јован Шолајић, Чачак

Овај чланак објавио сам на моме БЛОГ - у - Размишљања једног ЧАЧАНИНА.

Овај чланак ПОЛИТИКА је објавила у броју од 20.07.2012. године.

 #